3в1: Очаквано добра комбинация / STEAMROLLER в София

Една необикновена вечер в подземията на София. Нетърпеливи фенове чакат пред Sofia Live Club, а когато шоуто най-сетне започва след половинчасово закъснение, началото е дадено с неловка тишина. На сцената излизат трима музиканти, които са оставили имената си в историята на рок енд рола, пресичайки пътищата си не само с Whitesnake, но и с Dio, Billy Idol, Kiss, Ozzy, Foreigner, Deep Purple.. Doug Aldrich, Michael Devin и Brian Tichy са пред нас, в такава задушевна обстановка, че изглежда почти нереално. Спират за шоу в столицата с новата си обща банда Steamroller, която рита задници!

И в това се убедихме през останалата част от вечерта. Начало на своеобразната кавър вечер, но изпълнена от професионалисти, дава класиката на Led Zeppelin ‘Immigrant Song’ – и това е едва част от блусарския олдскуул сетлист. Allman Brothers с ‘Whipping post’, Black Sabbath с ‘War pigs’, Deep Purple‘Space truckin’, изключително красивата ‘Stairway to heaven’ на Zeppelin. Докато прескачаме от класика на класика, момчетата на сцената изживяват всяка нота. Убедихме се също, че на басиста Michael Devin и високите, и ниските тонове не спадат в зоната му на затруднение. Междувременно се подхвърлят закачки, а пространството пред сцената все повече се запълва – всяка песен сплотява хората, за да може накрая на биса буквално да избухне.. Съвети за разбито сърце от Doug Aldrich: „Винаги имаме рок, метъл, Whitesnake и бира“, казва той, надигайки поредно кенче родна бира, кимайки одобрително. Докато се чудим по какъв начин да помогнем на Michael да изрече правилно „наздраве“, а не „казаве“, приятелят му зад касите, B.Tichy, се впуска в барабанно приключение.

След кратко, но бързо соло, настъпва и втората част на сета. С интерпретацията си на ‘I shot the sheriff’, Steamroller разчупват обстановката и вдигат градусите в залата, които се покачват и с Eric Clapton-ската ‘Cocaine’ и дългоочакваната ‘Crying in the rain’ – вероятно компенсация за това, че не я чухме наживо през 2011г. Нагоре-надолу по грифа шари неуморният Mr. Aldrich и по време на ‘Smoke on the water’ – ако до този момент не е привклякъл погледите от публиката (в което силно се съмнявам), то сега е заслепен от прожектори и блясъчета в очите на фенките (и феновете).

Това, което ни е накарало да идем и да уважим триото Aldrich + Devin + Tichy, безспорно е безупречната им работа с Coverdale и компания. Музикалното количество Whitesnake тази вечер вероятно не е толкова, колкото сме очаквали, но какво пък – хардрок купонът е изпълнен с много свежо настроение и от двете страни и задоволително количество все качествена музика. Която, разбира се, е поднесена с усмивка и много професионализъм – контактът с публиката почти не спира. И точно това прави преживяването още по-незабравимо. След още една доза ‘superstitious woman’ (‘Slow an’ easy’) и флиртуващ рок, патентът на Whitesnake, идва ред и на задължителния бис. Подвикани под пеенето на ‘Black night’ (Deep Pruple), тримата юнаци бързо се връщат, за да закрият подобаващо ‘програмата’. С комплименти ‘от нас за вас’ и обяснения в любов, колкото и да не ни се иска, се разделяме с вечната и неомръзваща ‘Still of the night’.

Това хардрок нашествие в столичния център несъмнено приповдигна настроението на всички – излизаме освежени, усмихнати, потанцували и готови да се срещнем още по-отблизо с момчетата за снимка и автограф. Дори Michael да твърдеше, че е болен и не е във форма, отпред не можахме да го усетим и се радвахме на богат репертоар с добре изпълнени интерпретации от негова страна. Кавър, ама не съвсем. Най-голяма радост сред хората несъмнено предизвика Doug, качвайки едно малко хлапе на сцената, у което впоследствие се забелязаха заложби на барабанист, ‘партнирайки си’ с B.Tichy. А също и кратката част от не по-малко обичаната от българските фенове ‘Heaven & Hell’, за пореден път поверявайки ни вокалните партии. Така триото от настоящи и бивши Whitesnake музиканти беше един очквано добър избор в неделната вечер – компания, която не сме виждали на родна почва от концерта през 2011, и много и качествена музика за тялото и душата.

Сетлист:

1.  Immigrant song (Led Zeppelin)
2. Never in my life  (Mountain)
3. Whipping post (Allman Brothers)
4. War Pigs (Black Sabbath)
5. Stairway to heaven (Led Zeppelin)
6. Statesboro blues (Allman Brothers)
7. Space truckin (Deep Purple)
8. I shot the sheriff (Bob Marley, Eric Clapton)
9. Cocaine (Eric Clapton)
10. Walking on the moon (Police)
11. Crying in the rain (Whitesnake)
12. Smoke on the water (Deep Pruple)
13. Slow an’ easy (Whitesnake)

14. Still of the night (Whitesnake)

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото