Интервю с Nico Elgstrand (ENTOMBED A.D., екс-ENTOMBED)

Сагата с ENTOMBED се проточи години. Едва ли останаха оптимисти, които да вярваха, че в крайна сметка групата ще издаде нов албум. Пък дори и под ново име. Е, 7 години след “Serpent Saints – The Ten Amendments” ENTOMBED се събудиха като ENTOMBED A.D., завърнаха се на фронта с “Back to the Front” и дори ще дойдат в България на 10 октомври заедно с други легенди на шведския дет метъл GRAVE, по покана на “BGTSC”.

Интервюто с Nico Elgstrand (ENTOMBED A.D., екс-ENTOMBED) е излъчено в “От другата страна” по радио Варна на 6.10.2014 година.

От другата страна – Привет! Звучиш уморено.

Nico Elgstrand – Бяхме на турне в Япония и се прибрахме съвсем наскоро.

От другата страна – Като че ли всеки иска да свири в Япония?

Nico Elgstrand – Да, мога да разбера защо. Япония е като друга вселена. Трудно е да се опише. Яко е да се усети. Хората са страхотни. Не би предположил, че японците харесват дет метъл, предвид колко учтиви и спокойни хора са. Но са и нещо повече и умеят да се забавляват чудесно.

От другата страна – Бях чел някъде, че има японци, които нямат представа кои са METALLICA…

Nico Elgstrand – Наистина? Ами там е тотално различно общество. Групи, които са средно популярни в Европа и САЩ, в Япония са огромни. Японците имат собствен вкус. Те имат много странна поп музика, която на мен ми звучи като детска музика в много бързо темпо. Объркващо е. Определено имат собствено виждане за нещата.

От другата страна – За тези, които не следят историята на групата – защо сменихте името от ENTOMBED на ENTOMBED A.D.?

Nico Elgstrand – Защото получихме писма от адвокати, в които ни предупреждаваха, че ще ни съдят, ако използваме името. Вместо да плащаме на адвокати, което ще направи само тях щастливи, ние решихме, че ако искаме да издадем албума, то няма да е проблем просто да прибавим няколко букви. Преди това вече бяхме избрали продуцент, бяхме наели студио и в последния момент един определен човек не се появи. Не идваше на репетициите, не участваше в композирането. Решихме да продължим без него, защото явно беше решил да прави нещо друго. Записахме албума, подписахме договор със “Century Media Records” и тогава започнаха да идват писмата от адвокатите. Разбрахме, че въпросната личност не желае нормално решение на ситуацията, искаше да контролира нещо, затова за нас най-лесно беше да променим името. Това е съкратената версия.

От другата страна – Какво е значението зад буквите “A.D.”?

Nico Elgstrand – Оригиналното значение е “Anno Domini” – в годината на нашия бог. Често хората го бъркат с “After Death” – “след смъртта”. За нас обаче тези букви имат друго значение, което няма да разкрия. Те са добавка, която придава ново значение на името.

От другата страна – Кой е вашият бог?

Nico Elgstrand – Определено не е този отгоре. Пишем повече за този отдолу.

От другата страна – Каква е разликата при записването на новия Ви албум “Back to the Front” и предишните?

Nico Elgstrand – Направихме много дълга препродукция. Записахме демота, репетирахме много, обсъдихме аранжиментите. В сравнение с предишния албум, бяхме много по- подготвени. Разбрахме, че колкото е по-голяма препродукиця, толкова по-малко работа ще имаме при записите. Важното беше да имаме време за реакция, ако нещо не потръгне както трябва. Подходихме с визия да за крайния резултат, което беше съпроводено с много предварителна работа и много репетиции. Защото, когато си в студиото е много лесно да загубиш фокуса и да се стресираш, а тогава не свириш добре. А когато знаеш песента, всичко е наред. Можеш да си спокоен. Тежка работа е, но се отплаща. Мога да мина през това още веднъж.

От другата страна – Между предишният ви албум и този има седем години разлика?

Nico Elgstrand – Да, това е лудост. След „Serpent Saints – The Ten Amendments“ си мислех, че бързо ще издадем следващия. До шест месеца максимум. Обаче по това време имахме доста турнета и нещата се объркаха. Струпаха ни се много проблеми с човека, който се грижеше за бизнес страната на нещата. Осъзнахме, че той не прави нищо както трябва. С него беше свършено. Трябваше ни някой, който си разбира от работата, така както ние от нашата. Беше дълго и изтощително търсене. В момента сме в по-добра ситуация. Всички са във форма. Ясни са целите, за които се борим. Сега сме като един отбор, който играе една игра. Всеки си знае работата и я върши както трябва.

От другата страна – Коя част от композирането беше основана на опита и коя на чистата енергия?

Nico Elgstrand – Трудно е да се каже. Опит е, когато правиш нещо от толкова много време, така че вече не се замисляш. Защото си намерил начина, който следваш. Това е като при секса – ако мислиш как ще се представиш, то тогава със сигурност ще се изложиш. Затова просто се отпускаш и го правиш. Но не трябва да се отпускаш в друга посока, а да стремиш да стигнеш и по-далече. Не мога разделя процентите, но и опитът, и свежата енергия са еднакво важни. Защото е яко да си зареден, когато и опитът помага.

От другата страна – Къде бяхте преди да се завърнете на фронта?

Nico Elgstrand – Бяхме като изоставени войници. Вярваме, че ако ще правим нещо, то тогава трябва да го правим добре и по правилния начин, иначе няма смисъл. Много време не бяхме активни. След това се затворихме в тренировъчния лагер. Сега обаче сме обратно на фронта.

От другата страна – Благословия или проклятие е да си в ENTOMBED A.D. след  ENTOMBED?

Nico Elgstrand – Това е добър въпрос. Все още не знам. Би могло да е и двете. В крайна сметка това, което искат феновете, е добрата музика. С тази група се справяме добре. Живите участия са по-добри откогато и да било. Не сме променили нищо все пак. Трудно е, но де факто ние сме същата група без един от членовете. Всъщност и двете. Проклятието е, че се върнахме няколко стъпки назад. Но в същото време е и благословия, защото презаредихме. И можем да стигнем още по-далече. По-скоро е повече благословия, отколкото проклятие. Трудно беше, когато издаването на албума ни, беше отложено. Защото се чудехме какво по дяволите се случва. Но сега сме в по-добра ситуация.

От другата страна – Скоро ще свирите за първи път в България. Какво сте подготвили за феновете?

Nico Elgstrand – Яко е, че ще свирим за първи път при вас. След като свирим за първи път някъде, няма да правим някакви специални изненади. Ще се постараем да грабнем публиката. Всеки, който се появи ще бъде доволен.

От другата страна – Какво предпочиташ – да свириш пред позната публика или не?

Nico Elgstrand – И двете си имат своите плюсове и минуси. Тези, които ни познават, искат нещо ново. Тези, които ни виждат за първи път, ще очакват перфектно изпълнение. Това са два еднакви проблема, но на различно ниво. И в двата случая трябва да дадем най-доброто от себе си. Няма значение дали никой не те е виждал или са ни гледали хиляди пъти. Ако публиката е динамит, то ние сме огъня и трябва да сме сигурни, че бомбата ще избухне. Ако подценим публиката, ще се провалим. Винаги трябва да сме на сто процента.

От другата страна – Кои са предимствата на ENTOMBED A.D. на живо в сравнение с другите групи?

Nico Elgstrand – Всяка група, която свири на живо, трябва да е наистина уверена в себе си. Да си фокусиран върху доброто изпълнение и да не се разсейваш с друго. Ние се стараем да грабнем енергията на нашата музика и да я предадем на феновете. Не знам с какво сме по-добри от другите. Защото в края всички може да са разочаровани. Всеки носи риска от провал докато е на сцената.

От другата страна – Кой е най-важният урок, който научи за толкова години в музикалния бизнес?

Nico Elgstrand – Трябва да си верен в себе си. Ако не харесваш нещо, запитай се какво е то. Ако се налага да правиш компромиси, помисли добре дали си струва, тъй като има добри и лоши компромиси, тънката линия се научава с годините. Но основното – бъди себе си и парви това, което искаш. В противен случай ще изчезнеш твърде бързо.

От другата страна – Колко време ти трябваше, за да научиш този урок?

Nico Elgstrand – Поне 20-25 години. В този бизнес има много хора, които ти казват какво и как да го направиш. Виждаш начина, по който успяват другите, но разбираш, че техният метод е съвсем различен от твоя. Учиш се всеки ден. Затова след 10 години сигурно ще разсъждавам по съвсем различен начин. Процесът е постоянен.

От другата страна –  Ако имаш шанса да срещнеш своето 20-годишно аз, какъв съвет би му дал?

Nico Elgstrand – Това е интересен въпрос. Ще се посъветвам да не слушам всичко и всички. Но на 20 години има съвети, в които никога не бих се вслушал. Това е основния съвет, който бих си дал. Когато си на 20, си мислиш, че знаеш всичко. Но аз бих си казал: не мисли много и вярвай в себе си защото няма на кого другиго. Ако смяташ, че трябва да направиш нещо, иди и го направи. Дори и всичко да замине по дяволите или по ангелите, според зависи кое смяташ за по ужасно, то тогава поне ще знаеш, че си опитал. Както пее Sinatra- “направих го по моя начин”. Затова винаги прави нещата по своя начин.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото