RAMPART – Codex Metalum (2016)

Rampart_CodexMetalum_2016Дори и хората, които не познават в подробности творчеството на RAMPART, знаят, че групата е отдавна доказано име не само в България, но и далеч зад граница. Причините това да е така не са хич малко. Съставът концертира изключително активно, почти постоянно, из Европа и логично класическото им хеви метъл звучене достига до ухото на все повече промоутъри. Списъкът с големи имена, с които Maria Diese и компания са имали честта да свирят на една сцена, е достатъчно дълъг. Последно това стана в Скандинавия, където бандата бе поканена да подгрява за ANVIL и UDO DIRKSCHNEIDER. След завръщането си от студените земи на севера, музикантите издадоха официално четвъртия си дългосвирещ албум „Codex Metalum“, който излезе само преди броени дни – на 8 април чрез немския лейбъл Iron Shield Records.

Говорейки за него, феновете на групата няма как да не са доволни от деветте нови изпълнения. RAMPART отново им предлагат стегнато и класическо осемдесетарско хеви. Добре написаните и изпълнени китарни хармонии и сола са най – голямото достойнство и на този диск и в комбинация с галопиращите барабани и солидните вокали правят състава желаното попълнение за всеки мото събор и летен фестивал в страната. Прави впечатление обаче, че въпреки високия потенциал на всяко от тях, повечето сякаш се сливат едно в друго и трудно придобиват своя собствена идентичност. Изключение от тази тенденция правят единствено Into The Rocks и The Metal Code, които безспорно са и най-силните нови изпълнения. Неясно за мен остава решението за използването на излишните и натрапчиви „носови вокали“, с които започват първите строфи на Apocalypse Or Theater и които се чуват малко след това и в Scarlet Anger. Но това, както и леките вокални колебания на места в ниските тонове, съвсем не представляват такъв голям проблем. Защото с „Codex Metalum“ RAMPART постигат крайната си цел – да затвърдят позицията си на вестители на българския хеви метъл.

 

Оценка: 7/10
iDTemplar

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото