За да отпразнуват издание номер 200 на DMP, експериментаторите от украинската блек метъл група WHITE WARD са записали EP с две композиции и подходящо заглавие „Debemur Morti“. Debemur Morti Productions с гордост представят заглавната песен, включваща не само аранжировки за нео-джаз саксофон и свирепостта на блек метъла, но и ясните гост вокали на добре познатия Lars Nedland (BORKNAGAR, SOLEFALD).

Главният двигател Yurii коментира тази нова песен:

„Композиционният процес започна с риф, но скоро след това сериозно си счупих ръката и не можех да свиря на китара. Но понякога желанието и силата ви са по-силни от всякакви физически проблеми, така че накрая реших да композирам цялата музика само с компютърен софтуер. За моя изненада проработи! Така че, всичко, което чувате в тази песен, освен първия риф, беше съставено от мен без китара и с една ръка. Това беше истинско предизвикателство за мен като композитор и сега съм много щастлив, че успях да се справя с това и, че не разочаровах останалите момчета от групата, както и, разбира се, Phil от DMP.“

Шансът да работим заедно с Lars Nedland беше голяма изненада за групата:

„Свързахме се с Lars почти по същото време, когато се роди идеята за новото ЕР. Phil разговаря с Lars, когато поръча нашите записи и Lars му каза, че няма да има нищо против да запише някои вокали за нас. Разбира се, разбрахме се! Почти бяхме малко шокирани и за нас е чест. Почти никога нямам ясна визия за структурата на нова песен, когато започна да композирам. Всичко расте спонтанно. Само знаех, че този път искам партия с чисти вокали, затова започнах да опитвам различни идеи. Мисля, че тези епични чисти вокали са напълно успешни. Щастливи сме от резултата и се гордеем с него. Надяваме се, че един ден ще можем да изпълним тази песен на живо заедно с Lars ”, разказва Yurii.

„Debemur Morti“ ще бъде издаден на CD, винил и дигитално на 25 юни. Стилен дизайн на фланелка и суичър с качулка ще придружат изданието. Предварителни поръчки са възможни на следните адреси:

https://www.debemur-morti.com/en/296-white-ward-shop
https://whiteward.bandcamp.com/album/debemur-morti

Обложка и траклист:

01. Debemur Morti
02. Embers

Line Up:

Yurii Kazarian – китари, вокали
Andrii Pechatkin – бас, вокали, лирики
Mykola Previr – китари
Evgen Karamushko – барабани
Dima Dudko – саксофон
Mykola Lebed – пиано
Lars Nedland – гост-вокали в „Debemur Morti“.

Записан в Jenny Records и LipkyZvukoZapys. Записи и ко-продукция Valentyn Zhulenko. Миксиран и мастериран от Alex Sedin (Ghostalgy Prods). Фотография на обложката Lucas DeShazer.