КОНТРОЛ – „Червената книга“ 2021

Дами и господа, тази седмица очаквайте на бял свят “Червената книга”, новият албум на КОНТРОЛ. Всъщност за него беше загатнато преди около година и половина, но всички се сещаме какво се случи миналата зима и как се отрази това на музикалната индустрия. Така че по-добре късно, отколкото по-късно.

Албумът започва с доста зарибяващото рифче от “Цар и господар” – сякаш малко нетипично за стила на Контрол, но пък идеално пасващо на Радо от Радула, който се включва като гост певец за откриващата песен. 

Продължаваме с “От високо”. Контрол няма да са Контрол ако не включат в албума си любовно пънк парче с типичният за бандата иронично-закачлив текст, а след това ни очаква още една изненада, защото следващата песен от Червената книга е истинско танго, при това с Ейми от Култур Шок на акордеона и пиянско-битово-философски откровения.

Ако и вие като мен следите Контрол отблизо “Шанс за земята” няма да ви е непозната, защото песента е вървяла поне веднъж по з-рок – бърза пънкарийка с текст, който ако беше сериозен щеше да трогне до сълзи Грета Тунберг (особено в припева си), но мен пък ме разсмива до сълзи. 

Ползвайте гума, ползвайте балонче,
Идиотите и без това са повече.
Ползвайте ръката, може и устата,
Дайте шанс, шанс на Земята

А сега си сипвам едно соево лате макиато, намазвам си дебела порязаница кето хляб с био мед от кокиче, защото за водещото парче в албума ще ми трябва енергия! В първия момент си помислих, че “Червената книга” е посветена на пънка, който макар и да не е умрял си е за червената книга, но после се успокоих. Това парче е посветено на работещият бял хетеросексуален мъж, който пие алкохол и яде месо! Със сериозно чувство за хумор Контрол ни карат да симпатизираме на тези патриархални индивиди, които не са в крак с времето и са осъдени на изчезване като динозаврите, но все още не са го осъзнали. Всъщност темата е наистина сериозна и въпреки наглед майтапчийския текст кара хората да се позамислят накъде върви света.

Следва “Полиция”, където пък като гост певец се включва Джино от Култур Шок. Отново силен текст, задаващ важни въпроси дали е нормално човек вървящ по улицата да се напряга като види лица в униформа, вместо да му става по-спокойно. Всъщност песента е позната на феновете на Контрол, освен че е пусната официално са я свирили и по концерти, но е хубаво, че е включена в албума.

А знаете ли кои са последните думи на барабаниста в някоя банда – “Момчета, искате ли да направим една моя идея”. Въпреки “Предна лява” Оги е още в групата, а песничката разказва как се прави пънк и просто нямам търпение да се натоварят на Шкодата и да тръгнат да я свирят и по концерти.

Във “Вкус за блус” има всичко друго, само не и блус – здрава жица, хип-хоп елементи, пиянски напеви и … и все пак малко блус схеми (но всичко е изсвирено така, че уникалният саунд на Тоняка се познава и те кара да настръхваш, особено по време на солата)

Като видях заглавието на следващата песен първата ми асоциация беше с Нова Генерация, особено предвид шегичките между двете групи, които продължават вече доста години. Но спокойно, освен “Seek & Destroy” Контрол кавъри не правят. “100 години” си има лека и тежка част свързани с много интересни обаждания на китарата, а песента разказва за едно дълго чакане.

И вървим към финала на “Червената книга” с “Празни ръце” – приятно бързо парче, което някак си ми прави асоциации с “Дай лопата на гробаря”. И въпреки, че басът се усеща доста добре из целия албум, специално в тази песен имам няколко доста любими момента, а финалът е с бонуса “Весела Празоколеда” – рецепта за коледна пуйка с раздвижен ритъм. Не се препоръчва за слушане от вегани и хора със слаби сърца!

Разбира се в албума не липсват обичайните закачки с други групи (вкарани цитати от песен или някое рифче) и други скрити майтапи. Бъдете готови (винаги готови, винаги готови), защото вторият албум на Контрол с Иван Гатев е дори по-силен от първият, а пънкът не само, че не умира, а става все по-жизнен.

Очаквайте “Червената книга” до края на седмицата на CD и в електронен формат, а едно пиленце ми спомена, че ще има и ограничена серия плочи за ценители.

Автор: Димитър Стефанов Cliff

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото