НОВИ ОКОВИ възраждат звученето на Бараби Блус Бенд

По време на събирането на материали за биографичната книга за Буги в периода 2020-2021-ва (книгата е издадена през май 2022-ра под името Буги Барабата – Шофьорът на блуса), Анатоли Павлов от Reynaers Aluminium намира в чата си с Буги в Messenger споделения през декември 2018-та от Буги текст, с идея за песен с името «Шопска глава» или «Къстъм шоп».

Ето текста, както е упоменат и в книгата за Буги:

Следвайки брилянтната логика
на неизвестния за мен автор,
държа да ви уведомя, че:
Не съм шантав, а лимитед едишън;
Не съм дърт, а съм винтидж;
Не съм дървен, а къстъм шоп!

 Рецепта за шопска глава в шкембе:
Главата се почиства, шкембето се измива и главата се зашива в него.
Слага се на огъня в подходящ съд и се затиска с камъни.
Щом камъните омекнат, главата е готова.


Още тогава у Анатоли се заражда идеята да създаде парчето посвещавайки го на Буги и композира музиката и кантото в стил Бараби Блус Бенд. За интрото и припева ползва на 100% текста на Буги, а текста на куплетите измисля сам, след което го праща за евентуални подобрения и редакция на своя приятел от детинство и талантлив текстописец Любен Петков (Любето), който допринася с подобряване на част от фразите.

Малко преди това, в самото начало на 2020-та година, Анатоли инициира създаването на рок група (в последствие наречена Нови Окови) и кани за басист Александър Панайотов (Сашо Пожара), дългогодишният бас китарист на Бараби Блус Бенд. Парчето Къстъм шоп “отлежава” около две-три години, преди групата да се заеме с него през есента на 2023-та.

Повод за този рестарт на идеята за песента става появата на вокалиста и китарист Никола Николов – голям почитател на Буги и неговите песни, чиито глас има невероятна прилика с гласа на самия Буги. Никола започва да посещава джем сешъните в бара на кръпките Patches, където Ена Дей, дъщерята на Васко Кръпката, е впечатлена от вокалната прилика с гласа на Буги. Тя информира Сашо Пожара, който веднага вика бившия член на Барабите Теодор Янков и тримата с Никола формират трибют група на Бараби Блус Бенд под името Бесните кучета на блуса. На техен концерт този октомври идва и Анатоли, който, чувайки вокала и китарата на Никола, веднага го кани да изпее вокалните партии. Бас китарата в парчето е на Сашо Пожара, а барабаните са записани от барабаниста на Нови Окови Емил Марковски.

Интересен момент е приносът на баба Занка, чиито е гласът изричащ текста на рецептата на записа в парчето. След няколко дни питане и търсене на шопкиня, Анатоли намира колоритната баба Занка на женския пазар в София. Тя помага и с това, че променя текста на рецептата, за да е на автентичен шопски диалект. Забавна част от историята на баба Занка е това, че тя всъщност е добричлийка, но от 60 години е шопска снаха в Локорско и овладява до съвършенство спецификата на шопския диалект от свекърва си.

Песента е записана при страхотния музикант и тонрежисьор Иво Стефанов, при който Барабите създават последния си албум «Край на залаганията», и който познава характерното звучене на групата.

Дали целта е постигната и парчето Къстъм шоп звучи все едно е от албум на Бараби блус Бенд? Чуйте го и преценете сами.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото