Една величествена вечер с GODSMACK в София

„Трети път за щастие“ – вероятно сте чували това поверие. В същността си то гласи, че за да ти провърви трябва да направиш нещо 3 пъти. Американските метъл машини GODSMACK едва ли имат нужда от това, но ето, че след като не дойдоха през 2012 г., след това посетиха страната ни точно 3 пъти. Та, ако не на тях, то на българските им фенове определено им провървя. Третото гостуване на американците отново бе в столицата и отново в залата, която вече е с ново име – „Арена София“. Този път компания щяха да им правят гърците GRANDE FOX и българите HELLION STONE.

По ирония на съдбата първото гостуване на бостънската шайка в Бургас бе пак във вторник. Неудобният ден обаче не попречи на най-нетърпеливите фенове да се стекат пред входовете на залата и да нахлуят бурно в залата след 18:00 – часът, в който вратите отвориха. Столичните задръствания попречиха на повече хора да дойдат навреме и да се насладят на първата група за вечерта – гръцките хеви рок стоунъри GRANDE FOX. Сравнително малко хора присъстваха на откриването на концертната програма за вечерта, а съседският квинтет се постара да даде най-доброто от себе си и да вдигне градуса на емоциите у публиката. Вокалистът опитваше да нахъсваше присъстващите и донякъде му се получаваше. Групата изпълни песни от двата си дългосвирещи албума и се понрави със себераздаването си. Към края на изявата им зрителите се бяха поувеличили и в крайна сметка оцениха подобаващо усилията на гръцките музиканти. Съвсем заслужено петимата отнесоха аплодисменти за сърцатото си представяне и се оттеглиха от сцената.

Настъпилата пауза доведе до появата на ново количество фенове, а вече дошлите зрители използваха времето да се заредят с напитки от баровете, да разгледат обособения щанд с артикули, да изпушат по някоя цигара в обособените места за пушене или просто да си поприказват на фона на подходяща музика. Неусетно се стигна до момента, в който пред публиката трябваше да излязат българите HELLION STONE. Впечатляващо интро изведе музикантите на сцената. Вече почти пълната зала ги посрещна изключително (и учудващо за мен) радушно. Заради здравословни проблеми оригиналният вокалист на бандата Иван Попов не можеше да вземе участие в концерта, затова групата прибегна до заместник – небезизвестният Боил Каранейчев (екс-SALTFIELD), участник и в „Гласът на България“. Младежът се справи чудесно с нелеката задача, а останалите се постараха да го улеснят максимално. Бандата изсвири песни от двата си албума, демонстрира желание, себераздаване, качество и емоция, заразили немалкото присъстващи. Реакцията на публиката бе повече от отлична – постояннни възгласи, силни аплодисменти и сериозни припявания на моменти. След края на последното парче – втория сингъл от дебютния албум „Vinkelus“ петимата се поклониха, снимаха се за спомен на фона на бушуващата тълпа и слязоха от сцената, уморени, но удовлетворени от изявата си.

Втората пауза доведе и последните зрители, желаещи да гледат шоуто на хедлайнерите. Любопитен момент предизвика една от песните, прозвучали по време на почивката – “Master Of Puppets” на METALLICA. На припева в залата проехтя мощно „Master! Master!“, излязло от хилядите гърла. А междувременно подготовката по сцената си течеше – огромно бяло платно бе опънато и я закриваше почти цялата. Оказа се, че неговата роля е на екран, а малко след 21:00 на екрана се появи диджей, който въведе присъстващите в шоуто с микс от „We Will Rock You” (QUEEN), “Tom Sawyer” (RUSH), “Dream On” (AEROSMITH) и “Hey Jude” (BEATLES). Това не трая дълго, екранът изчезна, зад него се появи огромно знаме с логото на GODSMACK, а миг по-късно флагът падна и под оглушителния рев на пълната зала бостънската четворка нанесе първия удар за вечерта – “When Legends Rise”. Шайката, водена от вездесъщия фронтмен Sully Erna, разкри пълния си потенциал, показа отлична форма и солидна сработка. Групата, и особено Sully, обичат българската публика и в течение на концерта го доказаха нееднократно. Erna като умел пълководец ръководеше изявата и постоянно вдигаше публиката на крака – не че присъстващите имаха нужда от това. Лидерът не спря да сипе комплименти към българските почитатели и в един момент дори се пошегува, че ако на следващия им концерт в румънската столица Букурещ зрителите не се държат като нас, просто ще ги напсува. Като цяло групата ни разходи из творчеството си, а класиките “Keep Away”, “Awake” и “Voodoo” разпалиха още повече страстите. Певецът не се посвени да присъедини залата към шоуто преди и по време на „Something Different” и “1000hp”. Не бе пропуснат и характерният „дръм батъл“. Erna и барабанистът Shannon Larkin се постараха да покажат уменията си зад барабаните по възможно най-добрия начин, а в изпълнението бяха включени и другите музиканти. Някъде в изпълнението бе вплетен микс от старите класически хитове „Back In Black”, “Walk This Way” и “Enter Sandman”. Основната част от концерта приключи с “Whatever” от „Godsmack“ и чисто новата “Surrender”, включена в предстоящия албум на GODSMACK, който трябва да излезе през февруари 2023 г., за която Sully обяви, че българите заслужаваме да чуем и нова музика.

Последвалото прекъсване не влоши ентусиазма на присъстващите, които не спираха да крещят и да ръкопляскат в очакване на повторната поява на своите любимци. И това се случи не след дълго. На сцената се появи пиано, а зад него седна фронтменът, за да изпълни “Under Your Scars”. Преди песента Erna разказа за фондацията за борба с депресията и психичните заболявания, водещи до самоубийства, и, че трябва да се замислим и да се огледаме около себе си и ако видим такива познати и приятели, да им помогнем да не стигат до такива състояния. Изключително емоционалният момент премина и под блясъка на светлини от телефоните на публиката. В биса бе включен и кавър на песента на китариста Joe Walsh (EAGLES) “Rocky Mountain Way”. “Bulletproof” ни върна към дискографията на групата, а последният удар бе повече от емблематичен и за пореден път взриви присъстващите – “I Stand Alone”. Тук вече настъпи фактическият финал на концерта и след задължителните поклон и снимка на фона на залата бостънските музиканти слязоха от сцената, аплодирани дълго от поизцедената, но изключително доволна публика.

Въпреки изморителната обиколка, GODSMACK представиха невероятно тържество на качествения съвременен метъл звук, гарниран с шоу елементи, а подгряващите също бяха на ниво. Един спектакъл, който ще се помни дълго… или може би до следващата ни среща със Sully и компания, ако се изпълни обещанието на фронтмена да ни посетят отново догодина.

Снимки от събитието може да намерите на нашата фейсбук страница.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото