Българският блек метъл проект Svelsurdus представя дебютния си албум. Изданието се нарича „Heathen Chronicles“ и излиза на пазара чрез полския лейбъл Lower Silesian Stronghold.

Svelsurdus е блек метъл проект, който е сформиран спонтанно през декември 2021-ва година. Бидейки вдъхновени от различни европейски групи, които отдават почит на родината, културата, традициите и езическата си култура, музикантите D. и K. решават да създадат нещо подобно, но по свой начин.

Целият материал в „Heathen Chronicles„, с изключение на текстовете по последното парче енаписан през първите месеци на 2022-ра година. Текстовата концепция на албума засяга важни събития и хора от предхристиянската история на България. Името „Svelsurdus“ идва от тракийската митология и е едно от няколкото наименования на тракийския бог на гръмотевиците, светкавиците и дъжда.

Албумът е записан на няколко различни сесии през първото тримесечие на годината, в минималистична домашна среда. Смесването и мастерирането са дело на Мартин Ценов в студио  „Fimbulwinter“ в Исландия, но освен всичко останало Мартин написва и записва интрото, оставяйки своя отпечатък в композиционния процес.

Обложката, използвана за лейаута на албума и вдъхновена от същите теми като текстовете, е нарисувана от Елвира, която освен това помага и за цялостния лейаут.

Целта на Svelsurdus е да вдъхнови слушателите да прегърнат собствената си култура, да живеят за народа си и да посветят живота си на родината. Сърдечни благодарности на всички, замесени в проекта, помогнали ни да оформим крайната визия на езическото ни проявление!“

Песните в албума са:

01. Chronicle I – The Onglos
02. Chronicle II – Caliphate’s Devastation
03. Chronicle III – Battle of Pliska
04. Chronicle IV – Blood Betrayal
05. Chronicle V – The Last Pagan Uprising

„Heathen Chronicles“ ще се появи във формат на диск, както и в дигиталните платформи, а изданието може да чуете долу.