Братята, Заветът и още нещо – PANTERA в София

След няколко опита да видим Phil Anselmo на родна земя, осуетени от световната пандемия, за феновете на PANTERA се случи немислимото – „Неустрашимият“ се събра с Rex Brown и двамата привлякоха две от чудовищата в метъла – Charlie Benante (Anthrax, S.O.D.) и Zakk Wylde, познат на всички от работата си с Ozzy, Black Label Society и др. В този състав, четворката се приземи в София, за да открие европейското си турне и да покаже на всички какво ги очаква.
Малко преди 18.30, подходите към зала Арена София вече се запълват, след среща с приятели, шеги и закачки, влизаме директно Front Of Stage, където най-нетърпеливите вече са заели местата по оградите.

Съоръжението е полупразно, но точно в 19.00 ч. на сцената с гръм и трясък излизат южните ни съседи BLACK TOOTH, избрани още преди години от Rita Haney, приятелката на Dimebag Darrell, за участие във фестивал в негова чест. Безкомпромисният „южняшки метъл“ на турците, наподобяващ сериозно стила на PANTERA, беше радушно приет от феновете и неуморният вокалист Tuna Vural се раздаде на 100%.  Въпреки перипетиите с багажа на групата и проблемите с визите на китаристите им, BLACK TOOTH не показаха с нищо, че са се предали, а вдигаха присъстващите с постоянни съркъл питове и уол ъф дет. Макар и в намален състав и с двама заместници, бандата се представи на изключително високо ниво и успя да спечели почитатели, дори с по-краткото си изпълнение.

След бърза интервенция, сцената видимо се поразшири и SPRF логото на ODD CREW гордо възвести качването на квартета. Мощните овации доказаха ясно, че това участие е желано и чакано, а четиримата отговориха със същите емоции и ни въведоха в света на сивите сутрешни полусенки, след което безкомпромисно ни хвърлиха в дълбокото с по-старите си парчета – Mark These Words и A Bottle Of Friends. Понапълнилата се зала не остана безучастна и саможертвено се хвърли в касапницата. В средата на сета не мина и без великолепното дръм шоу на Бонзи, което неееднократно е представял пред публика. Заразителната му усмивка и невероятните му умения взривиха бившия Армеец, а след няколкоминутната дръм клиника ODD CREW продължиха да мачкат. Ентусиазмът на Васко Райков  му изигра лоша шега и той изкълчи глезена си. Въпреки травмата, групата продължи кръстоносния си поход , като отправи и и много силни послания към феновете. Едночасовият сет  приключи с обещанията за нови срещи, а ние зачакахме PANTERA.

Зад огромния черен транспарант, като в мравуняк запъплиха над 30 техници и минути след 21.30 на двата големи екрана стартира кратък мемориален филм за златните години на групата и братя Darrell, а от колоните зазвуча Regular People (Conceit). Завесата падна, а сцената избухна в мощно изпълнение на A New Level.  Цялата зала завря и закипя, хилядите гласове се опитваха да надвикат Phil, но безуспешно. Mouth for War и Strenght Beyond Strenght зададоха нечовешкото темпо, а всеки един от четиримата действаше като машина. Дропнатите китари на Dime бяха безупречно изпълнени от Zakk, а барабанната канонада на мистър Benante, заедно с лежерното поведение на Rex Brown здраво подлагаха на босоногия, зъл Anselmo, който остана видимо доволен от посрещането. Последваха няколко компилации от по две парчета и сцената избухна в грандиозни пламъци, които довяха адска жега в непрекъснато блъскащото се и куфеещо меле. На едно място, рамо до рамо се бутаха мъже на средна възраст, тийнейджъри, младежи и тук там някоя девойка. I’m broken, Suicide note pt2 и This Love отвяха главите и на последните скептици, които бяха дошли да видят „половината“ от Pantera. Своеобразните кратки почвики между тях бяха използвани да изразят благодарността на бандата от присъствието на публиката. На екраните отзад течаха различни визуализации от разнообразните албуми на групата, а адските огньове се засилваха все повече. След до болка познатата ни Fucking Hostile, както бе представена от Phil, последва нова порция видео материали за Vinnie и Dime, на фона на запис на Cemetery Gates. Моментът удължи своята магия и  прерасна в извънземния кавър на Black Sabbath – Planet Caravan.
Наближаващият край бе възвестен от слушаната от всички „666 пъти“ Walk, а публиката по трибуните доказа, че въпреки че е малко по-далеч, превъзхожда гласово терена.
Поулегналият, но не забравил своята кипяща агресия Anselmo премина в нова компилация от Domination и Hollow, за да забие и последния пирон в разбунената тълпа – малко преди да изтекат 90-те минути на шоуто, краят бе сложен с Cowboys From Hell, а след дълго скандиране четворката излезе, за традиционната снимка с препълнената зала и Phil сложи официален финал, изпявайки кратък откъс от Stairway to Heaven.
Благодарим на Fest Team за невероятния концерт, а напът за вкъщи, вървейки пеша, поради липса на градски транспорт след 23 ч. успях да чуя десетки екзалтирани фенове , които съпреживяваха изминалия час и половина.

PANTERA
Сетлист:
Regular People (Conceit)
In Heaven (Lady in the Radiator Song)
(David Lynch & Alan R. Splet song)
A New Level
Mouth for War
Strength Beyond Strength
Becoming (with „Throes of Rejection“ outro)
I’m Broken (with „By Demons Be Driven“ outro)
Suicide Note Pt. II
5 Minutes Alone
This Love
Yesterday Don’t Mean Shit
Fucking Hostile
Cemetery Gates
Planet Caravan (Black Sabbath cover)
Walk
Domination / Hollow
Cowboys From Hell

ГАЛЕРИИ

 

PANTERA          ODD CREW          BLACK TOOTH

 

  1. #1 написан от Дими (преди 11 месеца)

    Най-после някой да опише лошия звук и хаоса в организацията!

  2. #2 написан от Каубой (преди 11 месеца)

    Е, не е имало случай, в който някой да не врънка за звука. Отпред и леко вдясно си беше ОК, а пък за организацията – не знам, влизах, излизах до бирата, нямаше проблеми.

  3. #3 написан от Georgio (преди 11 месеца)

    За мен поне, няма концерт с идеален звук. Не си си вкъщи с уредбата. Не знам защо това се комнетира всеки път, концертното изживяване е доста по-широко от звука.

  4. #4 написан от Анонимен (преди 10 месеца)

    Най-хубавия концерт, на който съм присъствал! Звук, изпълнение, всичко си беше на ниво.

  5. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  6. Коментари за тази публикация
В началото