Any Given Day cover“Overpower” е третия студиен албум на ANY GIVEN DAY. Творбата излезе на пазара на 15 март чрез Arising Empire. “Overpower” е силен албум, но определено показва промяна в стила на групата в посока по-меко звучене, в сравнение с по-старите песни на немската метълкор банда. Песните са динамични, catchy и смесват тежко с мелодично сравнително успешно. Посланията на текстовете са актуални, засягат някои нелеки теми и са поднесени ясно, семпло и с много емоция. В траклиста можете да откриете доста електронни елементи, добри рифове, стабилен ритъм и разнообразни вокали. Микс от грубо и лирично, модерно и ретро, мрачно и оптимистично, “Overpower” предлага добре звучаща музика, умело съчетаваща контрастиращи елементи.

Откриващият трак, “Start Over”, започва по-леко и мелодично, след което влиза в основната, по-ударна, част. Песента задава тона на албума с редуването на мелодични пасажи с по-бързи и тежки части, където изпъкват ритъм секцията и кор вокалите. Текстът е лесен за запомняне и припяване, а повтарящото се “Fight” звучи идеално за скандиране по концерти. Следващата песен, “Loveless”, е по-меланхолична и показва добра симбиоза между вокали и инструментал. Чистите вокали и кор вокалите са добре изпълнени и на точните места. В мрака отново има лека нотка на оптимизъм, с рефренното “My broken heart beats loveless, but I’ll find my way back home”. Друга песен, успешно вплитаща оптимизъм във фрустрираната меланхолия на текста си, е “Lonewolf”. Третият сингъл от албума е за аутсайдера, представен метафорично като вълк единак. Едновременно мрачна и мотивираща, баладичната “Lonewolf” набляга на лиричното звучене и чистите вокали, а тежките са използвани малко, но уместно. По-ниските вокали в куплетите предават много добре меланхоличното настроение, а припевът и бриджът изразяват повече фрустрацията и решителността, като подчертаване на силната заявка на единака, че ще продължи да се бори и да бъде себе си. Следващата песен, “Devil Inside”, започва ударно и тежко. Хубав инструментал, но парчето по-скоро е за фоново слушане. Друга по-тежка песен е “In Deafening Silence”, в която има бласт бийт, стабилни рифове, добро китарно соло и добре изпълнени вокални линии. Чистите вокали и кор вокалите са съчетани прекрасно, особено в припева. В тази песен можете да чуете бек вокали и от китариста, които са по-неочаквани – вокалистът на групата обикновено изпълнява и чистите, и тежките партии – но изненадата е приятна. Изненадващо добра е и баладичната “Fear”. Някои от електронните елементи са интересно решение, но не дразнят. Мръсен звук, красиви чисти вокали, ретро препратки и малко викове за акцент. Песента е по-мелодична, има доста електронно звучене, вокалите са изпълнени блестящо и предават емоцията и смисъла на текста точно. Финалната “Never Surrender” отново има ретро усещане и по някаква причина ме кара да се сещам за Кори Тейлър. Ритмична песен, предразполага към хедбенгинг и припяване. Подходящ финал за албума – catchy, ударен и оптимистичен.

“Overpower” е динамичен, емоционален албум. Не е най-интересният албум на пазара, но има какво да предложи. Електронните елементи на места са като намигване към кора от началото на века, но все пак е ясно, че слушаш модерен метълкор. Симбиозата между вокали и инструментал, от една страна, и между тежки и чисти вокали, от друга, е успешна. Кор вокалите правят звученето по-сурово, придават повече мощ и ударност на песните, а чистите правят песните по-мелодични и емоционални. Самите инструментали са добри – уместно използвани електронни елементи, стабилен ритъм, сносни китари, на места доста добри сола. В този албум най-впечатляващи са вокалите, предаващи палитрата от чувства и послания. Меланхолия, фрустрация, страх, отчаяние, надежда, решителност, любов. Всичко е изразено ясно и красиво през музиката и текстовете. Албумът освен динамичен и емоционален е и непретенциозен. Има песни, подходящи за скачане, викане и концерти. Има и такива, които по-скоро са идеални за драматично гледане през прозорец към дъждовния град в тежък ден. Музика, която може да те накара да се раздвижиш, но и да се замислиш. Добър пример за адекватно направен метълкор, който вероятно няма да се хареса на всички, но е прекрасно съобразен с таргет аудиторията си.

Оценка: 7/10