Нордик паган/фолк група FREIJA успява да пробие в Канада

фотограф: Иван Мандевски

През есента на 2023 година пловдивската група Freija участва като хедлайнер на фестивал в Канада, Квебек „Skogen Fest“. На сцената излиза с екстремни банди от Канада, сред които е небеизвестният българо-канадски проект „Цар Стангра“. На концерта група Freija изпълнява традиционния си нордически репертоар, обогатен с много авторски песни, отново посветени на викингските вярвания и обичаи. Но представя и български фолклорни и славянски песни в своя интерпретация. Музиката им е съчетана с атрактивна сценогафия и хореография, представяща някои характерни викингски и старогермански ритуали, които придават допълнително значение към контекста на репертоара им. В състава на Freija на Skogen fest влизат основателите – Теодора Стоянова Фрея (вокали, шамански барабани, лира) и Добрин Стоянов (китара) – заедно с лайф членове, сред които е Станислав Стефановски (тамбура) от „Цар Стангра“.
По покана на канадския лейбъл „Eastern Hammer Productions“ Freija записват първия си концептуален албум в студио Holywaves, Канада. Албумът е започнат в България, където реализират първата песен от него, но след това пътищата ги отвеждат в Канада, където довършват звукозаписния процес. В албума записва вокали и 6 годишната дъщеря на основателите Теодора и Добрин – Владислава, която вече има отношение към музикалния процес.
След като се връщат в България Freija организират честване на един от най-големите езически празници Юл (дал основите на Коледата и Новата година, които днес познаваме) в пловдивското заведение Under city. Освен традиционните викингски песни те пресъздават и ритуална езическа символика – характерни обичаи, оставили своя отпечатък и в авторските им песни. Концепцията им е приета с интерес, което само ги провокира да търсят нови форми на изразяване. На честването на Юл в едни от последните дни на 2023 година Freija приемат своите нови членове Снежана Янкова (барабани) и Лусия Велева (вокали), както и си взаимодействат с много алетрнативни и нестандартни творци.
Езическата символика и скандинавските митове и легенди са вдъхновение за група Freija, чиято основна сцена са историческите средновековни и антични фестивали. Съвсем наскоро завършиха работата и по първата си песен на историческа тематика, пресъздаваща пътя на вожда на готите Книва до стените на Филипополис.
Freija са добре приети и на метъл сцената, като вече подгряват чуждестранни групи като Paganland (Германия). Самите музиканти споделят, че вълнението им пред публиката независимо дали свирят в Канада, или България, е винаги много силно, защото чрез музиката те изразяват себе си и се свързват с другите хора по света, защото музиката е най-голямата магия, която може да обединява и съзидава.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото