Интервю с Marco Heubaum (XANDRIA)

Marco Heubaum събира XANDRIA през 1994 година и с кратко двугодишно прекъсване през 1997, групата е активна и издава до днес. През миналата година Marco Heubaum запретна ръкави и смени състава на XANDRIA. С нови музиканти и свежи идеи бандата издаде „The Wonders Still Awaiting”. В него участва Детския хор на Българското национално радио А лидерът и основен композитор на бандата Marco Heubaum даде специално интервю за „От другата страна”.

Интервюто с Marco Heubaum (XANDRIA) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 6.02.2023 година.

От другата страна – Привет, Marco, новият албум на XANDRIA е създаден с нови музиканти, какви са техните предимства за групата?

Marco Heubaum – На първо място трябва да отбележа, че не ги сравнявам с бившите членове на групата. Защото всеки, който някога е бил част от тази банда, е внесъл по нещо ценно. Сега най-важното за мен беше да си паснем като екип, да се разбираме и разбиранията ни по отношение на музиката, да съвпадат в някаква степен. Разбира се, че всички са страхотни изпълнители. Винаги е интересно да се види новото, което новите музиканти привнасят. Като например отношението към определени неща, идеите, които могат да предложат като инструменталисти. Това беше интересно за наблюдаване. Rob Klawonn е невероятно бърз китарист. Страхотен е и може да изсвири всичко, което аз бих искал да съдържа една песен. Така че е супер, че е част от групата. Басистът Tim е много подреден и оправен. На турнето, което направихме миналата есен, той привнесе наистина солидна ритъм основа с ударните, за да могат китарите да си свършат работата. Беше интересно преживяване. Dimitrio е мощен барабанист. Двамата с Tim изграждат много силна и насочена ритъм секция. Голямо удоволствие е да изграждаш всичко останало върху солидната основа, които двамата осигуряват. Вокалистката Ambre е много важна за нас. Гласът е първото нещо, което хората чуват в една песен, когато слушат музика. Това се отнася за повечето хора. Тя има малко по-различен, но интересен стил и е доста разнообразна в пеенето, защото е способна на много вокални варианти. Което е главната ми цел в развитието на XANDRIA. Искам глас, който може да докосва емоционално, не е само перфектен технически, а да може да предложи много и различни варианти на пеене. Стилът на Ambre достига и до оперното пеене, което означава, че може да се справи с всички песни, когато сме на живо, което е много хубаво. Също така в новите композиции имаме малки части с класически вокали, които все още харесвам. За мен като композитор е много важно да мога на всяка част от една песен да дам онова, което тя заслужава, онова което чувствам, че трябва да получи. Една от тези неща са ревящите вокали, които тя също може да прави, което е невероятно. И ако преди съм създавал много тежки части за някоя песен, сега мога да ги направя още по-тежки, заради способностите на Ambre да ги изпълни, което е наистина страхотно.

От другата страна – Новият албум на XANDRIA „The Wonders Still Awaiting” е повече от 74 минути. Във времената на синглите и плейлистите, кое е най-голямото предизвикателство пред него?

Marco Heubaum – Днес се изисква смелост да предложиш толкова продължителен албум, когато повечето хора слушат музика под формата на плейлисти в различните музикални платформи. И когато открият някоя група, посягат към най-слушаните й песни. Причината ние да изкараме толкова дълъг албум е, че може би самият аз съм леко олдскуул. XANDRIA предлага музика за хора, които наистина искат да слушат музика, да се вглъбят в нея и да предприемат музикално пътешествие. Не просто да я слушат като фон. Смятам, че винаги съществуват подобни слушатели дори и днес, дори и те да слушат музика от Spotify. Там също може да се чуят цели албуми, което е много важно за мен. Всъщност, когато създавам един албум, не мисля за тези неща. За новия „The Wonders Still Awaiting” дори имам още няколко композиции, които не влязоха в него. Т.е. можех да издам двоен албум. В края на краищата намалихме броя на песните в него, което беше доста болезнен процес, защото трябваше да пропуснем някои от наистина добрите идеи. И все пак „The Wonders Still Awaiting” си остава продължителен албум, но се надявам, че феновете ще му се насладят максимално и ще чуят всяка една песен. В него не сме включили просто няколко сингъла и останалото – пълнеж, който е създаден набързо, за да запълни оставащото време. Всяка композиция е наистина много важна, всяка песен е различна. Всяка от тях е резултат от уникална музикална идея, която стои в основата й и има собствена история. Можеш да усетиш, че албумът е много разнообразен. Всяка композиция е различна и разкрива различен аспект от същността на XANDRIA. Това е много важно за мен и се надявам хората да отделят време и да го почувстват.

От другата страна – Има ли аспект при създаването на „The Wonders Still Awaiting”, който осъществихте за първи път?

Marco Heubaum – Да, няколко неща. И двете бях от процеса, който използвах за да работя по албума и онова, което чуваш като краен вариант. За първи път в наш албум можете да чуете детски хор. Всъщност, вярно ли е, че давам интервю за Българското национално радио?

От другата страна – Да, определено.

Marco Heubaum – Защото детският хор всъщност е български хор. Работихме с класически детски хор, съставен от 40 певци. Това е Детският хор на Българското национално радио. Съдейства ни една продуцентска компания от София, която се занимава със създаването на музика за филми. Работят с оркестри и хорове. Тяхна е например музиката към телевизионния сериал „Тъмните му материи”, на който в момента се излъчва последният сезон. Беше истинско удоволствие да работим с музиканти и певци, които се занимават и с филмова музика. Нещо, което наистина завърши пъзела за мен самия. Много харесвам комбинацията от метъл и филмова музика. В миналото сме използвали класически хорове. Но този път работихме с най-големия. Това е Детският хор на Българското национално радио. 40 певци, което е повече от два пъти в сравнение с хора, който използвахме в предишния ни албум. Те звучат наистина мащабно и завладяващо. Което създава страхотна атмосфера в албума. Да се работи с детски хор е много интересно и той внесе много красота в две от песните, в които участва. Така че въпросът ти, дали има нещо ново, ето, това новото по някакъв начин е свързано с теб. Наистина беше страхотно да работим с тях.

От другата страна – Беше ли в България по време на записите или просто изпрати частите, които трябваше да изпеят?

Marco Heubaum – И двете, защото работихме и по подготовката на звукозаписните сесии. Седмици преди тях, вече бяхме в контакт. Обменяхме идеи, уточнявахме детайлите по партитурите за хора. Когато създадох демо версиите със семпли, може би постъпвах по начин, който живите хорове не правят. Защото за всеки глас – сопрано, алт, басове, музикалната линия трябва да е ясна. За всеки различен глас хармониите трябва да са ясно разписани. Превръщането на хармониите в ноти, беше направено от продуцентите в София. Предварителната комуникация беше наистина голяма. Коментирахме детайлите, някои от текстовете. Беше много интересен работен процес и за мен, защото за първи път правех подобно нещо. Също така в страницата на XANDRIA във Facebook могат да се гледат малки видео фрагменти от пеенето и записите на хора. Публикувахме клипчета от записите и хората могат да видят части от изпълненията на детския хор от България.

От другата страна – Спомена филмовата музика – ако новият албум на XANDRIA би станал саундтрак към някой филм, какъв би бил той?

Marco Heubaum – Филмите биха били различни. Всяка песен може да е саундтрак към отделен, собствен филм по някакъв начин. Това е причината да издадем албума „The Wonders Still Awaiting” и под формата на истинска филмова музика, като премахнахме бандата и вокалите и оставихме само класическите инструментали. Хорът е запазен и всичко, което може да бъде отнесено към звука на саундтрака е в тази версия. В специалната версия на албума има втори диск, където песните могат да бъдат чути под формата на техните версии като филмова музика. И тогава със сигурност слушателят ще може да почувства, че всяка композиция създава собствена атмосфера и би могла сама по себе си да е малък саундтрак към късометражна лента. Не бих могъл да отговоря еднозначно на въпроса ти, защото в албума е вградена чиста магическа атмосфера, до която са подредени наистина много мрачни песни, които биха могли да са част не точно от филм на ужасите, а от мрачна фентъзи сага или тъмна научно фантастична история. И точно това ми харесва в диска. В албума могат да бъдат открити толкова много различни аспекти. Което предоставя възможност за едно наистина изследователско пътешествие през филмовата музика и атмосфера.

От другата страна – Къде се намираш в момента в твоята кариера между младежката наивност и мъдростта на зрелостта?

Marco Heubaum – Винаги се опитвам да съхраня наивността от началото на групата. Винаги я откривам, когато опитвам нови неща, които преди не съм пробвал. За мен е много важно винаги да се самопредизвиквам като композитор. Да правя неща, които преди не съм правил, защото това ме връща към младежката наивност. Превръщам се в наивно дете, когато застана пред нещо непознато, опитвайки се да го осъществя. Така че съм запазил това състояние в себе си. Разбира се, с натрупания опит през годините, съм научил много, за да мога да превърна музикалните си мечти в реалност. Така че най-добрият сценарии е, когато двете крайности работят заедно.

От другата страна – С новия албум участвате в една благотворителна кампания…

Marco Heubaum – Няколко песни от него тематично са свързани със света, в който живеем. Трябва да се погрижим за него, защото е в опасност. От една страна планетата и природата са в опасност заради климатичните промени, за които трябва да предприемем мерки. От друга страна е много важно да съхраним цивилизацията и да се съхраним като човешки същества. Да сме сигурни, че човешките ни права ще бъдат запазени, че няма да ги изгубим. Прогресът, който като цивилизация осъществяваме, трябва да гарантира, че правата на човека ще бъдат зачитани във все повече райони на света. Това последното някак си се развива в погрешна посока в момента. Загрижени сме за тези аспекти от живота и няколко песни от албума са за тях. За нас се оказа съвсем естествено да направим този символичен благотворителен акт при представянето на албума. И така този специален бокс сет със специалната версия на диска и още няколко артикула, носи една символика. Искаме хората да видят позицията ни, че трябва да предприемем действия в посоката, за която говорих по-рано. Искаме да накараме хората да се замислят по тези теми. Така решихме от всяка продадена бройка от бокс сета да отделяме процент като дарение за „Eden Reforestation Projects”. Те работят по целия свят и се опитват да решат сложни проблеми като обеззалесяването в различни унищожени райони. Те например се опитват да запазят и да възстановят Дъждовните гори, в което се съдържа силна символика. Защото хората могат да бъдат убедени, че не всичко е загубено и винаги може да се направи нещо.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото