30 години DEATH METAL

possessed01 Историята на един албум може да се определи като историята на една група и началото на историята на цял един жанр. Тридесет години откакто адския пламък на дебюта на  POSSESSED Seven Churches гори и осветява един от най-мрачните и злокобни стилове в метъл музиката, дал и искрата на началото за десетки и дори стотици групи последователи, почерпили от иновативния му дух.

В самото начало историята наглед е съвсем тривиална: няколко хлапета (по онова време, през далечната 1983-та са били в интервала 15-19г.) решават да сформират група. Групата в началото естествено търпи множество персонални промени, докато в определен момент се закрепи с определен състав и определено име – POSSESSED, а четиримата стоящи зад него през 1983-та са: Mike Sus (барабани), Mike Torrao (китара), Jeff Becerra (бас и вокали) и Brian Montana (китара), последният заменен през 1994-та от Larry LaLonde. За разлика обаче от многото други банди, POSSESSED не тръгват по отъпкания път на кавър версиите, не се нареждат на дългата опашка от кандидат–рок звезди, самите те фенове на Motor Head, повлияни от EXODUS и VENOM, както и от шеметния устрем на отиващата си пънк вълна, POSSESSED издават демо с три песни, което носи просто заглавие Death Metal. Касетката съдържа парчетата Death Metal, Evil Warriors и Burning In Hell, темите: демонологични, музиката радикална. Записите приключват за 10 часа поради липсата на средства за по-продължителен престой в студиото. Самата фраза Death Metal, Jeff споделя, че е измислил в часа по английски език (че в кой друг час да е) и все пак, казва той „терминът Black Metal вече беше зает“. След издаването на демото групата веднага прави впечатления с новаторския си стил, хаотичните за времето, но и хармонично издържани музикални композиции и парчето Swing of the Axe влиза в шеста част на компилацията Metal Massacre. След отказ да подпишат с Torrid Records, от които EXODUS имат лоши спомени, POSSESSED подписват договор с Combat Records, чиято оферта предпочитат пред тия на Metal Blade и Torrid.

seven_churches_frontЗаписите на албума започват по време на великденската ваканция, поради факта, че по това време членовете на бандата са ученици и най-подходящото свободно време за записването на Seven Churches е било ваканционното. Jeff Becerra споделя в едно интервю, че първоначалната обложка на албума е била доста по-различна от добре позната ни. На нея е била изобразена Църквата на Сатаната, с пентаграми и обърнати кръстове по прозорците, монахиня, висяща на вериги, но на групата се налага да избере по-семпла версия. Дебютът на POSSESSED Seven Churches излиза на 16-ти октомври 1985г. Албумът може да се опише с една дума – епоха. Екстремен, музикантски, новаторски, помитащ всичко дотогава записано в метъл музиката. Десет парчета, носещи звук, начин на композиране и взрив от иновации, напълно непознати досега и които се слушат на един дъх. Seven Churches е албум, напълно затвърждава мястото на екстремния метъл сред останалите жанрове, показващ, че екстремната музика е място за сериозни музиканти и че хоризонта пред нея е напълно открит, както и заявка, че тепърва ще се навлиза в по-дълбоки води. Демонът на зараждащия се траш метъл, вече има и ново лице, а кошмарите и страховете намират изразно средство и чрез музиката, освен чрез текста. Влиянието на Seven Churches е огромно и може да се открие в ранните албуми на групи пионери като DEATH (които сменят начина си на свирене именно след прослушване на демото), MORBID ANGEL(рифовете на Trey Azagthoth), OBITUARY и много други.

След чудовищния дебют, групата прави концерти като в Монреал свири пред 7000 души публика заедно с Celtic Frost, Destruction, Voivod и Nasty Savage, издава албум и ЕР, но те са вече предмет на друга история…

possessed03

  1. #1 написан от Тотев (преди 7 години)

    Тази част е добре да се редактира:
    „самите те фенове на Motor Head, повлияни EXODUS и VENOM,“
    Не става ясно те ли са „повлияни“ или „повлияват“?

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото