Интервю с Damian Kuzniar (VOODOO)

На 8 март британската банда VOODOO издаде дебюта си „The Purge“ и на 21 март ще го представи и във Варна по покана на „Bombheart Booking“ като част от пакет с португалците GODIVA и чехите HONORIS CAUSA. Барабанистът на VOODOO Damian Kuzniar даде специално интервю за „От другата страна“.

Интервюто с Damian Kuzniar (VOODOO) е излъчено в „От другата страна“ по Радио Варна на 18.03.2024 година.

От другата страна – Привет, Damian, в началото би ли представил VOODOO? Информацията в Интернет е доста оскъдна.

Damian Kuzniar – Малко е трудно да намериш информация за групата, ако търсиш по името й, защото е доста популярна дума. С нея са свързани много неща. Така че само с написването на името, трудно ще попаднеш на нас. Създадох бандата ми VOODOO във Великобритания, но самият аз съм от Полша. Събрах група приятели, с които обичаме музиката. Всеки един от нас е влюбен в нея. Искаме да се занимаваме дълго време с музика. И днес правим точно това.

От другата страна – Имате нов албум. Той е дебютен, нали?

Damian Kuzniar – Да, „The Purge“ е дебютният ни албум. Първият сингъл пуснахме през април 2022. След което продължихме да издаваме, но предимно демо песни. Най-накрая решихме да изкараме дебюта ни, който излезе на 8 март. Процесът беше труден и продължителен, но сме много щастливи от факта.

От другата страна – Защо при вас нещата стават толкова бавно?

Damian Kuzniar – Всеки от нас работи. Икономическата ситуация във Великобритания в момента не е никак добра. Това ограничава времето, което можем да отделяме за музика. Не можем да даваме толкова, колкото ни се иска в създаването на нов материал и всичко свързано с него, защото трябва да работим, за да покриваме сметките си. Това е една от причините нещата при нас да стават толкова бавно. Също така не искаме да издаваме някакъв случаен материал. Така по албума работихме на периоди.

От другата страна – Предимство и недостатък да основеш група днес и да издадеш албум сега?

Damian Kuzniar – Предимството – винаги е удоволствие, а да издадеш с група албум, е нещо голямо, особено когато той е дебютен. В такъв момент най-накрая можем да се почувстваме като група. Недостатъкът – днес във Великобритания хората не ходят на концерти. Надявам се, че на континента ще е по-добре. Тук не искат да дават пари за концерти, не искат да си плащат, за да гледат групи. Интересното е, че дори не посещанат безплатни концерти. Проблемът при публиката е, че неглижира местната сцена. Тя посещава изявите само на големите групи. Феновете вече не се интереисуват от по-малките концерти. Това е един голям недостатък. Също так след пандемията и всичко свързано с нея, икономическата ситуация се промени към лошо. Хората вече не харчат толкова много пари, колкото преди. Просто не излизат навън. Дори не посещават кръчмите. За щастие се забелязва някакво разведряване. Последният ни концерт беше пред доста фенове, дори не очаквахме, че ще се съберат толкова. Бавно и полека положението може би започва да се връща към времената от преди пандемията.

От другата страна – Какво Ви мотивира да правите музика, да сте в група?

Damian Kuzniar – Любовта към музиката, енергията и особено живите изпълнения. Концертите са нещо изключително за мен. Енергията между групата и публиката, цялата синергия, емоциите, непредсказуемостта на едно шоу, са все фактори, които помагат да бъдат преодолявани трудностите в живота. Тези неща са толкова мотивиращи и зареждащи. И ние ги обожаваме.

От другата страна – Какви са пердимствата на VOODOO, съпоставени с дугите банди?

Damian Kuzniar – Не бих използвал думата предимства, защото не искам да сравнявам нашата банда в тази посока с останалите. Определено се опитваме по някакъв начин да сме уникални, не се вакарваме само в една част от музиката. Главно ние създаваме метъл, но вкарваме в него различни субжанрове, както и други различни стилове. Т.е. правим един вид кросоувър. Създаваме музиката така, както я усещаме. Не се концентрираме само върху един екстремен стил. Това, че свирим хеви метъл, не означава, че се затваряме в него. Събираме елементи от ню метъла, от груув метъла, дуума. В нашето творчество можеш да откриеш всичко, защото искаме да създаваме онова, което чувстваме в дадения момент. Хората го възприемат. Когато дойдеш на наш концерт, получаваш песните такива, каквито са. Те не звучат еднакво, за да не можеш да кажеш дали бандата изпълнява първата или последната песен. Ние създаваме различни композиции, които носят различни усещания. Някои от тях са бавни, други – бързи, трети – в средно или по-високо темпо. В музиката ни има много разнообразие и енергичност. Контактуваме с феновете възможно най-много. Нашите живи концерти са интересно приключение за публиката. Феновете са ни казвали, че много харесват подобен подход, защото е много зареждащ. Ние ги привличаме.

От другата страна – Трудно ли се работи в конкуретна среда, каквато и британската?

Damian Kuzniar – Трудно е. Наистина работата е много. Пазарът е наситен особено с метълкор банди. Както отбелязах, хората не идват на концерти и има дати, на които свирим пред празни клубове. Понякога концертите са фантастични, друг път – не толкова. Средата е много трудна, конкуренцията е голяма. Понякога е мъчение, но ние продължаваме, защото обичаме това, което правим.

От другата страна – Мястото, където живеете, вдъхновява ли Ви по някакъв начин?

Damian Kuzniar – По някакъв начин наводнението от банди е вдъхновяващо. Искаш да стигнеш по-далече, да правиш повече концерти, които да са по-добри. А това те провокира да търсиш нови подходи. В същото време обаче днес Британия се превръща в мрачно място за музика. В случая правя сравнение между страните. Проблемът във Великобритания е, че хората не искат да посещават концерти, не искат да плащат билети, дори не посещават безплатни концерти. А ние искаме да правим концерти. Искаме да гледаме наистина страхотни групи, да създаваме нови приятелства и връзки. Бях с мои приятели във Франция. Имаха концерт там. Нещата са напълно различни. Хората участват в концерта, куфеят.

От другата страна – Какви вуду ритуали сте подготвили с VOODOO?

Damian Kuzniar – Името не идва директно от вуду религията. По-скоро го взехме от една снимка. Знаеш фестивала „Download“. Аз и китаристът Renaldas, заедно с един наш приятел го посетихме. Там имаше известно рок метъл парти, което се казва „Voodoo London“. Когато направих снимка от събитието, написах коментар, но той беше с грешки. Забравих запетайките и за англичаните изглеждаше страшно нелепо. Тогава си търсихме име за групата. Всеки се смееше на снимката и решихме да отидем още по-далеч. Така името дойде от там. От една страна нямаме нищо общо с вуду магиите. От друга – все пак имаме нещо общо. Вокалистът ни носи шапка тип „Papa Legba“, на която има кости. Имаме и вуду кукла. По отношение на музиката нямаме нищо общо с вуду. Използваме религията повече като концепция на концертите.

От другата страна – В такъв случай би ли споделил най-странното вдъхновение за песен, което някога Ви е спохождало?

Damian Kuzniar – Хлъзгав въпрос. Аз самият съм барабанист. И се занимавам с по-страничната работа така да се каже като аранжиментите. Този въпрос е по-добре да бъде зададен на китаристите ни, защото те композират музиката. Това, за което се сещам, е първият ни сингъл „Sanity Burns“. Вдъхновението за него дойде от филмите на ужасите, доколкото си спомням. Не ме карай, обаче, да навлизам в подробности, защото първо трябва да попитам вокалиста на групата.

От другата страна – Скоро идвате за концерт във Варна. Какво представлява едно шоу на VOODOO?

Damian Kuzniar – На първо място то е сурова енергия и пълно обвързване с публиката. Нещо, което хората обичат. Ние не сме от групите, които се качват на сцената, свирят и после си хващат пътя. Винаги се опитваме да привлечем феновете отпред. Имаме една определена песен, с която увличаме публиката. Тя не е в дебюта ни, а ще бъде част от следващия ни албум. Публиката я харесва, защото в средната част се получава едно „общуване“ между феновете и певеца ни, между тях и бандата. Хората направо полудяват на нея. Щом имаме възможност, използваме светлини, машини за пушек, огньове. Разполагаме с оборудване и когато имаме възможност да го идползваме, го вземаме с нас. За да направим най-доброто шоу, на което сме способни. За съжаление местата, на които ще свирим сега, са малки и това не позволява използването на тези машини. Визуалният аспект, разнообразието на музиката, песните, които не звучат идентично, а всяка от тях е различна, с различна атмосфера, всъщност трябва да се преживеят.

От другата страна – Виждам, че имате уебсайт. Защо е важно за една банда да има такъв, а не само профили в различни социални медии?

Damian Kuzniar – За редовите слушатели един уебсайт не е толкова важен, защото днес те не проверяват там информацията, която им трябва. Но в професионален аспект е необходим. Промоутърите търсят и проверяват интернет страниците на бандите, хората, които организират концерти също го правят. Разговарял съм с няколко лейбъла и те също настояваха да разгледат уебсайта ни. От професионална гледна точка, не толкова от страна на музиката, колкото от бизнес страната, бандите наистина все още трябва да имат уебсайт.

От другата страна – Вие като млада банда как виждате ролята на Изкуствения интелект в музиката?

Damian Kuzniar – Това е доста подвеждащ въпрос за мен, защото образованието ми е свързано с компютрите и Изкуствения интелект. От една страна съм разтревожен. От друга – ако го използваш мъдро, ако не заместваш живото чувство в музиката, ще бъде добро допълнение. Днес има много банди, на които членовете живеят в различни части на света. Те композират музика онлайн, която после представят на различни концерти. В техния случай създаването на клипове е проблемно. За излизане от ситуацията в тяхното положение може да се използва Изкуствен интелект. Резултатът ще е малко по-професионален. В подолни случаи тези инструменти са полезни. Ако, обаче, замениш истинските неща с Изкуствен интелект, много бързо нещата ще се влошат. Много хора биха изгубили работата си. Слушането на тази изкуствено генерирана музика бързо ще доведе до отегчение. Защото днес Изкуственият интелект все още на базово ниво. Системата все още се учи. И ако групите спрат да създават нова музика, за него няма да има нищо ново, от което да се усъвършенства. Така той самият няма да може да създаде нещо ново.

От другата страна – А той би ли заменил музикантите един ден?

Damian Kuzniar – Абсурд. Нали това казвам. В настоящия момент Изкуственият интелект от професионална гледна точка е на ниво използване на наличната информация. Той не създава от свое име. Той работи със създаденото до момента. Използва детайлите и се учи от тях. Ако искаш да създадеш дет метъл с Изкуствен интелект, трябва първо да го научиш какво е това дет метъл. Така че, ако изведнъж бандите спрат да създават музика и той не знае какво е това, в някакъв момент просто ще повтаря известното. Това, което би създал ще звучи буквално като нещо друго. Така че Изкуственият интелект няма шансове да замести живия творец. Дори и в момента.

От другата страна – В коя песен на VOODOO е душата на групата?

Damian Kuzniar – Мисля, че е в „The Power of Unity“, която не е в албума. Ние обаче ще я свирим на концертите. По-специално в метъла можеш да видиш, че на хората не им пука много за това какви са останалите. Песента е за това, че е без значение кой кой е и колко пари има. Метъл феновете не се интересуват от социалното положение. Ако си добър човек, ако си приятел, значение има единствено атмосферата в общността. Това всъщност е в основата на VOODOO. На първо място ние сме група от приятели и се опитваме да сме на същото ниво с публиката ни. Така че душата на VOODOO със сигурност е в песента „The Power of Unity“.

  1. #1 написан от Александър Георгиев (преди 1 месец)

    -ДАЛИ ЩЕ СЕ ОТБИЯТ , на връщане И В СОФИЯ , моля ПИТАЙТЕ ГИ !?

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото