Интервю с Johan Edlund (TIAMAT)

TIAMAT са едни от пионерите, които формират шведския дет метъл звук. Дори дебютът им „Sumerian Cry” е първият дългосвирещ албум, записан в култовото „Sunlight Studio”. Да, „Left Hand Path” на ENTOMBED е издаден преди дебюта на TIAMAT, но е записан два месеца по-късно от „Sumerian Cry”. TIAMAT, обаче, не останаха в руслото на дет метъла, а се прехвърлиха към готик метъла и рока. Така е и до днес, а лидерът на групата Johan Edlund даде специално интервю за „От другата

Интервюто с Johan Edlund (TIAMAT) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 24.10.2022 година.

От другата страна – Привет, Johan, преди известно време се появиха слухове, че TIAMAT вече ги няма. Защо се стигна до тях?

Johan Edlund – Няма такова нещо и никога не е имало. Всъщност никога не сме казвали, че се разпадаме. Просто аз напуснах групата. След което се върнах. TIAMAT никога не са се разпадали. Това и не ми е работа. Както и да са изглеждали нещата, честно, за мен са без значение.

От другата страна – Т.е. напуснал си собствената си група. И сега по-добре ли е?

Johan Edlund – Опитвам се да не се фокусирам върху миналото. Това няма да доведе до нищо добро. Така мисля. Ние сме тук, сега, в момента и това е всичко, което има значение. Миналото си е минало. Няма нищо интересно, което може да се сподели за него. Nick Cave веднъж беше казал, че слушането на собствените ти песните, е все едно да си миришеш бельото. Така стоят нещата. Ние не го правим. Или май ни се случва понякога…

От другата страна – Значи да очакваме нов албум?

Johan Edlund – Нямам идея. Постоянно имаме нови идеи. Погледни състава на TIAMAT. Roger е водещият ни китарист, Jonas – клавирист, Anders – един от братята Iwers. Всички те са талантливи, композитори и музиканти. Т.е. нямаме липса на вдъхновение в групата. Аз обаче имам солови албуми. Което води до отлагане на следващия албум на TIAMAT. Но не с много, мисля. Работим по нови песни, работим много с Roger в неговото студио. И нещата се получават добре.

От другата страна – Каква е движещата сила зад твоята креативност?

Johan Edlund – Не чувствам, че има подобна сила. Това е просто животът. Раждаме си, живеем, умираме. Това е.

От другата страна – По какъв начин тези три части на живота те вдъхновяват?

Johan Edlund – Това е просто нещо, което правим. Не става въпрос за вдъхновение, не си поставяме цели, не изпадаме в крайности. Ние просто правим музика. Пътуваме, аз и моите приятели, свирейки музика, правейки най-доброто, на което сме способни. Навремето, например, се опитвах да свиря на барабани, учех се, но все още не знам как да го правя. И това не е от значение. Щастливи сме, че идваме в България. Причината за това е тази група, тя ще ни доведе при Вас – момчетата в нея, аз и моите приятели. Това има значение. Може на следващия ден, когато се прибираме, да катастрофираме и край. За това моментът е от най-голямо значение.

От другата страна – Когато работиш по нова песен, има ли знак, който те води, по пътя, по който си поел заради нея?

Johan Edlund – Не знам. Усещам, че когато репетираме, когато групата свири заедно, тогава този път е очевиден. Поглеждаме се в очите и знаем, че няма смисъл да коментираме. Не е необходимо да обсъждаме дали някоя част трябва да бъде изпълнена по-продължително или по-кратко. Просто знаем. Когато сме заедно, го усещаме. Мога само да погледна в очите им и вече знам – добре, вкъщи сме си.

От другата страна – TIAMAT превърнаха ли се в семейство или сте приятели, които свирят музика?

Johan Edlund – Трябва да сме семейство. В противен случай е безсмислено да продължаваме. Така стоят нещата. TIAMAT не са работа, не са бизнес. Ние сме рок музиканти, а не бизнесмени.

От другата страна – Как успявате да се предпазите от това да не сте бизнесмени, а само музиканти? Все пак трябва да си плащате сметките.

Johan Edlund – Няма значение. Тук не става въпрос за това, дори и наистина да имаш предвид онова, което казваш. Аз самият съм много беден. Нямам идея как да си платя наема. Имам апартамент в Гърция. Нямам идея как ще си платя сметките. Обаче и не ми пука. Имало е моменти, когато съм живял без Интернет, без вода и без електричество. Обаче, каквото, такова.

От другата страна – Този начин на живот, отразява ли се на музиката на TIAMAT?

Johan Edlund – Разбира се! Музиката на TIAMAT е отражение на моя живот и живота на останалите от групата. И в това няма нищо странно. Процесът е естествен като ежедневието – ставаш сутрин, миеш си зъбите, минаваш през тоалетната, закусваш, правиш обичайните неща и музиката е част от ежедневието. Няма нищо странно.

От другата страна – Обикновен начин на живот…

Johan Edlund – Може и да звучи така, но вярвай ми, не всеки, не който и да е, може да бъде част от TIAMAT. Не е толкова просто, колкото изглежда. Ние обаче не сме тук, за да усложняваме живота.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото