Интервю с Devon Graves – „Музиката на практика се пише сама.“

Devon Graves е певец, автор на песни и фронтмен на култовите дарк-прог групи PSYCHOTIC WALTZ и DEADSOUL TRIBE. Музикантът, който свири още на китара, флейта, бас и клавири, в момента прави концерти като солов изпълнител с акустична китара и вокали, изпълнявайки песни от двете групи в акустично адаптирани версии. В концертния му микс с вкус са вмъкнати и няколко класически рок кавъра, както и нещо от соловия му албум – „The Strange Mind of Buddy Lackey“. И докато очакваме тези бутикови изпълнения, наситени с лично преживяване на 07.10.2023 в клуб Live & Loud, София, се свързахме с Devon за едно ексклузивно интервю.

MH18: Здравей, Devon. Нека започнем с два въпроса за разгрявка. Роден си на 1-ви юли. Харесваш ли „July Morning“ на URIAH HEEP?Devon: Обожавам мелодията. „July Morning“ е абсолютният хипи рай.

MH18: Нека ти разкажа нещо интересно. Датата на твоя рожден ден е специална в България. На 1-ви юли много хора стават преди изгрева, за да посрещнат първото юлско слънце под звуците на класиката на URIAH HEEP. Традицията повелява това да се случи на морския бряг. И така, точно преди тази дата много хора пътуват към бреговете на Черно море и очакват изгрева, докато купонясват цяла нощ. Знаеше ли, че 1-ви юли е толкова специален ден тук, в България?

Devon: Заради моя рожден ден ли? Просто се шегувам. Не знаех. Каква е значимостта на 1-ви юли и защо URIAH HEEP?

MH18: PSYCHOTIC WALTZ започнаха с Buddy Lackey в състава си, но приключиха с Devon Graves. Въпреки, че това е един и същи човек, каква е разликата?

Devon: Едно име, което обичам и едно, което мразя. Все същия човек.

MH18: В детайли си разяснявал как е написана музиката на „I Remember“. А какво ще споделиш за текста? Какво те накара да съчетаеш толкова красива музикална хармония с онези мрачни следвоенни редове?

Devon: Когато бях 16,17-18 годишен, всичките ми песни бяха за война. Казваха ми, че няма смисъл да пиша песни за война или песни, с който да протестирам срещу военни конфликти, когато няма война. Но аз знаех, че ако продължавам достатъчно дълго, тези песни ще влязат в употреба.

MH18: Сега, когато има военен конфликт в Европа тази песен звучи все по-актуално (дори и 35 години след написването ѝ). И неизбежно го има усещането за „We’ll all play the losing game“ („Ние всички играем губеща игра“). След толкова много грешки и толкова много уроци от историята, пак изглежда, че не сме научили нищо. Има ли някакъв шанс за човечеството?

Devon: Точно това искам да кажа. Всичко това е измама, която постоянно се повтаря. Тя е част от социално-финансовия модел.

MH18: Текстът на „Spiral Tower“ разказва как човешката цивилизация изяжда земята, с непрекъснатите си строежи, като вирус. Покрай пандемията с COVID-19 се появиха теории, че планетата Земя се опитва да се отърве от човечеството, което източва ресурсите ѝ само и единствено за себе си. Какво мислиш за това?

Devon: Мисля, че става въпрос за същото нещо както при войната. Източването на парите от джобовете на хората чрез данъци и насочването им към сметките на фармацевтичните компании, военната идустрия и други подобни. Изобщо не вярвам, че COVID-19 е дело на природата.

MH18: Без значение какво се случва на рок сцената PSYCHOTIC WALTZ, DEADSOUL TRIBE, THE SHADOW THEORY и Devon Graves са винаги извън шаблона. Трябва ли един музикант постоянно да търси ново и различно звучене?

Devon: Не мога да кажа за другите музиканти, мога да отговоря единствено за себе си. Всичко, което искам е, да създавам музика, която аз самия искам да чуя. Понякога това означава да правя неща, които не съм правил преди или неща, които не се вписват в моя стил. Но съм склонен да поема този риск, защото единственият начин някой друг да хареса музиката ми, е първо аз да я обикна. Така просто е. Музикантите от мейнстрийма най-вероятно са от семейства с пари, с връзки или и с двете. Не искам да кажа, че в мейнстрийма няма голям талант, но винаги съм имал усещането, че това е една манипулирана игра.

MH18: PSYCHOTIC WALTZ, DEADSOUL TRIBE, THE SHADOW THEORY са групи, които не са постигнали комерсиален успех. И все пак не спираш да създаваш нови неща. Откъде намираш вдъхновение за нова музика и текстове?

Devon: Музиката на практика се пише сама. Писането на текстове става все по-трудно, особено след като съм писал за толкова много неща. Но някакси го правя. Отнема малко повече време за текстовете. Думите трябва да паснат на мелодията и на настроението на музиката. Ритъмът на думите трябва да запази естествения ритъм на езика, а и освен това трябва да означават нещо за мен. Не е лека задача. Но след като веднъж успея да сътворя първите редове, сякаш останалите се изливат.

MH18: Албумът „God Shaped Void“ влезе в някои класации и вероятно е най-големият успех за PSYCHOTIC WALTZ. Създаден е в интернет ерата, като сте обменяли идеи онлайн и сте записвали разделени. Това ли беше решаващият фактор за крайния резултат?

Devon: Това беше ЕДИНСТВЕНИЯТ начин да работим – онлайн, като си изпращаме файлове и сесии. Другите 4-ма от групата бяха заедно в една стая, за да правят музиката и ми изпращаха музикални сесии, върху които да създам вокалите си, текстовете и мелодиите. Понякога редактирах песни и променях аранжименти, за да паснат по-добре на идеята ми за вокалите. Превръщах интро в припев, повтарях някоя секция или я изрязвах на половината. Те винаги харесваха промените, а и при условия, че за пръв път чуваха вокалите, може би в някои от случаите, дори не ги забелязваха. Това е красотата на работата с дигитални технологии. Наистина е лесно да опиташ различен аранжимент без да развалиш нищо. И след като аранжиментите бяха готови, те ги записваха отново.

MH18: Коя е любимата ти песен от „God Shaped Void“ и защо?

Devon: “The Fallen”, защото в нея има всичко, което обичам – акустчно интро, епичен аранжимент, страховит текст, запомнящ се припев, космично китарно соло. Също така обичам “Demystified”, “All the Bad Men”, и обожавам “In The Silence”. Всички поради различни причини.

MH18: Преди почти година издаде първото музикално видео и солово парче на Devon Graves„Angel in the Dark“. То е различно от всичко, което феновете ти са чували от теб. Разкажи ни повече за тази песен. Включена ли е в сетлиста за концерта в София? Това ли е първото парче от „The Strange Mind of Devon Graves“?

Devon: Това е един отличен пример за поемането на риска да създам песен, която не с метъл звучене. Обичам тази песен и почти на всеки, на когото я изсвирих също я хареса. Все хора от различни музикални направления. Искам да правя повече такива песни. Може би „The Strange Mind of Devon Graves“… Не мога да я направя акустично, има нужда от бас, за да пресъздам тъжното настроение.

MH18: С толкова много разнообразни проекти можеш ли да посочиш песен или албум, които най-добре описват Devon Graves?

Devon: Бих казал всичките. Някои повече от други. Отнема цял живот да изразя всичко, което е в мен, ако това изобщо е възможно.

MH18: Трудно ли е винаги да си различен?

Devon: Промяната е естествена за мен. Искам да се движа и да се развивам, но не оставям миналото творчество зад гърба си. По-скоро постоянно го надграждам, черпя от него. За втория, третия и четвъртия албум на DEADSOUL TRIBE умишлено се опитах да създам звучене, на което останах верен, тъй като много групи постигат успех като се придържат към едно звучене – AC-DC, KORN, RAGE AGAINST THE MACHINE и тн. Но мисля, че при мен това работеше по-скоро срещу мене, тъй като хората очакват от мен промяна всеки път. И затова, сега отново правя това. Внимавайте какво си пожелавате! 🙂

MH18: Обяви, че следващият ти проект ще бъде нов албум на DEADSOUL TRIBE. Има ли вече готови песни? Разкажи ни нещо.

Devon: Имаме 4 парчета, които са готови на различни етапи. Освен това, в главата си имам няколко нишки на идеи, на които ще дам живот. Творбата ще изненада всеки, който има очаквания как ще звучи следващия ни албум. Напоследък се чувствам окрилен да изследвам и да чупя бариери, както за мен, така и за DEADSOUL TRIBE. Наистина съм щастлив с това, което имаме дотук. Не мога да кажа повече.

MH18: Напускане на едни проекти, съживяване на други, преместване в Европа… Кое е най-трудното решение, което си взимал?

Devon: Със сигурност преместването ми в Австрия е най-голямото и най-трудното ми решение. Понякога още се чудя какво щеше да стане, ако не го бях направил. Наистина не ми харесва да говоря на немски, а често това може да бъде голям проблем. Но съм щастлив да живея по-близо до епицентъра на моята кариера и например да дойда с китарата си в България.

MH18: Сам ли ще изнесеш този акустичен концерт или ще имаш помощници на сцената?

Devon: Само аз и китарата ми. Би било много хубаво да свиря с няколко музиканти – може би пианист / клавирист, който може да пее. Но поне засега ще го направя сам.

MH18: Благодаря ти за отделеното време. Един последен въпрос – какво ще кажеш на читателите на METAL HANGAR 18 в България преди концерта ти в София.

Devon: Искам да ви благодаря за подкрепата. Наистина, с цялото си сърце ви благодаря. Очаквам тази, надявам се, специална вечер в София.

  1. #1 написан от Мишо Илиев (преди 7 месеца)

    Възхитително! Ненатоварващо и свежо!

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото