Това интервю трябваше да бъде публикувано преди излизането на новия албум на Saturnian Mist, но поради не особено приятни обстоятелства сполетeли моята скромна персона се забави чувствително. Все пак то е за вас и ви го представям с огромно удоволствие. Aleister е страхотен събеседник, с когото много обичаме „да бистрим политиките“, все едно какво се разбира под „политики“ :). „Shamatanic“ излезе на 17 септември чрез лейбъла Petrichor и в края можете да намерите повече информация за него.

Satania: Привет, Алистър! Ето, че отново е време да си поговорим. Изминаха шест години от „Chaos Magic“. Случи ли се нещо в групата за това време, промяна в състава, промяна във възгледите?

Aleister: Здравей Милена! Да, времето наистина лети безмилостно. В същото време изобщо не изглежда толкова дълго, но също така, когато се сравнява тази година с 2015 г., когато направихме албум „Chaos Magick“, това вече изглежда като цяла друга ера. Визията, възгледите и убежденията не са се променили наистина, но са станали по-силни и ясни, особено след цялото това време, което ни даде малко повече време за самоанализ. Ето защо новият ни албум ”Shamatanic” се чувства много силно като magnum opus на Saturnian Mist за нас. Съставът се промени малко, но честно казано дори нашите перкусионисти fra. Sota и fra. Kult не участваха в записите на албумите на „Chaos Magick“, все още ги чувствам силно част от тази епоха. Защо? Защото те се присъединиха към групата за концертите по представянето на ”Chaos Magick” през 2015 г. и изнесоха няколко концерта, фестивали и обиколиха Европа с нас още преди записите на ”Shamatanic”. Така че единствената истинска промяна може да бъде нашият нов китарист fra. Ferreus, който се присъедини към групата през 2017 г.

S.: Защо ви отне толкова време създаването на новия албум? С какво той е по-различен от предишните?

A.: След турнето за представянето на ”Chaos Magick” и свързаните с него концерти членовете на нашата група се сблъскаха с някои здравословни проблеми, за които трябваше да се погрижат. Това ни принуди да направим по-дълга пауза, отколкото първоначално искахме, и очевидно отложи записите на новия албум. По време на тази пауза моят току-що основан индъстриъл метъл проект, наречен King Satan, някак се взриви в ръцете ми по добър начин и ме направи много по-зает, отколкото съм очаквал, докато не дойде пандемията от Covid-19. Трябва да призная, че това беше и една от причините, които също спряха финализирането на новия ни албум със Saturnian Mist. Но цялата тази пауза ни даде много повече време да отразим миналите си издания, какво работи и какво не и така нататък, и ние наистина отделихме време, за да действаме съобразно това и резултата можете да чуете в „Shamatanic“, което според нас е както казах по-рано, magnum opus на Saturnian Mist.

S.: Беше споменал че в Shamatanic отделяш повече внимание на шаманизма, разкажи повече. За какъв точно шаманизъм става въпрос, каква е твоята цел? Как искаш слушателите да го усетят?

A.: Има богата шаманска култура в древна Финландия, но също и по целия свят като Русия, Южна Америка, да не говорим за приликите с традициите на Вуду. Ритуалното барабанене, яденето на гъби, трансовете и техният разказ за последващи преживявания… Всичко това предполага, че зад всичко това има общ произход или реалност. Техниките, които шаманите използват, за да „отидат в други светове“, да променят съзнанието и да променят възприеманата реалност, за да получат трансцеденталния опит, са много примитивни и мощни и са съществували дори преди канонизирането на така наречения окултизъм под същата терминология. Във всички тези древни традиции перкусиите играят много голяма роля в техните ритуали. Много примитивен начин за предизвикване на транс чрез прекомерна енергия, контакт с най-дълбокото ниво на съществуване. За разлика от по-модерните религии, които всички използват ритуализъм по много спокоен начин. „Окултизъм“ е съвременна интерпретация на това, ако щете. Исках да съчетая това по нашия артистичен начин. Разбира се, ние сме били повлияни от шаманизма, вуду и други примитивни традиции и преди, но този път исках да използвам шаманските методи приоритетно. Адаптирах ги в ритуална формула и практика и ги комбинирах в целия творчески процес. ”Shamatanic” е пътуване дълбоко в тъмната страна на Аза, отвъд концептуалното разбиране, до нивото на съществуване, което наистина не може да бъде изразено с категорични думи. Как искам да го усетят слушателите? Ако не друго, наистина бих искал слушателите да го усетят, едва след това да разсъждават върху него.

S.: В една от песните си задаваш интересни въпроси:
„Have you seen what happens when you remove all the masks?
From all the gods and the devils and all of their offspring?
Have you seen what takes the place when fades the transcendence?“ – ти успя ли да си отговориш на тях и какъв е твоят отговор?

A.: Семантиката зад термина „окултизъм“, „тайната наука“ е не само семантика, но може да включва и урок. Най-доброто място за скривалище може да е ясният поглед. Самият албум „Shamatanic“ е един от моите отговори на това, особено тази песен „Chaos is the Law“, от която са тези конкретни цитати. Въпреки това, както някои хора вече забелязаха, всички мои лирически произведения са свързани помежду си, не само със Saturnian Mist, но и с други проекти, защото няма прост отговор на сложни въпроси. Храмът е построен от един камък по онова време.

S.: Концептуален албум ли е Shamatanic, може ли да се каже, че е една цялостна инвокация на Хаоса?

A.: Да. Поне свободно. ”Shamatanic” изобразява лично пътуване към тъмната страна на ума и реалността, постигнато чрез методите на шаманизма на Пътя на лявата ръка, който контролиращ оттенък, разбира се, е разказ за Хаос магията и, който се основава на Окултната философия. Всички песни са част от едно и също пътешествие, подравнени под едни и същи теми, така че по този начин това е концептуален албум. В крайна сметка всичко е в текстовете.

S.: На кого е посветен този албум, имам предвид към каква аудитория е насочен?

A.: Мисля, че може би “Shamatanic” е за тези, които искат от музиката нещо повече от музика. За тези, които търсят може би. Или никога не са пристигнали до местоназначението си. Или който иска стихийно и хаотично музикално пътуване до тъмната страна на ума. Но очевидно това не е за тези, които търсят типичния блек метъл, трябва да сте отворени към нестандартния мистицизъм, вероятно, за да се измъкнете от това. Но в крайна сметка мисля, че един артист всъщност не избира публиката си, а публиката избира своите артисти.

S.: С теб проведохме интересен разговор за сегашната ситуация в световен мащаб. Мислиш ли, че настъпва нов световен ред, както се пророкува от известен брой години?

A.: Радвам се, че си го спомняш! И сигурно си спомняш, че и аз ти казах полушеговито, че никой не иска да чете подобни отговори, хаха! Предполагам ще разберем? Светът наистина се променя. Винаги се променя. Въпреки това, тъй като съм малко романтик, бих предпочел да кажа, че New Aeon е тук вместо това, защото „Нов световен ред“ обикновено се отнася до този евтин сбор от теории на конспирацията, които са обсебени от опростяването на сложен набор на фактори за много сложни неща.

Не вярвам в това както е предсказано, мисля, че просто липсват изследвания, които да насочат това към една теория на конспирацията. Има много фактори, не само в настоящето, но и в далечното минало, всички свързани помежду си чрез различни посредници, които дори не са свързани директно помежду си в повечето случаи. Мисля, че теорията на Адам Смит за „Невидимата ръка“ обяснява механиката на това как различни независими фактори, които могат да бъдат дори един срещу друг, могат да доведат до подобни резултати или да предизвикат илюзия за споделен дневен ред, което всъщност не е вярно.

Хаосът е закон, нали? Изглежда, че е много трудно за повечето хора да приемат, че основната управляваща сила на този свят наистина е хаосът. Никой не отговаря за голямата картина. Някой изобщо знае ли голямата картина? Това е толкова ужасяващо за повечето хора, че приемат всяко обяснение вместо никакво обяснение до степен на много силен ефект на когнитивен дисонанс.

Така казано, някои теории на конспирацията споделят подобна логика и структура като фундаменталистките религии или идеологии. Светът така или иначе не е толкова черно-бял и този вид „Нов световен ред” е стигнал само до умовете на хората, които вярват в него, никога в действителната споделена реалност. Просто още една купчина от идеологически теории. Това показва, че светът непрекъснато се променя, през цялата история е имало много „Нови световни редове“ или „Нови еони“, винаги измислени от малко различен разказ или терминология, но означаващи едно и също.

Промяната на динамиката на властта и промените в парадигмата в мисленето се случват почти периодично от Персия до Римската империя чак до Британската империя, преди да се стигне до модерното време. И също, разбира се, от Заратустра до Сократ и Исус от Назарет чак до възхода на Атеизма, Ренесанса, научната революция и синтеза от тях, което би било следващата стъпка и, което може да се види вече там и там. Повече ме интересува тази промяна на парадигмата в мисленето, която се случва от известно време, което е по-скоро духовно нещо и поради което предпочетох да говоря за „New Aeon“ вместо това и мисля, че това ще бъде еон на хаоса!

S.: Как би изглеждал той според теб? (EDIT: New Aeon maybe insert here?)

A.: За бърз поглед някой може да се запита какво общо има това с албума ”Shamatanic”, всъщност има много, но не така, както бихте си представили в началото. Както казах по-рано, всички лирически произведения на Saturnian Mist са част от един и същи разказ и могат да бъдат разбрани като едно голямо лирическо произведение, което проправя пътя към този вид мислене на „Новия еон“. Прочетете текста „Temps-Des-Cranes“ от Gnostikoi Ha-Shaitan (2011) и „Root of the Coiled Serpent“ или „Chaos Unchained“ от албума „Chaos Magick“ (2015) и след това „Chaos Is The Law“ от ”Shamatanic” (2021) и ще разберете какво имам предвид!

Но така или иначе, мисля, че следващата промяна на парадигмата по отношение на духовното мислене, която наричам тук „Нов еон“ или „Нов еон на хаоса“, може да бъде най-добре разбрана като нов вид управляваща структура на колективното съзнание, когато става въпрос за разбиране и преживяване на психиката, психологически и духовни аспекти на съществуването. Дори и да живеем в ерата на огромни технологични иновации и други видове интересни върхове на човешката цивилизация, психологическата и духовната страна не се развиват заедно със същата скорост.

Например, много от хората все още се сблъскват с подобни неща в детински „фантастичен религиозен“ манталитет и приемат всичко сякаш е фантазия, буквално, фундаментално или антропоморфизирано. Ето как децата възприемат своята реалност, там всъщност няма нюанси на сивото, но е изненадващо често мнозинството от възрастните все още да са на това ниво на духовна и психологическа дълбочина и разбиране. Защото обикновено повечето от тях просто не са обръщали внимание на тези аспекти в детайли, тъй като светът около тях не го е изисквал. Знаеш, за тях това е или черно или бяло, атеизъм или теизъм, реализъм или идеализъм, материализъм или идеализъм и така нататък. Но сега сме изправени пред темите за изчерпване на природните ресурси, замърсяването, пренаселеността, изменението на климата, което принуждава хората да мислят извън собствените си егоцентрични зони на комфорт, кой вид сили да излязат от този „фантастично-религиозен“ манталитет .

Сега, мисля, че този така наречен „Нов еон“ включва фаза, в която тази „фантастично-религиозна“ част като контролиращ аспект на колективното съзнание ще бъде история, а споделената културна психика ще има новороден капацитет да обхване тези теми с по-холистично разбиране на абстрактното мислене, символика и синхронизации без никакви антропоморфизирани атрибути.

Това ще направи такива понятия като „Атеизъм“ и „Теизъм“ остарели, тъй като те ще се разбират като фази на обучение към „единството“ на всички видове „неутрален монизъм“ по някакъв начин. Бих имал хиляди примери за това, но да вземем за пример холандския философ Барух Спиноза и неговата идея за пантеизма, комбинирана с неутрален монизъм, която той вече е написал през 1600 г. Широко неразбрана фигура по онова време и все още е, но там се крие синтезът за насилствен дуализъм, който следващите векове се опитват да измислят с лоши резултати, тъй като тогава не са били готови да го разберат.

Други примери за това какво може да бъде „Нов еон“, тъй като те вече съществуват в света с произведенията на определени хора, които обичам да считам за пионери на този така наречен Нов еон на хаоса. Погледнете Никола Тесла от науката. Той вече е бил изпреварил времето си с повечето неща, но също така представя този начин на мислене на New Aeon много преди времето си. Други примери, Алистър Кроули, Юнг, дори Фридрих Ницше с неговия „Тъй рече Заратустра“. Мисля, че концепцията за Übermensch се опитва да обхване и тази идея. И това т. нар. движение „New Age” също беше предварителен отзвук на нещата, които предстоят, но беше интуитивна и някак наивна реакция към него, но това често се случва и с новите неща, преди да станат сериозни.

Същото е и с ранните форми на сатанизма. Наивните и глупаците обикновено „добиват топки“, за да бъдат част от промяната, така че никога не трябва да се пренебрегват. Те са може би най-важната част от него, защото ще подемат идеята! И без това глупаците не са същото нещо като идиотите. Просто погледнете и блек метъл движението, тъй като то започна като много наивно бунтарско действие към християнството, но все още със сериозни мисли зад него, и се разви в много, много повече. Първите стъпки не бяха напразни, дори те бяха примитивен вид реакция към тази символична безизходица, породена от силното желание да се освободим от потисничеството на християнската догма. Но без него нямаше да имаме това, което имаме сега, ако крайник получи гангрена, той трябва да бъде отрязан, за да се спаси цялото тяло, разбираш ли? Много блек метъл текстове се занимават с тези неща и според мен повечето от тях несъзнателно. Има наистина пророчески глупости, разпилени наоколо, особено през 90-те.

Бих могъл да продължа по тази тема, тъй като това са само няколко аспекта от това, което мисля, че ще бъде. Разбира се, това е много широко явление. И може да отнеме известно време, за да се актуализира в пълната си форма, дори знаците са там, но те са били там от векове. Защо ли? Защото големите промени изискват време, за да бъдат усвоени от мнозинството. Например, масовият възглед за физиката все още се основава на физиката на Нютон, написана през 1600-те, дори научният и физическият свят са мислели по друг начин през целите 1900-те. Отнема време, за да се промени популярното мнение, тъй като то се развива като махало. Новите идеи могат да се видят и чрез изкуствата, преди да станат наистина разбрани, тъй като те винаги ще се представят чрез изкуството първо в тяхната интуитивна форма, след това чрез отстъпнически мислители с известна концептуалност и след това с мейнстрийма като парадигма. Разбира се, различните култури се развиват със своя собствена фаза и това така или иначе е по вина на организираните религии и консервативното отношение. Те винаги спират напредъка. Но ние ще стигнем до там. Може да отнеме няколко години, десетилетие или дори повече векове, но това не трябва да спира хората да пристигат там по-рано! Чудя се дали току-що дадох най-дългия си отговор на интервю за музика тук? Вероятно не, обикновено се увличам и двамата знаем, че това ще се случи, хах!

S.: В тази връзка, изпрати ми едно ваше видео към песента The End Times и там се казва „The end times are here once again/Always returning, always moving/lurking around the life as we know it/with the grand majesty of almighty death“. Дошъл ли е „краят на времената“ и на кои времена според теб?

A.: Може би двата ми по-ранни отговора ще позволят тази песен да бъде видяна в различна светлина сега? Не искам непременно да давам насоки за лирически интерпретации на моите текстове, дори да мога да говоря за общи идеи зад моите концепции. Искам слушателят сам да си създаде своя представа за това. Но мога да кажа това. Апокалипсисът в Библията или Одисеята на Омир може да се разбира (и трябва да бъде, според мен) като вътрешни процеси на личностно развитие. А „Shamatanic” също изобразява повече вътрешно пътуване. Когато се промениш, светът също се променя и смъртта означава трансформация. И никакви нови неща не могат да бъдат разбрани, преди да има хора, които са готови да ги разберат.

S.: Ти си човек, който не стои дълго в бездействие. Върху какво работиш сега след като албумът на Saturnian Mist е готов и ще излезе само след броени дни?

A.: Надяваме се, че можем да се върнем на сцената със Saturnian Mist, за да популяризираме новия албум, измина толкова време, но тази пандемична ситуация донякъде прецака предишните ни планове. Така, че ще трябва да видим за това. Вече започнахме да репетираме със Saturnian Mist и подготвяме концертите на живо. Свирихме на живо за последен път през 2017 г., така че мина доста време. Подготвяме някои нови песни на Saturnian Mist, а King Satan ме държи много зает, въпреки пандемията. Но си права, не оставам без работа за дълго, тъй като постоянно правя нова музика, или музикални клипове или някакво изкуство, свързано с различни проекти! No rest for the wicked.

S.: Ако обстоятелствата го позволят, планирате ли турне за промотиране на Shamatanic? (Надявам се да се завърнете скоро и в България).

A.: Имахме някои предварителни планове за това, настоящата световна ситуация затруднява правенето на солидни планове и много от членовете ни вече са активни и в други гастролиращи групи, така че техните стари дати за турнета трябва да бъдат пренасрочени първо и така нататък. Тази пандемия наистина скрои номер на света на музиката, нали? Надявам се достатъчно скоро да уредим свободно тези неща, а от България имам само страхотни спомени. Последния път имахме концерти в София и Русе, а също и след като нашето хърватско шоу беше отменено, получихме замяна на мястото в последния момент от Свищов и всичко това ми създаде страхотна картина за хората в България! Така, че наистина се надявам да можем да се върнем там.

S.: Знам, че много харесваш България и пазиш хубави спомени от участията си тук. Твоето послание към нашите фенове, за да приключим подобаващо това интервю.

A.: Чуйте новия албум, хора, и се отдайте на тъмната река на шаманизма на Лявата ръка! Надявам се да се видя скоро! Благодаря за интервюто! Chaos is the law!

Албумът можете да поръчате от тук.

Чуйте го във видеото по-долу.

Официални ресурси:

https://www.facebook.com/saturnianmist