Отдавна не сме имали инвазия от автентична стоунър група, част от семейството на великите Kyuss. Ето че можем да се поправим и да обявим концерта на американската дезърт рок фурия – UNIDA. Ще се съберем в столичния клуб Singles на 17 октомври където ще можем да куфеем с калифорнийските риф мастери. Съпорт ще са вече добре познатите ни румънски лоши момчета от Roadkillsoda. Билети пускаме съвсем скоро в продажба в сайта на Epay.go, като ърли бърдовете ще са по 30лв. Билетите на редовна цена ще са по 35лв, а ако не се изкупят предварително, то на 17 октомври и на място ще са по 40 кинта.

Unida съществуват от 1998 и една от главните причини за създаването им е именно разпадането на Kyuss (1995) и Slo Burn (1998), когато легендарният им певец John Garcia се събира с Arthur Seay (китара), Miguel Cancino (барабани) и Dave Dinsmore (бас) за нова хеви фъз рок бригада. Малко по-късно Dinsmore отива в бандата на Brant Bjork, където е и до днес и е заменен от Scott Reeder (ex-Kyuss, ex- The Obsessed, Fireball Ministry), който на свой ред е заменен от Eddie Plascencia. Paul Gray (ex-Slipknot) също свири с групата като басист по турнета. След серия от разпадания и събирания (2004; 2008 и 2012) UNIDA възкръсват отново за европейско турне през 2022. Въпреки, че John Garcia все още е част от Unida, поне за студийните им занимания, от 2022 година, зад микрофона е Mark Sunshine от Riotgod (където пък са намесени хора от Monster Magnet). На бас днес е Collyn McCoy от Ultra Electric Mega Galactic (групата на бившия и най-емблематичен китарист на Monster Magnet Ed Mundell).

Първото издание на UNIDA идва през 1999 – split албум с тежкотоварните стоунър валяци от Швеция – Dozer, а няколко месеца по-късно издават и дебютния си албум Coping with the Urban Coyote, издаден от Man’s Ruin Records. Вторият албум така и не излиза официално на бял свят. Заради правни проблеми със звукозаписната компания – American Recordings, Unida така и не успяват да се преборят за правата над парчетата.  Албумът съществува само на CD-та, които групата издава за концертите си през 2003 година. Носи неофициално няколко имена: The Great Divide‘, El Coyote‘ и For the Working Man‘ и се приема като един от най-големите шедьоври на легендарната сцена от Палм Дезърт.

Чуйте култовия дебют Coping with the Urban Coyoteтук: