Музикални откровения с Corey Taylor

Corey Taylor е добре позната фигура в музикалния свят, фронтмен и лидер на две от влиятелните банди в съвременния метъл – SLIPKNOT и STONE SOUR, участник в различни проекти, автор на музика, актьор и писател. Вече повече от 30 години Taylor е на музикалната карта, а бандите му пълнят зали и стадиони навсякъде по света. През 2023 г. излезе вторият му самостоятелен албум „CMF2“, а София бе една от спирките на турнето в подкрепа на творбата. Заедно със звездата и групата му пътуваха и две банди, призвани да открият шоуто – турците BLACK TOOTH и датчаните SIAMESE. Първата група трябваше да открие забавата в 19:00, а хедлайнерът се предвиждаше да излезе след 21:00.  Мястото – Арена София Колодрум. Вратите трябваше да отворят в 18:00.

Времето на 30-и май бе типично пролетно и нестабилно. Очакваха се сериозни превалявания с гръмотевици, което в крайна смета се и случи. Нестабилната атмосфера над столицата обаче не отказа най-ентусиазираните фенове да заемат места пред сцената. Вратите отвориха по график, влизането ставаше нормално. В зоната на събитието бяха оформени барове с напитки и храни, зона за хранене, специална ВИП зона, а в дъното – доста тоалетни. Встрани от сцената бе разположена и мърч шатра, където желаещите можеха да се сдобият с различни артикули на участниците. Подходяща музика посрещаше посетителите, които очакваха началото с нетърпение.

По график първа на сцената трябваше да се качи турската шайка BLACK TOOTH и в 19:00 това се случи. Турците са добре познати на българската публика, тъй като миналата година подгряваха концерта на PANTERA в зала Арена София. Тежки звуци заблъскаха в ушите на присъстващите и всички разбраха, че концертът е започнал. Музикантите се постараха да дадат най-доброто от себе си, демонстрирайки раздвижено поведение, хъс и перфектна сработка. Вокалистът (в началото обясни, че е наполовина българин, понеже баща му е от България) не пестеше сили, кръстосваше сцената, постоянно надъхваше все още малкото зрители, които отговаряха подобаващо, и сипеше комплименти към присъстващите.  Останалите музиканти също се раздаваха подобаващо. Зрителите – макара и все още сравнително малко – също се раздаваха, правейки мошпитове и wall of death. Групата изпълни основно авторска музика (макар и силно повлияна от PANTERA), а в края на сета прозвуча кавър на “Walk” на именитите тексасци, като на сцената певецът качи дете от публиката, включило се и в изпълнението. С много настроение и удовлетворени от добре свършената работа музикантите се снимаха на фона на присъстващите и напуснаха сцената под бурни овации и аплодисменти.

Паузата бе използвана за презареждане на батериите и пренареждане на сцената. Около 20:00 фоновата музика спря и сцената бе превзета от датчаните SIAMESE. Под надвисващите буреносни облаци групата стартира ударно изявата си, а комбинацията от метъл, електроника и чисти и скриймо вокали определено се хареса на публиката. Музикантите бяха настроени да дадат всичко от себе си и да пометат Колодрума. Петорката от Копенхаген се раздаде максимално, давайки на зрителите това, от което имат нужда, те от своя страна също не спестиха енергия и сили да се забавляват под рукналия проливен дъжд. Певецът обясни, че е роден в Сърбия и показа завидни знания по български и сръбски език. Единият китарист пък демонстрира, че може да свири и на цигулка. Лошото време и разразилата се буря доведоха до временно спиране на изпълнението на датчаните за около 20 минути, но това по никакъв начин не отне от ентусиазма нито на публиката, нито на бандата. По време на последната песен вокалистът представи колегите си, а след края ѝ музикантите поздравиха зрителите и се оттеглиха, сподирени от виковете и аплодисментите им.

Двете банди подгряха подобаващо, но феновете си чакаха хедлайнера. Паузата бе използвана освен за презареждане и пренареждане на сцената, и за влизането на закъснели зрители. Чувствително нарасна броят на хората пред сцената, изпълнени с трепетно очакване да видят любимеца си. Търпението им бе възнаградено малко след 21:30, когато на фона на интрото Taylor и бандата му нахлуха на сцената и я разтърсиха с първото парче – “Post Traumatic Blues” от актуалния “CMF2”. Още от началото Corey и компания дадоха да се разбере, че са в отлично настроение и готови да се раздадат до краен предел. Фронтменът не спираше да включва зрителите в шоуто, а те откликваха на всеки негов призив незабавно. Китаристите умело си разпределяха солата, като ги изпълняваха майсторски и с финес. Барабанистът и басистът допълваха всеобщата положителна картинка на сцената. А за някои от песните Corey също хващаше китарата. Списъкът с песни бе равномерно разпределен между соловото творчество на музиканта и парчета на бандите, в които участва. “Made Of Scars” бе първият удар, познат на всички, а до края от творчеството на STONE SOUR прозвучаха “Song #3”, “Through Glass” и “30/30 – 150”. SLIPKNOT бяха представени от “Before I Forget”, “Snuff” и “Duality”. Преди “We Are The Rest” от “CMF2” певецът разпя публиката за първи път, а преди “Before I Forget” представи по шеговит начин колегите си. Шоуто нямаше да е пълно, ако от време на време музикантите не си вземаха своеобразни „почивки“, изпълнявайки по-бавни песни. Като такава спирачка послужи “Snuff”, в която се включиха и присъстващите. Силно емоционален и кулминационен момент настъпи, когато прозвуча “From Can To Can’t” – песен, за която Corey обясни, че я е изпълнявал на живо само 4 пъти и е решил да я включи в списъка за турнето по тази причина. Романтичната “Home” пък бе посветена на любимата жена на Taylor. Музикантът обясни, че се е запознал с нея преди 7 години, тя буквално е спасила живота му и в нейно присъствие той се чувства като у дома си. Въпреки хумористичното настроение, обхванало групата, фронтменът направи и сериозно изказване, отбелязвайки, че с творчеството си иска да даде на „шибания негативен свят“ положителна енергия и усещания. Нещо, което бе посрещнато с бурни аплодисменти от публиката.

Финалът на основната част бе за “Through Glass”, която бе изпълнена и с помощта на публиката. Кратка пауза и музикантите отново се появиха на сцената за още 3 песни – кавърът на ECHO & THEBUNNYMEN “The Killing Moon”, “30/30 – 150” и „Duality”. В началото преди биса Corey развя българското знаме за кеф на подивялата публика, а след това доизцеди останалите собствени и на присъстващите сили. И след около час и половина интензивна обмяна на енергия дойде и краят на шоуто. Доволни и предоволни, Corey и колегите му благодариха на бушуващия пред тях котел, поклониха се и слязоха от сцената. Зрителите пък изпратиха любимеца си с оглушителни възгласи, аплодисменти и овации.

Една силно емоционална и въздействаща вечер приключи по най-добрия начин. Corey Taylor и всички изявили се на сцената се раздадоха на максимални обороти и забавлението бе налице. Надяваме се това да не е последната изява на именития музикант у нас.

Очаквайте много снимки от събитието на нашата фейсбук страница!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото