AEON OF AWARENESS са сравнително млада банда, но музиката им няма как да остане незабелязана. Наскоро пуснаха първия си сингъл, озаглавен „Resignation“ и по този повод се свързахме с Per Lümbersson – главния идеолог на бандата.

Per Lümbersson, снимка: Dreas Kah

Farsot: Kакво можеш да ми кажеш за сингъла „Resignation“?

Per: Нашето музикално пътешествие започна с „Resignation“. В това отношение парчето има много специално значение по различни причини. Това беше първата песен, която записах и смесих напълно самостоятелно. От това успях да израстна и да се развия и в същото време да открия, че има още дълъг път до „перфектния“ звук.

F: Във Facebook страницата ви AEON OF AWARENESS е отбелязан като проект от двама души. Имате ли определени роли в създаването на музиката или и двамата работите едновременно?

P: Първоначално AEON OF AWARENESS беше солов проект. Така че много от задълженията като писане на песни, промоция и т.н. бяха в моите ръце. Meta List обаче се включи с вокали в творческия процес и също написа текста за песента „Fort Fortress”. И двамата имаме ясни задачи в проекта и вземаме важни решения въз основа на съвместни споразумения.

F: Има ли хора извън групата, които помагат, например за визуалната идентичност на групата, или всичко е направено от вас самите?

P: През последните седмици и месеци се свързахме с някои хора, които ни „придружаваха“ по време на музикално ни пътешествие из дебрите на мелодичния дет метъл. Силна подкрепа получихме от нашия белгийски графичен дизайнер Charlotte Eleonore. Без нея някои неща нямаше да бъдат създадени за толкова кратко време. На този етап бихме искали още веднъж да й изразим благодарността си.

F: Сподели как се появи песента „Resignation“?

P: Основната идея за „Resignation“ се роди преди няколко години. По това време открих финландската група WOLFHEART на фестивала Summerbreeze. Една от първите им песни, наречена „The Hunt“, ме грабна веднага. Особено Tuomas Saukkonen, основателят на групата, ме впечатли с безусловното си желание. Той се сбогува с предишните си проекти (всички те бяха доста успешни), за да създаде сам нова група. „Resignation“ беше пряк резултат от вдъхновението, което черпих от великата и според мен много значима музика на WOLFHEART.

F: Опиши в детайли креативния процес на AEON OF AWARENESS. Кои са най-големите ви вдъхновения и защо?

P: Моята ткреативност идва предимно от вдъхновенията, които черпя от различни източници. Това може да е песен в подходящ момент, както и дълбоки разговори с вдъхновяващи хора. От време на време намирам и правилните идеи за нови песни при целенасочена изолация. Освен това наскоро се запознах и очаровах от различни коренни населения – особено от културата и митологията на маорите (каето може да се види и от логото ни).

Относно вдъхновенията както писах преди, групата WOLFHEART и особено „духът“ на Tuomas Saukkonen са сред най-големите ми източници на вдъхновение през последните години. Така че, като цяло, аз съм очарован от хора, които не се оставят да бъдат отклонени от пътя си въпреки трудностите. Хората, които усещат огъня на страстта вътре в себе си, и които вярват в мечтите си и преди всичко не се спират да работят непрекъснато за тях.

F: Откъде идва името на групата?

P: Името може да се тълкува по много начини. Както се вижда от нашата биография, проектът е завръщане към вече познатите музикални брегове от по-младите ни години. Освен това за нас е важно да се освободим от оковите на миналото, за да стъпваме по нови музикални пътеки. Така кръгът е завършен. От музикална гледна точка за нас започва нова глава. С осъзнаването и опита от предходните години искаме да се преоткрием още веднъж, без да забравяме музикалните си корени.

F: Какви са плановете ви за AEON OF AWARENESS? Каква посока е поела групата?

P: В процес на писане съм на нови песни за друго EP. Освен това снимахме видео за песента „Fort Fortress“ през уикенда. Мисля, че това видео ще бъде пуснато през следващите седмици. Друга голяма цел е да направим няколко концерта до края на тази година и ако пандемията го позволява, можем да планираме малко турне.

F: Как феновете и бъдещите фенове могат да намират, слушат и купуват вашата музика?

P: Понастоящем песните ни са достъпни във всички популярни стрийминг услуги като Spotify, Apple Music, Amazon Music, Deezer, Napster и т.н. Освен това ЕР-то ни е достъпно за закупуване на нашата Bandcamp страница.

F: Има ли нещо друго, което бихте искали да знаят вашите фенове?

P: Бъдете здрави и се придържайте към целите и мечтите си в живота и продължавайте да се присъединявате към нас в музикалното ни пътешествие.

Снимка: Dreas Kah, дизайн: Charlotte Eleonore

AEON OF AWARENES са: Meta List (CALLIOPHIS, DYNAMATION) – вокали и Per Lumbersson (LUMBERHEAD) – инструментали.

AEON OF AWARENES в мрежата: YouTube, Facebook, Bandcamp, Instagram, Spotify

Слушайте „Resignation“ тук: