Нидерландската блек метъл група Fluisteraars ще издаде нов албум. Четвъртият пълноформатник на дуета от Бенеком ще се нарича „Gegrepen Door De Geest Der Zielsontluiking“ и ще излезе на бял свят чрез Eisenwald на 27-ми август.

„След като широко признатият трети албум „Bloem“ проправи път към сърцата и съзнанията на много слушатели, не отне много време на дуото M. Koops и B. Mollema да се завърнат в студио и да запишат незабавно неговия наследник. Но не се заблуждавайте от бързата последователност от издания – „Gegrepen Door De Geest Der Zielsontluiking“ в много отношения е полярна противоположност на своя предшественик.

Водени от духа на самотрансцеденталност, Fluisteraars се стремят да се отдадат на дълбок … на анималистичен порив. От мрачните дълбини до високите кули на душата, „Gegrepen…“ е възхвала на един нов език, разрушаване на бариерите и преоценка на съществения установен ред. Употребата минималистичен и спонтанен стил на запис, се оказва плодотворно начинание. Музикантите записват отведнъж всеки инструмент, записвайки само естествената акустика на помещението, за сметка на вкоренения в съвременната музика близък запис. Дуетът записва по една песен на студиен ден. Без допълнителни пластове, без синтезатори – музикантите започват всеки ден, създавайки нова звукова палитра за всяка песен.

Този фокус върху креативния процес става кристално ясен веднага щом откриващата песен „Het Overvleugelen Der Meute“ избухне върху слушателя в поток от извънсетивно проникновение. И не отминава много време, преди композиционната компетентност, запазената марка, с която групата е известна, да се превърне в кристален фокус: буреносните облаци се разделят и изящните мелодични линии изтъкават пейзаж от замечтани образи. Накрая слушателят бива утешен в трансова перкусийна медитация, преди „Brand woedt In Mijn Graf“ да продължи смело напред в царството на особена безтегловност. Затварящата „Verscheuring In De schemering“  е най-дългата песен на Fluisteraars до ден днешен, простираща се в повече от двадесет минути.

Съзнанието бива обстрелвано от замайващ залп от стрели, но колчанът на дуото сякаш никога не остава празен. Последната песен е вероятно най-настоятелното парче в „Gegrepen…“ – неговото регенеративен тембър и инжектирането на свободна импровизация пречиства душата. Ако Tangerine Dream решат да запишат блек метъл албум, той би звучал така.

Fluisteraars целенасочено заявяват, че „този албум е замислен като екзалтация на психиката.“ „Gegrepen Door De Geest Der Zielsontluiking“ доказва, че на тази изоставена планета, поне музиката е способна да постигне тази цел.“

Творбата отново е записана в „E-Sound Studio“ от Fluisteraars, звуков инженер е Thomas Cochrane. Смесването е дело на M. Koops и Thomas Cochrane, а мастерингът – на легендата Greg Chandler от Esoteric, в неговото „Priory Recording“ студио.

Албумът ще се появи във формат на дигипак диск и плоча под знамето на Eisenwald, както и на касета, чрез Haeresis Noviomagi.

Песните в албума са:

01. Het Overvleugelen Der Meute
02. Brand Woedt In Mijn Graf
03. Verscheuring In De schemering