Високооктанов хеви метъл с марка JUDAS PRIEST в София

Първи на сцената се качи лондонското алтернатив рок трио DISTRICT 13. Техният сет започна без никакво забавяне и точно в уреченото време. Триото се понрави на малка част от феновете с мелодичните си пасажи, но техният алтърнатив рок беше сякаш като капка в морето. Без излишни приказки песните летяха една след друга. Вокалистът Jon Wild наблегна много на песента „Step into the Fire”, като преди нея имаше призив от ударника в групата Асен Милушев за наистина едно прекрасно изживяване в залата. За феновете обаче бандата не предизвикваше сериозен интерес, даже доста апатична беше публиката към дошлата специално от Лондон група. За съжаление, това да подгряваш толкова голяма и известна банда си има и хубавите, и лошите страни. Все някаква част от хората ще те харесат, а другите с нетърпение ще чакат да приключат песните и да гледат това, за което са дошли. Ти си само капка в морето за всички останали. Jon редуваше леки с крещящи вокали.  Песента започна леко лежерно, но след това втежни значително. След няколкото по-бързи песни, бандата очевидно леко се умори и оповести, че следващата песен ще бъде балада. Следващата композиция беше “Emotive Addiction”. Сeтът продължи с “Burned out in Paradise”. Така техният 45 минутен сет отиваше към края си, а финалът беше за парчето “Summer”. Песента беше съпътствана с невероятно соло и с благодарности към феновете събрали се в залата на 19 юли 2024г. След като песента завърши от DISTRICT 13 раздадоха перца и палки и си направиха снимка за спомен от шоуто им тази вечер.

След това без никакво забавяне от сцената бяха махнати барабаните, за да може след близо 30-минутна пауза великаните на хеви метъла JUDAS PRIEST да я завладеят тотално. Едва ли има нужда да говоря кои са те и какво представляват за широката метъл аудитория, особено в България.

Първоначално бандата трябваше да започне в 21:30 часа, но беше решено началото да бъде изместено с 45 мин по-рано и шоуто да започне в 20:45 часа.

Малко преди хедлайнърите да започнат концерта от колоните се чу емблематичната за много фенове „War Pigs” на BLACK SABBATH, която предшестваше началото на грандиозната вечер.

Така точно в уреният час огромният плащ с текста на „Invincible Shield” се вдигна и пред всички се разкри цялата банда, сбутана на малко пространство. Всички без барабаниста бяха облечени в черни кожени дрехи като Rob беше с шлифер до земята. Откриващата песен „Panic Attack” беше и началната от последния албум на групата „Invincible Shield“. Песен, която разтърси всички събрали се да гледат британските метъл богове. Richie Faulkner свиреше с такава лекота, че китарата му изглеждаше малка в ръцете му. Rob Halford показа, че още може да прави характерните за него фалцети. Последва „You’ve Got Another Thing Coming, където Rob свали шлифера и започна да снове по сцената. Следващият хит започна с призив на Rob към феновете да бъдат още по-шумни, а парчето беше такова, с което в предишни години бандата закриваше концертите си – „ Breaking the Law”. Още с първите акорди на песента шумът стана толкова силен, че се опита да заглуши свиренето им. Richie постоянно надъхваше феновете да пеят още по-силно. Rob танцуваше по сцената, докато всепомитащите китари и барабани разцепваха хората в залата отвсякъде. “In the dead of night, love bites” беше следващият рефрен за начало на „Love Bites”. Мултимедията зад и около сцената се раздвижи с кадри от клипа на песента. Mr. Halford не спираше да надъхва феновете с убийствените си фалцети, които огласяха цялата зала. Richie Fаulkner въртеше соло след соло, кое от кое по-размазващо, а Rob му пригласяше все по-силно и по-високо. Песните се изливаха една след друга от инструментите им, а Rob винаги когато минеше към предната част на сцената, разтърсваше почти пълната зала Arena Sofia. В една от най-дългите песни за вечерта „Sinner” и другият китарист в групата Andy Sneap показа съвършено майсторство. Следващата бомбастична песен беше „Turbo Lover”, където множеството от хора дружно избухнаха в дива радост. Песента беше последвана от кратка реч на Rob Halford, изпълнена с благодарности към фенската маса, които не са спряли да ги подкрепят през всичките години. От първия им албум „Rocka Rolla“ като преминем през един от най-успешните им албуми „Painkiller” , та чак до наши дни. Върна се в годините назад, когато заедно с BLACK SABBATH са дали началото на този невероятен стил –  Heavy Metal.

Шоуто им продължите с едноименната песен от последния им албум „Invincible Shield”, която премина на един дъх. По едно време на сцената се появи огромен тризъбец със знака на бандата, придружен с множество прожектори върху него. При следващата песен Rob се скри за кратко, а останалата част от бандата ни показаха какви виртуози са. Следваше ново разпяване на феновете, придружено с доста продължителни викове, а те се справиха отлично със задачата си. Лека по лека краят на основната част от шоуто наближаваше. Барабанистът им Scott Travis направи контакт с публиката, като ги попита „Ако сега приключваше концертът, коя песен бихте искали да изсвирим?“. Цялата зала без изключение изрева „Painkiller” няколко пъти. Тази емблематична песен, любима на не едно и две поколения рокаджии, се опита да срине залата с мощните си барабани. След тази песен основната част от шоуто им приключи, групата се прибра за малко, прожекторите изгаснаха и публиката започна да скандира силно, за да накарат JUDAS PRIEST да излязат за  биса. А той беше наистина знаков откъм хитове на групата.

Първата песен беше отвяващата „Electric Eye”, където публиката се справи отлично припявайки с бандата през цялото време. Мултимедията се раздвижваше сериозно зад групата. Втората песен бе „Hell Bent for Leather”, която рязко вдигна градусите на феновете в Арена София, а Rob Halford излезе на сцената с неговия мотор, пилейки задната гума и оставяйки облак от дим зад себе си.

Финалът на шоуто дойде с композицията, с която бандата завършва концертите си в последните няколко години, а именно „ Livin’ After Midnight”, която беше изпята на един дъх от събралото се множество тази вечер, любезно подканено от тарторите Richie и Rob. След тази песен групата раздаде множество перца, поздрави феновете, а на екраните зад сцената се появи надпис, на който пишеше, че JUDAS PRIEST ще се завърнат много скоро.

Сетлист на JUDAS PRIEST:

  • Intro „War Pigs“
  • „Panic Attack“
  • „You’ve Got Another Thing Comin'“
  • „Rapid Fire“
  • „Braking the Law“
  • „Riding on the Wind“
  • „Love Bites“
  • „Devil’s Child“
  • „Saints in Hell’
  • „Crown of Horns“
  • „Sinner“
  • „Turbo Lover“
  • „Invincible Shield“
  • „Victim Changes“
  • „The Green Manalishi ( With the Two Preong Crown)“ – Fleetwood Mack cover
  • „Painkiller“

Бис:

  • „Electric Eye“
  • „Hellbent For Leather“
  • „Livin’ After Midnight“

По този начин завърши един невероятен концерт. Бандата и в частност Rob Halford, който показа че и над 70-годишен още го бива в бизнеса. Останалите се представиха на обичайното грандиозно ниво. Феновете в залата дълго след концерта бяха удивени от себераздаването на музикантите, правеха си снимки за спомен от залата. Еуфорията властваше сред всички присъстващи, които, вярвам, трудно са заспали след това вдъхновяващо изживяване в столицата на България. Трябва да поздравим и подгряващата група от DISTRICT 13, както и организаторите от Fest Team за грандиозното шоу, на което станахме свидетели в тази епохална вечер.

СНИМКИ:

DISTRICT 13

JUDAS PRIEST

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото