Незабравим рожден ден с LEPROUS и BLINDEAD

Хубаво нещо са рождените дни – някак от самосебе си във въздуха витае празнично и приповдигнато настроение, без някой да полага особени усилия за постигането му. Именно такава беше обстановката на 22 октомври вечерта в столичния квартал Хаджи Димитър“ – много приятели и развеселени физиономии, които очакваха да станат свидетели на поредното събитие, което ще влезе в нашата история.

Концерта имаха честта да открият поляците Blindead, които придружават Leprous през втората част на турнето им. Пост-рок формацията се оказа добър избор за подгряваща група – бързо привлякоха приказващите си навън хора и успяха да ги задържат в залата до края на изпълнението си. Липсата на особено движение по сцената беше компенсирана от интересни визуализации, които се прожектираха зад шестимата музиканти. В комбинация със сравнително спокойната им музика, светлинните и димните ефекти, бяхме поставени в ситуация, в която можеш да се отпуснеш с бира в ръка, да се наслаждаваш на случващото се пред теб и да мислиш за неизчерпаеми теми като вселената, живота и нещата от него. След около 40 минути и очевидно удовлетворение както от страна на групата, така и от страна на публиката, поляците отстъпиха мястото си на тези, които всички чакахме с нетърпение през последните шест месеца.

За четвърта поредна година имахме щастието да се насладим на все по-осезаемия талант на Leprous, като това беше второто им хедлайнерско участие на родна земя. Всеки път те успяват да прескочат много високо вдигнатата от самите тях летва и отново ни омагьосаха със специфична музика и сценично поведение. И нови прически.

Имайки предвид, че турнето е в подкрепа на актуалния им албум „Coal“, началото на сета логично беше поставено с откриващата песен от него – „Foe“. Веднага си пролича, че момчетата са в страхотна форма, въпреки натоварения си график, и са готови за пореден път да оставят траен отпечатък в спомените (и вратовете) на стотината фенове, които уважиха събитието. Както винаги – елегантно спретнати в типичното им облекло, те буквално избухнаха на сцената на столичния клуб R.B.F. Безпогрешно свирене, бек-вокали, звучащи като на запис и всичко това придружено от добре преценено осветление. Да се говори за гласовите данни на Einar Solberg е напълно излишно, не вярвам да има здравомислещ човек, който да оспори таланта му. На сцената имаше и четири екрана, на които през цялото време течеше мултимедия, на която, да си призная, не успях да обърна особено внимание. Просто защото е адски трудно да откъснеш поглед от приковаващите вниманието момчета, които наистина изживяваха всяка една изсвирена нота и всеки един изпят тон. И контакта с публиката се осъществяваше точно по този начин – предимно с поглед, в който се чете, че преживявате едни и същи усещания, че сте в една и съща приказка. Официално бяха представени новото попълнение в групата – басистът Martin Skrebergene и барабанистът Baard Kolstad, който замества Tobias на това турне. И двамата се вписаха в колектива съвсем на място и по нищо не личеше, че свирят заедно едва от 3 месеца, а даже и по-малко.

Без излишно размотаване и с много приятни преходи между някои от парчетата, в продължение на два часа петимата скандинавци плашещо добре успяваха да пресъздават и внушават различни настроения. От по-мрачното, уединено, леко клонящо към депресивно, струящо от „The Valley“, „Thorn“ и „Echo“. През по-танцувалното в „Restless“, „Forced Entry“ и „Dare You“. Не пропуснаха и лиричните отклонения „The Cloak“ и „Acquired Taste“. Стигайки до същинската кулминация – „звярът“ от последния албум – „Contaminate Me“, където Einar се справи повече от добре с вокалните партии, изпълнявани от Ihsahn.

На фона на неспиращи аплодисменти и истерични викове, главните герои на вечерта се оттеглиха от сцената. За всеобщо успокоение – за не повече от 2 минути. След поредното признание, че сме страхотна публика и официален поздрав за шестата ни годишнина, последваха два от най-големите им „хита“ – „Passing“ и „Waste Of Air“, на която се заформи небрежно пого. И за съжаление с това приключи поредния блестящ спектакъл, поднесен с изключителен професионализъм, безспирна енергия и очарователна скромност – както умеят да го правят само най-големите.

След концерта норвежците отново бяха приятелски настроени и отделиха време за снимки, автографи и сладки приказки с феновете. Големи благодарности отправяме към Icreative Events за това, че за поредна година се погрижиха да отбележим рождения ден на Metal Hangar 18 „както си трябва“ – в страхотна компания и с хубава музика. Надяваме се и Leprous да запазят традицията да ни посещават всяка година, със сигурност има с какво още да ни изненадат.

В галерията ни може да разгледате снимки от концерта.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото