2CELLOS омагьосаха българската публика за трети път

 Във вечерта Luka (2CELLOS)на 4 декември 2017 г., чаровните челисти ни посетиха за трети път, за да представят новия си албум “Score“. Известно време изпитвах леко затруднение относно това, което да напиша за 2CELLOS. Не защото тая негативи, които искам да изкажа. Напротив. Бях напълно неподготвен за това, което се случи снощи в зала “Арена Армеец“. Luka Sulic и Stjepan Hauser правиха неща с челата си, които не предполагах, че са възможни. Направиха вечерта романтична, вълнуваща, забавна, дива и секси. Химията, която притежават помежду си и странният хумор са двата ключови елемента в тяхното дуо. Те не са просто едни челисти, които обикалят света. 2CELLOS са рок звезди в най-чистия и неподправен смисъл на това словосъчетание. Притежават страхотна харизма и непрестанно осъществяват весел контакт с публиката под формата на шеги, романтични предложения и лафчета на български език. С две думи, концертът на 2CELLOS е едно от по-различните и странни събития и в същото време, едно от най-вълнуващите, които съм имал удоволствието да посетя.

 Около 10-15 минути (или пък бяха 20?) след 20:00 ч., светлините в залата угаснаха, съпъствани от аплодисментите на нетърпеливата публика. Откриващото произведение бе нежната “Chariots of Fire“, чийто оригинал принадлежи на гръцкия композитор Vangelis. След това, Luka поздрави всички на български език и заръчаха да бъдат забравени всички концертни правила. Приканиха своите почитатели да се наслаждават на концерта така, както ги кара отвътре. Който иска може да аплодира, друг да вика, трети да пее, а по-смелите да флиртуват с красивия Stjepan. Събитието продължи с кавъри на емблематични песни като “Speak Softly Love“ от “Кръстникът“ и “My Heart Will Go On“ на Celline Dion. Първата половина на вечерта завърши с музикално медли, вдъхновено от хитовия сериал “Game of Thrones“.

 Шоутата им, които преминават от класически и филмови произведения, през Michael Jackson и Nirvana, та чак до AC/DC и U2, определено са от онези, които държат интереса ти до край. Едни от онези, които в един момент те карат да скачаш и танцуваш от щастие, а в другия очите ти се пълнят със сълзи. Личеше си, че седналата публика изпитваше колебания, относно начина, по който искаше да се наслади на концерта. Дали като класически концерт – с уважение и смиреност, или като рок изпълнение, на което купонясваш и изпитваш непреодолимо щастие, докато нивата ти на адреналин се покачват. Е, очаквано 2CELLOS се погрижиха за това, защото както вече знаете, концертът беше разделен на две части.

Stjepan (2CELLOS)

 Веднага след краткото пътешествие в Westeros, се върнахме обратно в наши дни (е, почти) с вечната “Smooth Criminal“ на Краля на поп музиката. Парчето, което ги изстреля към световна слава през не толкова далечната 2011 г. Изпълненията на 2CELLOS трябва да бъдат видени на живо, за да може напълно да бъдат изживени скоростта и енергията, която струят от превъплъщенията на вече познати парчета. По едно време, неуморимият Stjepan започна да бяга по сцената, обикаляйки и куфеейки с оркестралните музиканти, докато не спираше да свири на своя инструмент. Човек би си помислил, че тези чела ще се разпаднат всеки момент. Гледайки как биват енергично поклащани от пръстите на музикантите, които от своя страна дават всичко от себе си. Тропайки с крака, веейки коси, докато потта се стича по тях. Не бива да пропуснем и да споменем барабанистът Dusan Kranjc, който неведнъж доказа, че заслужава мястото, което е заел. Буйната наслада не напусна лицето му от началото до края на самия концерт.

 Не след дълго, точно преди “Thunderstruck“, празното място между седящите места и сцената бе изпълнено от най-верните фенове на челистите. Да, рок парчетата бяха инструментални, но за сметка на това, вокалите на хитове като “Highway to Hell“, “(I Can’t Get No) Satisfaction“ и други, бяха доволно изпълнени от страстната публика. След като избухнаха с любими рок парчета, 2CELLOS за пореден път показаха, че рокът и класиката не са чак толкова далечни. За разлика от повечето рок концерти, завършващи с избухващо парче, 2CELLOS закриха своя с нежната “With or Without You“ на U2. Въпреки, че беше някак си странно да танцуваш и пееш, а след това да приключиш вечерта с нещо бавно, мелодично и красиво, този край беше повече от подходящ.

 2CELLOS се стремят да създадат контраст между класическите кавъри на поп, рок и филмови песни, за да потопят слушателя в една уникална атмосфера, оставяйки своя ясен отпечатък в музикалната индустрия. Въпрос на време е да ги видим отново стъпили на българска почва. На този адрес ще намерите сетлиста на 2CELLOS, a тук можете да разгледате нашите снимки от запомнящата се вечер.
2CELLOS @ Arena Armeec

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото