Днес на пазара трябваше да излезе „Kvitravn“ – новият албум на норвежците Warduna. Поради глобалната ситуация проектът бе принуден да отложи излизането на творбата си за следващата година. Въпреки това, днес бял свят вижда нов сингъл, към който е заснет и видеоклип. Песента се нарича „Lyfjaberg (Healing-mountain)“, а видеото към нея можете да гледате долу.

Старонорвежката дума „Lyfjaberg“ означава Лечителен хълм или Лечителна планина и е позната от Северната митология и едическата поема Fjölsvinnsmál“ като място за утеха и лечение за болните, които успяват да изкачат планината и да принесат дарове в светилището там – дар, изискващ дар в замяна.

Einar Selvik коментира: „Песента разказва, че да се покатериш на труднодостъпна планина, в реалността и метафорично, е умствено и физическо усилие едновременно. Опитах се да опиша изкачването на Лечителната планината като пътуване за ума и духа, каквото е и за краката и тялото. Всичко, което има истинска стойност идва с истинска цена.

Клипът към „Lyfjaberg“ е заснет основно в планините около Тустна в Норвегия. Заснехме материала в началото на май, когато зимата внезапно реши да се завърне с пълна сила и в крайна сметка се озовахме потънали в половин метър сняг за три дни и нощи. На много нива процесът по създаването на видеото отразява значението на самата песен. Всички трябва да изкачим някои от нашите вътрешни планини, за да стигнем до върха.

Огромни благодарности на Ragnarok Film и всички замесени в проекта с пълна сила от първия ден. Надяваме се да издържите прехода и да се насладите на песента.“

„Kvitravn“ излиза на 22-ри януари 2022 година.

Видеото можете да гледате долу.