Nether е екстремна прогресив метъл група, базирана в Пловдивска област, България. Групата е създадена в края на 2012 година от басиста Васил Върбанов и китариста Владимир Волощук.

През периода 2013-2024 г. Васил прекарва известно време с местната технична дет метъл група Rejuvenation, с които свири на няколко концерта и записва баса за първото им EP, докато Владимир се радва на дълга кариера с местните групи As Orchids Wither, From the Ashes и също така Rejuvenation. Типично за прогресивната рок и метъл култура, всеки член на групата е мултиинструменталист и разнообразен композитор, добавяйки различни оркестрални, фолклорни и електронни слоеве към музиката.

Черпейки вдъхновение от много групи в прогресив метъла, прогресив рока и екстремния метъл, като Dream Theater, Opeth, Genesis, Cryptopsy, Shokran и Born of Osiris, групата прекарва ранните си години, като пуска демо записи в Soundcloud.

След като взимат приятеля си Георги Хаджиев, бивш член на местните групи Оренда и Scolos, на китара, те пускат дебютния си сингъл „Sokeres“, който също отдава почит на техните балкански корени. Продуциран е от самата група и бива смесен и мастериран от китариста им Владимир, който има богат каталог с местни издания зад гърба си.

След като сингълът получава добро приемане, те пренаписват и презаписват всички свои демо записи, за да създадат дебютния си албум „The Gates of Nether“, който отново е изцяло записан и продуциран от самата група. Издаден на 15 август 2024 г., албумът цели да отведе слушателя на пътешествие, изпълнено с богат спектър от емоции, всичко прилепено от тежкия звук на метъла.

Nether са:
Васил Върбанов – Бас, Бузуки
Владимир Волощук – Китара
Георги Хаджиев – Китара, Флейта

‘The Gates of Nether’

1. The Gates of Nether
2. The Prophecy of Osiris
3. Everlasting I: Ars Longa
4. Everlasting II: Vita Brevis
5. The Conjuring of a Colossus
6. Geb’s Mercy
7. Geb’s Wrath
8. Devil’s Cry

Албумът ‘The Gates of Nether’ може да чуете на следните връзки:

Можете да ги последвате и в социалните мрежи: