Бар Крафт и сдружение Balkans – Ways to Friendship ви канят на балканска литературно-музикална вечер в Ловеч – петък, 30 септември 2022 г.
Започваме в 20:00 с премиера на стихосбирката на младия босненски поет Драшко Сикимич, която ще представят нейните преводачи – Калина Йораднов и Цветозар Цаков, и двамата възпитаници на ловешката Езикова.
В 21:30 на сцената на Бар Крафт ще се качат нишлиите от Jayus Jazz, които ще изпълнят енергичен сет от авторски композиции с рок и джаз привкус.


___
• Драшко Сикимич (р. 1984 г. в Любине, Босна и Херцеговина) е един от най-любопитните и автентични съвременни гласове на младата босненска поезия. Автор е на три стихосбирки и три романа. През 2018 г. книгата му „Чвор на омчи“ бе в краткия списък на престижната НИН-ова награда, която се връчва за най-добър роман на писатели от станите от бивша Югославия. В края на 2021 г. чрез издателство Ерго за пръв път на български език излезе книгата „Драскотини“, която включва в себе си избрани негови стихотворения, селектирани и преведени от ловчалиите Калина Йорданова и Цветозар Цаков.
https://bnr.bg/post/101559593
___
Jayus Jazz е джаз-рок квартет от Ниш, Сърбия, който на фестивални участия може да се разгърне до септет, прибавяйки брас секция от саксофон, тромпет и тромбон. Ядрото на създадената през 2013 г. група, което ще гостува и в Ловеч, оформят Лазар Петрович (китара), Чедомир Илич (бас китара), Златко Илич (барабани) и Боян Бойкович (клавир). Младите музиканти имат зад гърба си множество участия на престижни международни фестивали в Сърбия (Нишвил), България (Банско Джаз Фест), Литва, Франция и др. През есента на 2017 г. свирят със словенската джаз-рок група Divje Jezero в столичния клуб Live & Loud по покана на BalkansWTF. Думата Jayus на индонезийски език означава човек, който разказва толкова неуспешно вицове, че чак е смешно.

___
• Balkans – Ways to Friendship е сдружение с идеална цел, което си е поставило за задача да насочи вниманието на родните почитатели на изкуството към съвременната балканска култура и алтернативна, ъндърграунд сцена, чрез организирането на различни музикални и други културни събития, като по този начин създава предпоставки за по-дълбочинно опознаване и сприятеляване между балканските народи. Сдружението е основано в края на 2016 г. и вече има за гърба си организирани концерти на разножанрови изпълнители от Сърбия, Македония, Косово и Словения в 7 български града.
___
• Дата: 30.09.2022 (петък)
• Начало на премиерата на „Драскотини“: 20:00
• Начало на концерта на Jayus Jazz: 21:30
Вход свободен.