2 юни 2024 (неделя) – 20:00ч. – клуб *Mixtape 5* (Голяма зала)

Вийо Фарка Туре, синът на краля на блуса в Западна Африка Али Фарка Туре, ще свири за първи път в България по покана на радиофестивала Аларма Пънк Джази платформата „АфроВизиямалко повече от половин век след концерта на легендарния си баща на Младежкия фестивал в София през 1968г.

Датата на концерта е 2 юни 2024, неделя, празника на програма „Христо Ботев“ (в която е заченат и роден фестивалът „Аларма Пънк Джаз), а мястото е Голямата зала на клуб *Mixtape 5* (бул. „България“ 1, подлез „Галерия“), където от 2017г. досега „Аларма“ и „Афровизия“ вече представиха други знакови за света западноафрикански групи – „Кинг Аишоба Бенд“ (Гана), Басеку Куяте & Ngoni Ba (Мали) и триото на „туарегския Джими Хендрикс“ Бомбино (Нигер/Мавритания/САЩ).

Борейма „Вийо Фарка“ Туре е роден през 1981г. в Ниафунке, Mали, а дебютния си албум издава на 25-годишна възраст, през 2006 – годината, в която светът се прости с великия му баща. В този албум свирят легенди като Тумани Диабате, Басеку Куяте и нюйоркският барабанист Тим Кейпър (останал дълги години след това в групата на Вийо, а в световен план познат като член на различни групи на Сиро Баптиста, Брайън Марсела, Джон Зорн, Антъни Брекстън, Майк Стърн, Тревър Дън, Кени Уолесен и др.). В този музикален дебют от 2006 звучи и китарата на Али Фарка Туре и това са едни от последните записи на големия музикант, символично предаващ короната на своя син.

Още с втория си албум Fondo Вийо заявява себе си като оригинален китарист и певец със собствен почерк, верен на традициите, от които идва, но лека-полека излизащ от огромната сянка на баща си. През следващото десетилетие и половина следват още 8 албума, в които често ще чуваме музиканти от голямото семейство като Сюлеймане Кане (джембе, перкусии) и Али Магаса (бас) от групата на Али Фарка, Сидики Диабате (сина на Тумани) на кора (западноафриканска арфа), племенника на Али Афел Бокум, басиста Йоси Файн („превел“ години по-късно западноафриканския блус на езика на Близкия Изток), мениджъра на Бомбино Маршал Хенри на бас, Шейх Тидиан Сек на клавишите и др., а конкретно в албума The Secret – и други световни (и познати на доста по-широк кръг слушатели) гости като Дейв Матюс, Дерек Тръкс и Джон Скофийлд.

2022 година е ключва за кариерата на Вийо Фарка. Тогава излизат два много важни албума – Les Raciners, първи негов за лейбъла на баща му (а и на музикантите от „Биена Виста Сосиал Клуб“) World Circuit и Аli (https://khruangbin.bandcamp.com/album/ali) – с песни на Али Фарка Туре, аранжирани и изсвирени в стила на триото Khruangbin заедно със самите тях. Албумът е обявен за един от албумите на годината от самия сър Елтън Джон.

Вийо Фарка Туре е познат още като създател на благотворителната фондация Amahrec Sahel (https://www.amahrecsahel.com), с която от 2012г. насам оказва хуманитарна помощ за възстановяване на Мали и Сахел, подпомага училища, сиропиталища и културни организации и закупува инструменти за млади музиканти в Мали. Ръководи и Фондацията „Али Фарка Туре(http://fondationalifarkatoure.com), управляваща културното наследство, завещано от Али, и посветена на развитието на културата в Мали.

С този концерт „Аларма Пънк Джаз“ запoчва да обявява богатата си културна програма за 2024, която само през първата половина на годината включва прожекция с музика на живо в Дома на киното, изложба на плакати за концерти, правени от Петко Чернев (1975-2021) и над 25 концерта в София, Пловдив, Велико Търново и Русе.

Следете събитието във FACEBOOK ТУК: https://www.facebook.com/events/379827504523505

БИЛЕТИ има онлайн в системата на EpayGo ТУК: https://epaygo.bg/3263238358 , както и на касите на EasyPay в цялата страна. Първите  50 броя са по 35 лв и после цените започват постъпателно да растат до 50 лв, колкото ще струват билетите в деня на концерта.