Rock in Bulgaria

На 22-ри септември, 2017 г. предстои да се проведе най-голямото музикално събитие  в България, на Национален стадион „Васил Левски“.

Мотото на предстоящия концерт е „Rock in Bulgaria“. 100 рок групи ще вземат участие в подкрепа на фондация „Мами в нужда“. Концепцията е заимствана от миналогодишното събитие в Италия – ROCKIN’1000.

Малко предистория:

Rockin’1000 е проект, започнал през 2015 г. с цел да бъде събрана най-голямата рок група в света – от 1000 музиканти, с което бандата да кандидатства за „Гинес“. Към италианските рокаджии се присъединяват и техни колеги от Канада, Мексико, Англия, Австрия, Хърватия, Босна и Германия. Грандиозния си концерт музикантите изнесоха на 24 юли 2016 г. в Чезена, Италия, на стадион „Орогел“ пред публика от около 15 000 души. Всички инструменталисти и вокалисти изпяха едновременно 18 песни при огромен медиен и обществен интерес. За мащабите на събитието може да се добие представа от видеото по-долу.

Българският „проект“  ще е с подобни мащаби, но  съобразен със спецификата на нашата публика. На 22 септември 2017 г.  ще излязат 100 български рок групи плюс Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Специално участие ще вземат и „Танцов ансамбъл Българе“, които ще играят в национални носии на рок музиката. Всички музиканти, заедно с оркестрантите от БНР, ще изпълнят заедно 42 песни по предварително синхронизиран репертоар. Подборът на парчетата ще включи  хитове на най-популярните и обичани от публиката групи, които участват в инициативата.

Концертът ще продължи около 6 часа – от 16 часа до към 23-23.30 часа. Сцената ще бъде теренът на стадиона по  средата. По време на концерта ще бъде спуснат гигантски транспарант, на който всеки от участниците ще нарисува едно детско лице и ще се подпише. Това ще е най-големият поп-арт, създаван някога.

Концертът ще бъде открит със 100 мотора от мото клуб Hells Angels, които ще направят една обиколка на терена и като спрат, ще изфорсират двигателите. Предвидени са двама водещи на концерта. Диригент ще разпредели музикантите по секции. След като 100-те групи заемат местата си, първото парче ще бъде „Purple Rain“ на Prince. Закриването на концерта ще бъде с фойерверки и лазерни ефекти.

Музикалната селекция се осъществява от Ивайло Кицов.

Диригент и музикален Директор на концерта ще бъде Нелко Коларов.

Още информация – на официалния сайт на „Rock in Bulgaria“.