Гласове от Севера – BORKNAGAR в България

Borknagar са от онези групи от златните години на норвежката блек метъл сцена, които имат своето специфично музикално послание, макар и да стоят силно дистанцирани от буреносните събития, белязали сцената в средата на 90-те години. Бергенските музиканти определено са сред влиятелните имена в жанра и са сред артистите, които прокрадват път за по-мелодичните и лирични (ако щете) разклонения на стила. Независимо от факта, че в известна степен остават в сянката на големите групи на норвежкия блек метъл, Borknagar и до ден днешен се радват на солидна фенска подкрепа. А тяхното изпълнение в топлата августовска петъчна вечер ни го доказа в пълна степен.
Честта да открият шоуто се падна на родната готик/дуум метъл банда Velian. По стечение на обстоятелствата се случи така, че успях да присъствам на тяхно изпълнение за пръв път едва сега и за мое щастие успях да намеря място в залата секунди преди началото на сета им. Столичани се появиха пред публика за пръв път след около две години от последното си участие и положиха добро начало на вечерта.
Velian бяха в пълна форма и се фокусираха върху най-добрите песни от двете си издания “Fireflies” и “Godless”. В отредените им 40-на минути, столичани представиха осем парчета сред които “Fireflies”, “Darkness Within”, “Burning Halo” и “Maiden Of Stone”. Velian оставиха впечатление с доброто си изпълнение, поднесено с много настроение и заслужено се радваха на стабилна подкрепа в публиката. Въпреки яркия стилов контраст между откриваща банда и хедлайнер, българската банда се справи със задачата си да подготви феновете за предстоящия буреносен вихър, наречен Borknagar.
Бергенци се качиха на сцената около 21:15 и още със стъпването си на сцената показаха, че нямат намерение да губят много време в сладки приказки. Предвождани от исполините Øystein G. Brun и Simen “ICS Vortex” Hestnæs, Borknagar стартираха повече от ударно с “The Fire That Burns” от последния албум на бандата “True North”. С появата си на сцената петимата музиканти стовариха вихрушка от рифове и мелодии, а едно от най-впечатляващите неща (поне за мен) бе отличното и балансирано разпределение на вокалните партии. Borknagar разполагат със страхотен певчески арсенал и са успели да извлекат най-доброто от два контрастиращи и също толкова впечатляващи гласа – този на Vortex и енергичния клавирист Lars A. Nedland. Кулминацията на вокалната магия получи своето пълно изражение в емоционалното изпълнение на “Voices”.
За моя абсолютна (приятна) изненада, освен към “True North”, Borknagar обръщат взор и към песни от по-ранния си период. Сред тях влизат “Universal”, “Ad Noctum” и “Oceans Rise” от “The Archaic Course”, както и съвършените “Colossus” и “Ruins Of The Future” от “Quintessence”.
На сцената определено настроението е повече от добро, а публиката награждава любимците си с бурни овации след всяка песен. И дори и на моменти да изглеждат изненадани от топлината на посрещането, петимата музиканти определено се отплащат с превъзходно отношение, ентусиазъм и най-вече с вълшебно изпълнение. Докато „преценяващият“ поглед на Øystein G. Brun остава повече фокусиран върху самото свирене, Vortex, Lazare и Jostein Thomassen въодушевено подканят публиката за още по-шумна подкрепа.
Последните парчета за вечерта са “The Dawn Of The End” от легендарния “The Olden Domain” и може би една от най-емблематичните песни в късния период на бандата “Winter Thrice”. С тяхното изпълнение концертът приключва.
В съзнанието ми Borknagar определено отключват носталгия. Най-вече заради размаха на ранното си творчество, което носи неподправеното чувство за студеното северно величие. И след като тази вечер се докоснахме до частица от него, с усмивка на лице заключвам в сърцето и съзнанието си късовете ледена магия. Магия, която ще ме преследва доста дълго време.

Сет лист:

The Fire That Burns
Frostfire
The Rhymes Of The Mountain
Universal
Ad Noctum
Up North
Voices
Colossus
Ruins Of The Future
Oceans Rise
The Dawn Of The End
Winter Thrice

Вижте снимки на двете групи на страницата ни във Фейсбук!

  1. #1 написан от MIROSLAV-VELZEVUL-666 (преди 1 година)

    Любима банда с любим човек…Да,Магия беше…А и носталгията ме връхлетя…Да,може и да не са от най-агресивните групи,но пък са една от най-хармоничните..

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото