От днес посещенията в кина, музеи, галерии и библиотеки на закрито, както и на културните събития, провеждащи се на сцени на открито, са позволени, но при спазване на определени изисквания за дистанция. Такава е заповедта на министър Кирил Ананиев. Тя позволява провеждането на концерти и други сценични прояви на открито, но организаторите трябва да не надвишават 30% от максималния капацитет на заетост. Условието е също да бъдат спазвани „изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки“.
Изключително странна и противоречива заповед, която поставя родните организатори в трудна ситуация. Как да проведат един концерт без да нарушат мерките, а в същото време да имат достатъчна посещаемост, за да обезпечат събитието.
Не на последно място остава да виси и въпросът кои чуждестранни групи изобщо ще организират единични посещения до такива дестинации като България.
Разрешават се и посещения на кина, като и там залите могат да бъдат запълвани до 30% от максималния капацитет. В заповедта е посочено, че се позволяват посещенията на музеи, галерии и библиотеки на закрито, но театрите и концерти на закрито не са упоменати.
Очакваме да видим как ще се развие ситуацията и кога най-сетне ще можем да се насладим на любимите ни концерти.