Отдавна не е новина, че Полша е люлка на свръх талантливи музиканти. Отдавна не е новина, че Полша продължава да доставя качествени групи вече повече от двадесет, та дори и повече години. Сцената им е изпълнена със самобитни и характерни творци, а блек метълът като жанр определено е сред печелившите в играта. Още с появата си на хоризонта през 2005-та година, Mgła фокусират доста погледи върху себе си, създавайки свое собствено звучене и твърдо отстояващи музикалната и визуална идентичност. Именно това ги превръща в сценичното чудовище, което представлява групата днес. Затова прегръщам с необикновено вълнение всяка възможност да ги гледам на живо.

В топлата есенна вечер на 12-ти септември, столицата ни очаква разтърсваща тройна полска атака, с допълнителното участие на Odium Humani Generis от Лодз и познанците In Twilight’s Embrace.
Докато се редим пред входа на “Mixtape 5” мислено се усъмнявам в интуицията си да не си припомня творчеството на която и да е от съпорт бандите. И както ще се окаже по-късно, май в този случай съм направил правилен избор.

Концертът започва със закъснение от първоначално обявеният час, но пък това май е добре дошло повече хора да видят старта на програмата и изпълнението на Odium Humani Generis. Квартетът се фокусира върху парчета от дебютния си албум “Przeddzień” и новото си EP “Zarzewie”. Четиримата музиканти представят доста стегнат сет, изпълнен с много атмосфера и трансови повтаряеми рифове, които буквално хипнотизират. Същевременно с това в парчетата се долавя и доста праволинейна нотка, характерна за легендарните албуми на Darkthrone например. Паузи между парчетата им няма. Вместо това звучат интерлюдии, изсвирени на място, а не записани като „подложки” и звучащи като фон. Всичко това Odium Humani Generis поднасят с безумна лекота, а публиката определено ги приема повече от радушно. Не си спомням скорошно събитие, при което откриващата група да се радва на толкова многоброен, топлосърдечен и повече от заслужен прием. Odium Humani Generis определено са поредното интересно име от Полша и определено имам усещането, че ще се говори за тях все по-често.

Идва ред на сцената да се качат In Twilight’s Embrace. Определено ми е повече от любопитно какво ни очаква, знаейки, че музикалния им път започва като метълкор формация. Пред нас In Twilight’s Embrace са чудовищни, а от метълкора определено няма и следа. Още с появата си пред публиката, петорката от Познан влиза ударно с откриващата песен от съвсем новия си албум “Lifeblood” “The Death Drive”. С нейното начало сякаш адът се отприщва. Брутални, атмосфечни, категорични и абсолютно уверени в силата и възможностите си, In Twilight’s Embrace правят представление, което граничи с лудостта. Съвсем логично бандата представя предимно парчета от новия си албум и докато музикантите галопират сред вихрушка от рифове и мелодии (намигвания към сънародниците си от Blaze Of Perdition и легендите Dissection), харизматичният вокалист Cyprian Łakomy сграбчва погледите със своята пламтяща ярост. Вторачил взор в това, което се случва пред нас, сякаш не усещам как времето на квинтета отлита. Е, силно се надявам, че скоро ще ги видим отново, а защо не и за самостоятелен концерт? В тези момчета има адски много музика!!!

Време е обаче за големите герои на вечерта – Mgła. Без много церемонии и след кратка настройка на звука, четиримата музиканти се появяват пред екзалтираната до краен предел публика. Без никакви прелюдии и церемониалности зазвучават началните щрихи на “Age Of Excuse II” и залата буквално експлодира.
Възпламенили ентусиазма на феновете, Mgła задават доста висок градус на емоциите и не изпускат нито за миг да демонстрират колко категорични артисти са. Артисти с ясно дефинирани характер и концепция – все качества и особености, които ги поставят сред топ имената в съвременния блек метъл. Изпълнители, поднасящи безупречно, безгрешно и безкомпромисно свирене, граничещо със съвършенство и едва ли някой от присъстващите в залата се е съмнявал в това. Представянето им тази вечер е поредното доказателство.

Да, групата със сигурност не е открила някаква съвършена и супер печеливша схема в блек метъла, която да я изстреля на висотата, на която се намира в момента. Печелившият ход е, че от наглед семпли рифове, се създават композиции, изпълнени с динамика, атмосфера и характер. Момчетата просто свирят със сърце, скрили лицата си зад непрогледни маски. Маските, дистанцираността, липсата на вербален контакт с публиката по време на изпълненията си са чарът на Mgła. И това дава свободата на композициите да се разгърнат в съзнанието на феновете в пълна степен, без излишни помпозности и демонстрации. Винаги съм разбирал този им ход като послание, че музиката е всичко, което има значение. Музиката в най-чистата ѝ форма. И тази вечер наистина само музиката има значение. Нищо повече, нищо по-малко.

За разлика от първото си гостуване в София, Mgła са подготвили повечко парчета от актуалната си творба “Age Of Excuse”. Освен тях, в сета им присъстват песни от “Exercise In Futility”, “Mdłości” и “With Hearts Towards The None”. Селекцията от песни включва вероятно най-знаковите парчета в дискографията на бандата. И за да бъде удоволствието пълно, звукът (по време на сетовете и на трите групи) е повече от безупречен, благодарение на което изпъкват множество мънички детайли, правещи творчеството на бандата толкова специфично.

Малко над час отлита като на лента и след изпълнението на “Age Of Excuse VI”, Mgła се оттеглят победоносно от сцената.

Иска ми се да кажа толкова много неща след този концерт. Защото по времето на всяка от трите групи сърцето ми препуска от вълнение. Всяка от трите групи оставя своя отпечатък в съзнанието ми и определено поражда повече от симпатии. Истината е, че дори една мъчничка благодарност е достатъчна. Мъничка, но искрена признателност, че подобни вечери продължават да се случват.

Сетлист на Mgła:

01. Age Of Excuse II
02. Exercises In Futility I
03. Exercises In Futility IV
04. Mdłości II
05. Age Of Excuse V
06. With Hearts Toward None I
07. Age Of Excuse IV
08. Exercises In Futility II
09. Exercises In Futility V
10. Age Of Excuse VI