КУРСК спират дейността си под това име

Финландската дуум метъл шайка КУРСК ще издаде петия си студиен албум „Преступления против человечества“ на 18-и август. Това обаче изглежда ще бъде последният албум за групата, тъй като бидейки неразривно свързана с Русия в културно отношение, случващото се в Украйна прави невъзможно съществуването на бандата. Ето и официалното изявление на музикантите в социалните мрежи:

„За да потвърдим какво се случва от тук нататък: Да, нашият пети албум „Преступления против человечества (Crimes Against Humanity)“, който ще излезе на 18-и август, ще бъде последното ни студийно отроче. След като направим серия от концерти ще насочим кораба си към доковете. Ще направим последното си шоу през 2024 г. След това ще продължим в същия състав, но под друго име и с нови музикални елементи. Текстовете ще бъдат на английски.

Наследството на КУРСК ще бъдат точно тези пет албума, които се надяваме да издадем като бокс-сет след време. И ще се гордеем с постигнатото от КУРСК като културна институция, независимо от международното положение. 

Причината за всичко това е очевидна. Кремъл изолира Русия от по-голямата част от света като започна пълномащабна война, нахлувайки и тероризирайки независима държава. Това е шибана разделителна линия. Освен много други неща, културното сътрудничество и турнетата се оказаха на практика невъзможни и според новите закони можехме да бъдем преследвани веднага след като пресечем границата само заради това, че изказваме на глас това, което виждаме, че е истина или че сме написали това изявление, например. Продължаването на съществуването на тази група и концертните обиколки в Русия вече са невъзможни. 

Имаме много приятели в страните, участващи във войната, и това ще остане така. Тези хора нямат нищо общо с настоящите тъпотии и го признаваме безпрекословно. Оценяваме спомените си с всички вас – през всички тези години и концертите ни в Санкт Петербург, Москва, Курск, Воронеж, Нижний Новгород, Владимир, Казан, Екатеринбург, Новосибирск, Томск, Барнаул, Красноярск, Иркутск, Киров, Самара, Рязан, Тула и Уляновск, в повечето от които сме свирили по няколко пъти. Също така получаваме много съобщения от Русия лично, тъй като публичното разгласяване на мнения носи ужасни последици. Четем ги всичките. Що се отнася до войната, сме на страната на Украйна до край. Те бяха нападнати и водят жестока битка за това, което е и винаги ще бъде тяхно по право. 

Като група и част от културната гилдия винаги сме се разграничавали от политиката, но това, което се случи на 24-и февруари 2022 г. премина всякакви граници – това е шибана война. Това е въпрос на живот и смърт, истини и лъжи, правилно и грешно – за правото на съществуване на Украйна като суверенна държава. 

За онези тъпаци и тролове, които повтарят като папагали пропагандата на руските държавни медии на нашите платформи – задайте си няколко въпроса – Коя държава нахлу на територията на независима държава, започна война и непрекъснато нанася ракетни удари срещу украински градове, обстрелвайки жилищни сгради? Президентът на Украйна с еврейска кръв в жилите си наистина ли е нацист? Наистина ли Европа се управлява от сатанисти и наркомани? Наистина ли вярвате на всички тези глупости? Толкова ли сте заблудени?! Защо Русия сега е приравнявана с авторитарни режими? Защо независимите медии са заглушени и дори използването на отделни думи е незаконно? Защо руските спортисти не се допускат до международни състезания, за нищо? Защо ваши артисти и обикновени граждани са преследвани и хвърлени в затвора, понеже не са съгласни с водената държавна политика? И отново: кой кого нападна? Знаете шибания отговор! 

За всички останали: приветстваме ви на борда на последното ни пътуване с новия албум. Обещаваме ви, че ще си заслужава.“

  1. #1 написан от ппп (преди 9 месеца)

    Слаби тъпаци!…

  2. #2 написан от TT (преди 9 месеца)

    “Силен умник”!

  3. #4 написан от MIROSLAV-VELZEVUL-666 (преди 9 месеца)

    Достойна постъпка.
    А и имайки предвид войната водена в миналото от Фините и получовеците…

    • #5 написан от Анонимен (преди 9 месеца)

      А ти какво си, бре?
      Само си погледни постоянните дебилни писания.

      • #6 написан от джезве с кокаляк (преди 9 месеца)

        Защо да са дебилни? Айде, пак обиди, ‘щото е най-лесно така, нали…

        Аз лично не съм видял Мирослав да е обиждал някого в коментарите си тук, което му прави чест…

        Иначе относно темата за войната – истината е някъде по средата, както винаги е било, така че малко по-полека го давайте със страстите, хипстърчета.

        • #7 написан от MIROSLAV-VELZEVUL-666 (преди 9 месеца)

          Към Джезве с кокаляк…Мисля,че се познаваме…
          Относно войната аз ВИНАГИ съм гледал откъм БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ,поне според мен какви са и какви ТРЯБВА ДА СА…
          А спрямо КУРСК още с първият си албум ми станаха любопитни за това,че финландци пеят на руски,при положение за „напрежението“ което има между финландци и руснаци породени от миналото.
          Поне в националистическите кръгове…
          Затова смятам,че постъпката им в настоящият момент е напълно разбираема,дори погледнато откъм интереса на самите финландци…
          И нека БЪДЕМ ПРЕДИ ВСИЧКО БЪЛГАРОФИЛИ,а не чуждопоклонници…
          Горди и с БЪЛГАРСКИЯТ ФЛАГ…
          И също съм на мнение,че Метъл музиката трябва да се отдалечи максимално от новата либерална идеология,която е вредна както за националните общества,така и за културната идентичност…А Метъл музиката е идентичност…и то КУЛТУРНА…Новата класика…

          • #8 написан от джезве с кокаляк (преди 9 месеца)

            Не знам дали се познаваме. Казвам се Георги и едно време свирех на барабани в една група на име trysth, но отдавна приключих с тези работи, въпреки че харесвам твърда музика и до днес… това си е за цял живот всъщност… Относно нашите интереси – ще ми се хората в тази държава да сме по-задружни, да си помагаме повече едни на други и да не се плюем толкова помежду си, въпреки различията, както и повече да ценим и харесваме нашата история, бит, музика и обичаи… Ако постигнем това, мисля, че нещата ще са къде-къде по-добре… Със здраве от мен!

          • #9 написан от MIROSLAV-VELZEVUL-666 (преди 9 месеца)

            Trysth съм ги гледал на живо.Даже имам и изданието което реализираха преди години.Напълно съм съгласен с теб.Защо на концерт когато основната банда е чуждестранна доста хора от публиката пие бира пред клуба вместо да подкрепи и пред групите…Когато в повечето случай са наши банди и то стойностни…Защо вместо да изпиеш няколко бири,не си купиш артикули от щанда на бандите…На нашите и гостите…ТОВА Е ПОДКРЕПА…
            За нашата история,бит,музика,обичай…Там съм абсолютно съгласен и съм ЗА.Но това трябва да е и НАЦИОНАЛНА-държавна политика градена от БЪЛГАРИ…А нещо тези които правят политика в РОДИНАТА не ги виждам да се държат и чувстват като Българи…За тяхна евтина облага и наше тегло…
            И накрая една сцена се ИЗГРАЖДА и ПОДЪРЖА…Тогава ще има и истинска ъндърграунд общност…
            Възгледи и Позиции…До това опираме накрая.Затова казах,че разбирам позицията на КУРСК…

      • #10 написан от MIROSLAV-VELZEVUL-666 (преди 9 месеца)

        Аз съм със името си тук.
        Докато ти си дори без никнейм,а си анонимен…
        А относно кой съм аз…Бих казал,че съм дал на метъл общността в България много като подкрепа…
        Но ти си говори…все пак така устата ти няма да хванат паяжина…

  4. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  5. Коментари за тази публикация
В началото