Интервю с Andy Marshall (SAOR)

SAOR означава „свободен” на шотландски келтски. С него Andy Marshall изразява своите творчески търсения, подхранвани от историята и природата на Шотландия. Проектът е вече с пет албума от 2013 до сега. Последният „Origin” се появи в средата на 2022 година, а на 31 март ще бъде представен и пред българските фенове на живо. Лидерът зад SAOR Andy Marshall даде специално интервю за „От другата страна”.

Интервюто с Andy Marshall (SAOR) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 20.03.2023 година.

От другата страна – Привет, Andy. Би ли представил SAOR на българските слушатели?

Andy Marshall – SAOR е мой проект. Мога да определя стила ни като нещо средно между фолк, езически и атмосферичен блек метъл. Към тях можем да добавим и някои други влияния. На мен ми харесва да го наричам „Caledonian Metal”, защото аз съм от Източна Шотландия и с проекта възпявям шотландското наследство, както и природата, и пейзажите… Каледония и романтичното име на Шотландия. За това и определението „Caledonian Metal” описва перфектно музиката ми.

От другата страна – Каква беше основната причина, за да започнеш със SAOR?

Andy Marshall – Когато бях тийнейджър, се бяха нароили много скандинавски метъл банди, които в музиката и текстовете си използваха като вдъхновение тяхното наследство, скандинавската природа. Разтърсих се и бях много учуден да открия, че няма шотландски групи, които да работят в тази посока. Това беше една от причините да създам SAOR. Втората е, че винаги съм обичал да създавам музика. Получих първата си китара, когато бях 13 или 14 годишен. Винаги съм обичал да измислям рифове. Всъщност – тези са двете основни причини, които ме провокираха да започна със SAOR.

От другата страна – Кой те въвлече в света на този стил?

Andy Marshall – Когато бях в гимназията, имах приятел, който слушаше всякакви поджанрове на стила – блек, фолк, дет, хеви. Аз от своя страна слушах мейнстрийма като IRON MAIDEN, METALLICA. Веднъж той ми позволи да взема някои от неговите дискове, за да ги прослушам. Това бяха албуми на CRADLE OF FILTH, DIMMU BORGIR, DARKTHRONE и други банди като тях, което веднага ме насочи към блек метъла. Винаги съм слушал метъл. Но от групи, които се слушат масово, преминах на по-мрачните и ъндърграунд банди, благодарение на приятелят ми от училище. От този момент нататък започнах да слушам единствено блек метъл. След някакъв период от време открих фолк метъла и фолк музиката като цяло. Всъщност мисля, че стана по едно и също време. Не се дължи на някакво развитие, просто двата стила вървят ръка за ръка.

От другата страна – Как изглежда шотландската фолк/блек метъл сцена?

Andy Marshall – Има ли такава? Доколкото ми е известно – няма. Когато бях тийнейджър подобни групи тук не съществуваха. Вярно е, че през последните години се появи ъндъграунд, но не знам много за бандите в него. Не съм сигурен, обаче, че можем да говорим за сцена. В Англия със сигурност има, но в Шотландия не е така.

От другата страна – Тази година SAOR май стават на 10 години. По какъв начин последният албум на проекта „Origins” маркира тази годишнина?

Andy Marshall – Не знам. За да съм честен, не съм имал подобни планове. Датата е просто пореден ден от годината, ако мога да се изразя така. За мен подобни годишнини не са от значение. Може би ще направим някой специален концерт, посветен на годишината. Нещо такова. Но не съм мислил в тази посока. Не бих могъл да кажа нещо повече.

От другата страна – Първият албум на SAOR e „Roots”, последният – „Origins”. Някакъв цикъл ли приключва за групата?

Andy Marshall – Не, определено не. Избрах името „Origins”, защото в самия албум разказвам за произхода на Шотландия. И по-специално за група хора, които са определени като „глутниците” и които са се заселили в източната и северната чст на страната по време на Тъмните векове. Темите в албума са за тези племена, които се обединяват и поставят началото на Шотланидя. Идеята зад „Origins” е за произхода на страната, акцентирайки върху тези „глутници” от хора.

От другата страна – Всъщност до каква степен музиката на SAOR разказва истории?

Andy Marshall – Според мен аз самият се оптивам, както да разкажа история, така и да я олицетворя с музиката. В албумите на SAOR използвам текстове на шотландски поети. Те ми вършат страхотна работа при описанията на определена част от историята и природата. Моята идея е, когато слушателите си пуснат музиката на SAOR да избягат от ежедневието и да се пренесат на някое друго място – примерно в миналото. Или да се озоват в горите и планините на Шотландия, за да се „изнесат” от модерния живот. Това е основната ми представа, която проектирам върху музиката си. И се надявам, че точно това усещат и хората, които слушат албумите ми.

От другата страна – Как гледаш на албумите на SAOR – музика за ушите или визия за съзнанието?

Andy Marshall – И двете. Всъщност това е труден въпрос. Музиката на SAOR е разнообразна и е изпълнена на различни инструменти. В нея има фолк елементи, които биха могли да се отнесат към задоволяването на слуха. Но основната част от е насочена към въображението. Тя е създадена да провокира картини в съзнанието. Както вече отбелязах нейната основна задача е да отвори проход от модерния начин на живот, към миналото, да отведе слушателя към природата, горите, планините. Музика за бягство с исторически привкус. Надявам се, че тя действа като машина на времето и когато някой си я пусне, се пренася в миналото. За да постигна този ефекта, правя и проучвания. Но не търся експерти по история на Шотандия. Самият аз се интересувам, но не целенасочено. Обичам да чета книги по темата, различни статии в Интернет. Историята и миналото на Шотландия постоянно са будили интерес в мен. Както отбелязах, в последния албум на SAOR „Origins” разказвам историята на първите племена, но не някакви специфични факти, а по по-романтичен начин. Той не представя напълно коректно историята, но не беше и замислен по този начин. А по-скоро е романтичен поглед върху миналото.

От другата страна – Има ли нещо, което малко хора знаят за SAOR, но би искал повече да научат?

Andy Marshall – Най-вероятно е това, че не създавам албуми, за да бъдат блек метъл. Винаги сме били определяни просто и ясно като блек метъл. Съгласен съм, че в музиката ни има и такива аспекти. Но в същото време имаме фолк метъл, езически метъл, влияния от различна филмова музика и вдъхновения от филми и различни телевизионни формати. Също така много харесвам ембиънта и пост рока. Така че музиката на SAOR е комбинация от различни стилове. Не ми харесва, когато ни наричат блек метъл. Защото не мисля, че това е основното.

От другата страна – За какво настроение е най-подходяща музиката на SAOR?

Andy Marshall – Предполагам, че е подходяща за всякакво настроение. Защото различните емоции, с които са наситени албумите и песните, епиката, печалните моменти и моментите на радост, бомбастичните нюанси, мисля, че позволяват музиката на SAOR да бъде слушана във всяко състояние на духа.

От другата страна – Спомена няколко пъти природата. Дали тя оформя нашата личност повече, отколкото ние да се образоваме за нея?

Andy Marshall – Не обичам да съм политичен и да обвързвам природата с политиката. Природата е средство за бягство. Трябва да осъзнаем, че ние сме част от нея, а не сме тук, за да я унищожаваме, както всъщност правим в момента. Би трябвало да я прегърнем и да я уважаваме. Ако се върна към езическите вярвания и към езическите богове, ще видим, че те почиват на природата. И това е начин за възприемане на действителността. Природата е много важна и за здравето на човека. Много хора, които държат на душевното здраве, го осъзнават и всеки възможен момент са сред природата, правят преходи, къмпингуват. Тя е помогнала на мнозина. За съжаление други вместо да я използват, за да се възстановят, посягат към лекарствата, което е напълно погрешно поведение за решаване на менталните проблеми. Също така в Шотландия не се говори много за природата. Спомням си, че като ученик почти нищо не сме учили за нея в часовете. Отдавна не ходя на училище и не знам как е сега, но смятам, че за нея трябва да се говори там и то много. Тогава може би и повече хора ще я разберат, и ще я припознаят.

От другата страна – Къде се къса връзката човек – природа?

Andy Marshall – Че е скъсана, скъсана е и се прокъсва все повече. Сами изградихме този забързан и бетонен свят. Процесът започна преди години. Природата се застроява, изграждат се жилищни квартали и там се правят паркове, строи се какво ли не. Това трябва да спре. Дори хората промениха мисленето си. Има хора, които никога не са напускали градовете, в които живеят, никога не са ходили в планината, никога не са излизали на палатка в гората. Връзката човек – природа беше разрушена преди много време и нещата се влошават.

От другата страна – Ако музиката на SAOR стане част от саундтрак, какъв би бил филмът?

Andy Marshall – Най-вероятно много хора ще посочат „Смело сърце”. Обаче, майната му на този филм. Според мен музиката на SAOR е подходяща за всякакъв тип исторически филми в периода от битките на племената срещу римляните до шотландската независимост. Тези исторически времена са най-подходящи. И също така би могла да е саундрак към филм, показващ великолепни пейзажи и природни картини. Не мога обаче да посоча конкретен филм. Документални биха били подходящи.

От другата страна – Кои са героите в живота и музиката ти?

Andy Marshall – Съпругата ми, защото, ако я пренебрегвам, ще си имам проблеми. Иначе в музиката – Quorthon от BATHORY. Той е мое огромно вдъхновение. По музиката на BATHORY се запалих по-късно. В началото не ми допадаше толкова много. Отне ми време, за да я оценя истински. В момента съм буквално обсебен от нея и смятам Quorthon за музикален гений. Повлиял ми е много. Не бих посочил следващия музикант като мой музикален герой, но негов албум ми е повлиял много. Става въпрос за групата WINDIR и албума им „Arntor”. Този диск ми е оказал невероятно влияние и е любимият ми блек метъл запис. Всъщност можеш да го определиш както си искаш – блек, пейгън, фолк метъл. Бих отбелязал, че работата на Valfar е оставила голям отпечатък върху мен. Ако се разгранича от BATHORY, не бих казал, че имам музикални герои. Има албуми на определени артисти и групи, които харесвам. Много рядко ми допада цяла дискография. Но при BATHORY от началото до края, може би без един албум, положението е солидно.

От другата страна – Последно – коя е най-отвратителната песен на света?

Andy Marshall – Песента „Aura” на SAOR. Шегувам се, разбира се. Не знам коя е, но знам кой е най-гадният стил в музиката. И това е пиратският парти метъл, при който се пее за пиене на ром и танци. Мамка му, мразя го!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото