Концерт – промоция на дебютния солов албум на Светлана Близнакова (SEVI)

В изключително напрегнатата и странна 2020 г. едни от най-пострадалите от пандемията и съпътстващата я криза са хората на изкуството и в частност музикантите. Няма турнета, почти няма и концерти, така, че повечето групи и изпълнители се ориентираха към писането и представянето на нова музика. Това време се оказа благодатно и за неуморимата и безстрашна вокалистка на SEVI Светлана Близнакова. Чаровната певица се престраши да създаде първия си самостоятелен албум, озаглавен „Tomorrow“, и да го представи пред публика. Заветната дата – 15-и ноември, неделя. Мястото – добре познатият Sofia Live Club. Вратите трябваше да отворят в 19:30, а самият концерт трябваше да започне в 20:30.

Всичко се разви по график. Вратите отвориха навреме и най-нетърпеливите фенове заеха местата си. Противоепидемичните мерки се спазваха, а най-важното е, че и посетителите бяха наясно с това. Баровете работеха на пълни обороти и очакваха клиентите. На сцената бяха наредени инструментите на музикантите и няколко стола за китаристите и певицата. На огромната стена зад сцената грееше обложката на “Tomorrow”. Атмосферата в клуба бе приповдигната и благодарение на DJ Tony (Sugar Djs), който подбираше разнообразна музика, съобразена с формата на концерта. Разбира се, имаше и щанд с артикули, на който хората можеха да си купят албума на физически носител (CD).

Началният час бе спазен, Светлана и колегите ѝ излязоха на сцената и стартираха програмата с кратко интро. Още от самото начало стана ясно, че този концерт ще е различен, по-интимен и преди всичко акустичен. Публиката знаеше това и бе подготвена. Заедно със своите колеги Светлана седна на предварително подготвения за нея стол, но… издържа точно две песни, след коeто се изправи и раздвижи по сцената както само тя си знае. Певицата за пореден път не изневери на стила и характера си. Както се казва, шило в торба не стои. Химията между зрители и изпълнители също не бе подмината, като инициативата за това бе на Светлана. Вокалистката на няколко пъти включи присъстващите в изпълненията си, а те с готовност приеха предизвикателството. Традиционните комплименти към зрителите присъстваха и тук.

Албумът “Tomorrow” бе изсвирен изцяло, макар и в различен ред от този в диска. Всяка една от песните носи различно послание и Светлана не пропусна да спомене това за някои от тях. По-специално представяне получиха “Give Me Love”, “From Dusk Till Dawn”, “The Children That Won’t Be…”, заглавната “Tomorrow”, “The Prince” и “I Still Care”. Традиционно словоохотливата певица този път бе по-обрана в приказките (без да пропуска същественото, разбира се), но и характерът на концерта го изискваше. Въпреки различния състав (от SEVI само басистът Рали Велинов участваше), музикантите показаха отлична сработка и се представиха на високо ниво. В самото начало след втората песен Светлана се постара да представи всеки един от тях – китаристите Александър Кирилов и Иван Попов, басистът Рали Велинов, барабанистът Мартин Профиров и беквокалистките Рози Лесидренска и Милена Генева. Групата действаше като добре смазана машина, всеки си знаеше мястото и изпълняваше задачата си с чувство, концентрация и вникване във всеки детайл.

След края на последната песен всички се събраха в центъра на сцената, прегърнаха се и се поклониха на присъстващите, които ги възнаградиха със заслужени аплодисменти и овации. И… както често се случва, публиката не пусна бандата да си тръгне , а пожела още музика. Светлана подчерта, че са нов проект и нямат много песни, като бис ще повторят композицията “The Gift”, понеже била любима на барабаниста Мартин Профиров и по думите ѝ “барабанистите трябва да се уважават”. С този бис приключи музикалната част от събитието. След финала певицата благодари на всички замесени в създаването на колекцията от песни и покани присъстващите при зоната, където се продаваха дисковете, за снимки, автографи или просто да си разменят по някоя дума. И представи видеоклипа към заглавната песен “Tomorrow”, който бе прожектиран на специално приготвен екран.

Концертът промоция на соловия албум на Светлана Близнакова (SEVI) мина като на един дъх. Един различен, интимен, някакси много личен и откровение-изповед – така прозвучаха песните от сцената на Sofia Live Club. Едва ли има зрител, който да не е усетил по-особената, но в никакъв случай по-бледа, емоция. Както винаги, откровенията на Светлана, Рали и всички около тях, оставиха неизличим спомен у присъстващите. Спомен за едно красиво и музикантски оформено събитие. Да, може би на някои им липсваше енергията и тежестта от музиката на SEVI. Но понякога музикантите изпитват нуждата да избягат от обичайното си амплоа и да представят нещо различно на публиката. Това видяхме в неделната вечер в елитния клуб в центъра на столицата. И дано нещата да се нормализират и отново да започне да функционира концертната машина. Защото събития като това и други подобни много липсват.

 

СНИМКИ

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото