Метълски купон насред Хелоуин в София

В навечерието на Хелоуин, празникът на чудовищата и зомбитата и тяхното превъплъщение, в България щеше да се случи нещо наистина епично и магическо. Индъстриъл метъл машините PAIN, предвождани от Peter Tegtgren (едва ли има нужда да споменавам кой е той в метъл средите), както и финладските мелодик дет фолк метъли ENSIFERUM щяха да взривят публиката за пореден път. Заедно с тях идваха още две банди ELEINE и RYUJIN.

Първоначално шоуто беше обявено в столичният клуб Микстейп 5, но поради големия интерес бе преместено в зала „Христо Ботев“ в Студентски град.

Отварянето на вратите беше обявено за 17:00 часа и беше спазено до секундата. Най-нетърпеливите се запътиха и завладяха пространството пред сцената, другите отидоха пред мърч щанда, а трети – да се заредят с бира.

Точно в 17:15 по график на сцената излезе японският квартет RYUJIN, който без никакво забавяне започна да разтърсва сцената с мощните си рифове. Техният енергичен пауър метъл бързо завладя малкото посъбрали се фенове пред сцената и ги накара да куфеят в такт с музиката. Още на първата песен двамата китаристи направиха много добро надсвирване. Групата се налагаше често да разпява публиката, подканяйки ги за още по-силна подкрепа. На следващата песен вокалистът и соло китарист спретна величествено соло, което продължи няколко минути за радост на всички в залата. Междувременно публиката продължаваше да приижда и запълва пространството. Чухме „благодаря“ на японски (Arigatou). За жалост поради все още не толкова доброто озвучаване, песните се сливаха и не се разбираше дали някоя песен започва или продължава. Невероятните сола и забавление, въпреки това, продължиха с пълна пара. Барабанистът млатеше с такава сила върху кожите, че можеха всеки момент да се скъсат. Последва бомбастичен инструментал от цялата банда, който накара по-голямата част от феновете да куфее и дивее пред сцената. След близо 30 минути сетът на RYUJIN приключи. Сбогуваха се с феновете, раздадоха перца, благодариха на всички и слязоха от сцената.
Сцената трябваше да се пренастрои за следващата банда – шведите ELEINE.
Малко преди 18:00 светлините угаснаха, бандата се качи на сцената и моментално започна да свири. Още на края на първата песен от техният сет имаше леко разпяване на феновете. Вокалистката Madeleine Liljestam направо хипнотизираше с излъчването си. Техният симфоник готик метъл беше оглушитен и изпълнен със страхотни мелодични пасажи и не остана неразбран от феновете. Те от своя страна веднага започнаха да поскачат и куфеят, наслаждавайките се жестокото изпълнение на шведския квинтет. Звукът беше вече на прилично ниво, защото всички знаем, че звукът в тази зала не е най-добрият. Публиката пееше, а музиката мачкаше като валяк. Мadeleine добави, че имат нови песни и, че ще изсвирят някои от тях. Следващата бе именно такава – “Ava Of Death”. Публиката направо избухна от кеф при зазвучаването на първите рифове. Забавлението беше всеобщо. Гостите от Швеция направо ни махнаха главите. Китаристът и втори вокал Rikard Ekberg направи хубаво соло и още повече разпали публиката. Сетът продължи с песента “We Shall Remain”. На моменти от нея групата свиреше толкова мощно и брутално, че остави множеството от хора без вратове. Зверските барабани и убийствените китари помитаха всичко по пътя си. Предстоеше вече краят на техния сет, а групата беше решила да изненада феновете чрез разпяване. Разделиха феновете на две половини, като разпяването донякъде се получи. Песента беше „Death Incarnate“.

Така след 40 минути групата поздрави радушно феновете, раздаде перца и палки. Благодариха им за подкрепата, споделиха, че отново ще посетят нашата страна. После си направиха обща снимка пред феновете и след това слязоха от сцената.

Феновете бяха в очакаване на финладската метъл шайка ENSIFERUM. Те гостуваха миналото лято на столичния Колодрум. Сега феновете бяха зажаднели за дори повече от тяхното изпълнение.

Точно в 18:45 светлините угаснаха и на сцената се качиха ENSIFERUM, които без никакво забавяне разтърсиха сцената, а феновете полудяха от радост при появата им.
All to Metal“ беше добро начало на сета им. „In My Sword I Trust“ беше следващата песен. Групата е толкова добре позната у нас, че публиката без никакво забавяне напочна да пее песните на бандата. Petri Lindroos веднага започна със солата. Всички дружно куфееха и пееха заедно с групата. Продължиха с „Run From The Crushing Tide“, където като втори вокал се включи и клавиристът на бандата Pekka Montin. Феновете моментално започнаха да пеят. “Twilight Tavern”, култова песен от репертоара на бандата, беше следващата песен. Феновете без забавяне и подканяне оформиха и първият мошпит за вечерта. Бандата искрено се зарадва на това, което направиха феновете. По-голямата част от феновете пееше с пълно гърло. Продължението беше с „Heathen Horde“ и „One Man Army“, на която Petri си пожела голям мошпит и, естествено, той не закъсня. Докато бандата мачкаше от сцената с музиката си, феновете се мачкаха в моша. Petri продължи с хубавите сола, а басистът Sami Hinkka не спираше да разпява множеството в залата.
Lai Lai Hei последва – друга прочуствена песен, изцяло изпята на фински, където и другият китарист Markus Toivonen взе дейно участие. Феновете пееха с цяло гърло. Остана време за още една песен. Тя сe казваше „Two of Spades“. Преди нейното изпълнение Petri сподели че след края на турнето, ще влязат в студио и ще запишат нов албум. Очакваме в края на следващата година групата да извади нова епична тава.

След близо 1 час епични композиции и невероятна енергия сетът на ENSIFERUM приключи. Под бурните овации на феновете групата ги поздрави, метна палки, перца и сетлистове, поклони се и слезе от сцената.

Всички тръпнеха в очакване на завръщането на шведите PAIN на родна земя. Сцената се пренареждаше, а инструментите получиха последната си настройка.

Точно в 21:15 музикантите от бандата започнаха един по един да излизат на сцената и да заемат местата си. Всичко беше готово за голямото шоу. Peter Tegtgren (Пешо, както го наричат хората в у нас), беше във вихъра си както винаги, за да зарадва всички изпълнили почти изцяло зала „Христо Ботев“.
Шеметното начало на концерта беше „The Еnd of the Line”, която прозвуча от инструментите им и завихри цялата публика в шеметното ѝ темпо. Пешо благодари на феновете в залата за посрещането. Продължиха с “The Great Pretender”, друга запомняща се песен, която Пешо и компания изсвириха. Последва “Call Me” – песен с участието на вокалиста на SABATON Joakim Broden. Песен, която в един момент сякаш спря, но впоследствие се оказа трик от страна на PAIN, за да се опитат да объркат феновете, но те не се хванаха в капана. На мултимедията се появи и Joakim Broden, който припяваше на бандата в тази песен. Направи впечатление, че барабаните бяха изцяло прозрачни с лампички отстрани, които светеха във всевъзможни цветове. Сценичното осветление беше на доста добро ниво, което придаваше допълнителна класа към тяхното изпълнение.
Последваха няколко прочувствени песни като „Coming Home“ и „Have a Drink on Me“, с които бандата показа, че може да свири по-елегатни песни. Не минахме и без един от най-големите хитове на PAIN, а именно „The Same Old Song“, където феновете избухнаха и започнаха вихрено куфеене, подскачане и пеене заедно с изпълнителите. На една от следващите песни на мултимедията се пусна видео с игра, подобна на „Super Mario“, само че с друг главен герой. Той в продължение на 9 опита не успяваше да предмине през изпитанията в играта, като изключим 10-я и последен опит, когато успя да се измъкне от чудовищата на пътя му. Феновете искрено се забавляваха и смяха на това видео. Дойде време и за задължителния бис, където бандата изпълни няколко песни.“Party in My Head” на която от групата излязоха, облечени в глемърски стил. На това изпълнение публиката реагира с много смях и усмивки, а музикантите от PAIN видимо се забавляваха на сцената. Следващата песен беше “I’m Going In”. Грандиозният финал беше отреден на една песен, с която обикновено завършват техните концерти, а именно, култовата „ Shut Your Mouth“.
Така след близо час и половина, дойде и краят на шоуто, под бурните овации на събралите се фенове, в зала „Христо Ботев“ в столицата. Бандата раздаде множество перца, няколко палки, поклони се и слезе от сцената. По този начин групата се раздели с българските фенове с пожелания за нови срещи и забави заедно.

Така завърши една наистина феноменална вечер на Вси светии, изпълнена с трепет и вълнение. Всички банди – RYUJIN, ELEINE, ENSIFERUM и PAIN показаха нужното уважение към събралите се хора в залата и направиха такова зрелище, което не се съмнявам ще се помни още дълго време.

  1. #1 написан от Анонимен (преди 5 месеца)

    Първата на песен на Ensiferum беше Andromeda.

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото