Alfahanne – „Vår tid är nu“ (2024)

Ако това ревю трябваше да има заглавие щях да го нарека „Красивият мрак на Alfahanne“. Всъщност наред с определението Alfapocalyptic rock това е още едно от определенията, които те сами дават на музиката си. И, както се казва, нищо не е случайно. Имам си групи и артисти, които следя от години, да не кажа откакто са се появили на сцената и „Алфа мъжкарите“ са едни от тях. Тук държа да отбележа, че за толкова години може и да са ме изненадвали, но никога не са ме разочаровали. Те са от тези групи, за които можеш спокойно да кажеш, че хем правят едно и също, хем всеки път е толкова различно, че няма измъкване от тяхната хватка… и никога не омръзват. One Way In No Way Out. В началото може би ми звучеше малко наперено и прекалено мъжкарско, но с времето, когато напълно бях завладяна и потънах в творчеството им, разбрах колко реално са прави с този слоган.

Но да поговорим за „Vår tid är nu“. Ако предишният „Atomvinter“ беше брилянтен, невероятен, красив, мрачен, технически полиран и изпипан до детайл то „Vår tid är nuu“… „Vår tid är nu“ ме остави буквално без дъх. Някои групи претендират да са мрачни, залагайки на бруталност, атака и агресия. Бидейки „Алфа“, Alfahanne винаги са го афиширали и то доста безсрамно да си го кажем, но разликата е не само в това, че при тях е реално и истинско. Разликата, космическата разлика е, че техният мрак не ви зашлевява брутално. Техният Мрак е толкова очарователен, омайващ, ефирен дори мистичен. Мрак, който усещате подсъзнателно със сетива от друг свят и измерение и докато се усетите вече ще сте в онази позиция – One Way In No Way Out. А те точно като гладен вълк ще са ви завлекли в най-мрачното, диаболично място, което (не) можете да си представите и там бавно и методично ще ви оглозгват докато се превърнете в оголен нерв.

Това е не само най-мрачно-агресивният и тежък албум, който шведската апокалиптична петорка някога е сътворявала в историята си, носещ интензитет и взривяваща енергия. Но и най-красивият откъм мелодии, хармонии, рифове и каквото още можете да си представите свързано с красива музика. Дали е апокалиптичен?! Ако се обърнете навътре към себе си докато го слушате и се оставите да ви води със сигурност ще си отговорите, защото ще усетите как сърцето ви започва да изпомпва повече кръв, а чувствата да изпълзяват и заглушават мислите ви. Наред с това, макар в този албум да са изоставили малко на заден план циничното си нахалство и предизвикателност, бунтарството с привкус на пънкарщина все още прозира в някои от композициите. А носталгичният дух на 80-те, който лъха някъде от бекграунда (още една запазена марка на Alfahanne) оставя онова глождещо чувство за нещо отминало, което ни се иска да се случва отново и отново, като „Alfa Omega“. Истински химн на бунтарството, непукизма и свободния дух.

Този албум ме разтърсва до дъно всеки път, когато го пусна и колкото повече го слушам, толкова повече летя към Преизподнята на космически мрак, захвърлени емоции и умъртвени чувства, с които съм я изпълнила като стар килер. Този албум напомня, че сме хора и, че чувствата и емоциите не могат да стоят в затвор, колкото и да се лъжем, че сме ги изолирали и затиснали там в бездънния Пъкъл на забвението. Те издрапват навън, на въздух, за да се докоснат до мелодия, за да потанцуват на някоя мрачна хармония и колкото повече тези чувства тържествуват, летейки нависоко, толкова повече ние потъваме в лепкавата горчилка на неслучилото се, защото единствен Мракът остава да запълни зейналата яма.

„Vår tid är nu“ – „Our Time Is Now“ това заглавие звучи като манифест. Ние сме тук, нашето време е сега, ако не ни приемате, нашата музика ще ви принуди да ни последвате. Този албум бележи десет годишнината от излизането първия албум на Alfahanne„Alfapokalyps“. Верни на традицията си те отново са поканили плеяда артисти от блек метъл сцената, които да вземат участие в записите, и които можете да чуете в отделните композиции. Този път те са: Nattefrost (Carpatian Forest), Spellgoth (Horna), Nattfursth (Sorhin) и Doedsadmiral (Nordjevel).

Любими песни от албума? Всички, но бих казала „Wolfman“, която спокойно би могла да се превърне и във визитна картичка на групата (не, че те нямат такива песни вече). И едноименната „Vår tid är nu“ с участието на Nattfursth (Sorhin). Най-дългата песен в албума и може би най-дългата правена някога от Alfahanne. Тази песен е едно вълнуващо пътуване, емоционално, тъжно, самотно, но и утвърждаващо. „Our Time Is Now“, но ДАЛИ? и ЗАЩО?. Увиснали като страшен Дамоклиев меч въпросителни недаващи покой. Дали отново не се разминахме във времето на неслучените копнежи. И защо вярваме, че няма случайни неща?…

Дано коментарът на групата по отношение на „Vår tid är nu“ – „Our time is now, this is the beginning of the end.“ не се окаже мрачно пророчество за лебедова песен. Не знам за света, но аз имам нужда от свят, в който ще чакам следващия запис на Alfahanne и ще се наслаждавам на тяхната музика. Надявам се след като чуете албума и вие да споделите това ми мнение, защото моето пророчество е, че когато годината ми започне с 10 за някой албум, той си остава #1.

„Vår tid är nu“ излиза на 9 февруари чрез Dark Essence Records. Ще бъде наличен в следните формати: CD, Digital и лимитирано издание Swamp Green Vinyl и вече може да бъде поръчан от:

Bandcamp: https://alfahanne.bandcamp.com/album/v-r-tid-r-nu
Webshop: https://darkessencerecords.no/shop/

–––––––––
10/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото