Интервю с Joey DeMaio (Manowar)

Джоуи Димайо от „Меноуор“: Атакуваме “Гинес” в Каварна
За нас България е като Бразилия, казва легендата на метъла

Основателят и баскитарист на „Меноуор“ Джоуи Димайо е от най-изявените богове на хевиметъла. Освен това се оказа и обожател на България и нашата история. На 5 юли в Каварна е концертът на „Меноуор“. Тези дни Джоуи е у нас за подготовката на шоуто и за среща със Слави Трифонов.

Джоуи Димайо е смятан за жив бог на хевиметъла, той е притежател на рекорд на „Гинес“ за вдигане на най-голям шум с баскитара

– Здравей, Джоуи, как се чувстваш отново в България?

– Много пъти съм идвал насам. Чувството е страхотно. Когато за първи път бях в Бразилия, бях зашеметен колко приятелски настроени и учтиви бяха хората там. При първото ми идване в България имах същото чувство. Всички бяха много отворени и добри. Обикновено тези неща си личат при хора, които са преминали през много страдания. Те имат сърце и са предразположени да дават повече, да бъдат по-истински. Винаги съм имал добро чувство към вас, още от първото ми идване.

– Мога ли да те наричам бог?

– Ха-ха, можеш ли наистина? Наричали са ме с много по-лоши имена.

– В смисъл?

– О, боже, с какви ли не. Аз съм фанатик. Не позволявам хората да правят каквото си искат на гърба на феновете. Собствениците на клубове или разни компании мислят за тях все едно са животни. Наричали са ме всякак когато спра някой концерт, за да се развикам на охраната да се държи с хората като че ли са от едно семейство. Ако звукът не е наред, ще спра шоуто, докато се оправи. Много от феновете са бедни. Те се трудят за парите си, за да си купят билет. Не мога да свиря, когато има проблем, дори и светлината да не е окей. Тези хора са изминали дълго разстояние или са пестили пари и заслужават 100%.

– Има ли други групи освен вас, които си заслужават?

– Има добри банди, но аз винаги търся истинност, чистота и съкровеност. Ние не си меним имиджа или стила. Дойде ли нова мода, изведнъж всички започват да се променят. Когато видя това, разбирам, че става въпрос само за пари.
– Те си казват: „Сменя се пазарът, ние също трябва да се променим.“
– Те си мислят така, но аз не вярвам в това. Вярвам, че човек трябва да живее според сърцето си. Ако твърдиш, че обичаш хевиметъла, а малко след това смениш стила, това е като да се изпикаеш в лицето на всичките си фенове, които са те обичали толкова години. Просто не мога да уважавам този тип хора.

– С какво българите са по-различни от бразилците?

– В Южна Америка трябваше да ни чакат толкова време, за да ни видят на живо. Тук чакането продължи даже по-дълго. Българите трябваше да вярват дори по-силно заради всичкото това време, да дойдем и да размажем. И ние го направихме. Оправдахме доверието им. И беше умопомрачително. Затова се върнахме и ще продължаваме да се връщаме.

– Защо избрахте тук да запишете видео?

– Заради лицата на феновете, изпълнени с надежда и възторг. Ние ги разбихме, те също ни разбиха и искахме да покажем на целия свят, че когато дойдеш в България и отидеш на концерт, ще видиш всички тези хора да пеят толкова силно с невероятна енергия. Хората тук обичат музиката, в сърцето им е.

– Купи ли си къща вече?

– Искам да си построя в скоро време. Близо до Каварна.

– Цонко Цонев е…

– Той е моят герой. Ние имаме мечта. И тя е да направим Каварна метъл столицата на света. Не просто на Балканите, на целия свят. И аз съм тук да помогна. Той е наистина различен и уникален човек
Рядко срещано явление е някой да говори добре за политик. Без значение млади или стари, всички казват, че той е добър човек. Цонко е от този тип хора, които би искал да срещнеш на пътя, ако ти се развали колата, някой, който наистина би ти помогнал. И второ, той има власт, която използва да прави добро за града си, за страната си, както и за неговата любов музиката. Той е различен.

– Защо изпяхте българския химн на вашия концерт миналата година?

– Искахме да направим нещо наистина специално за хората тук. За да кажем на целия свят: „Тези хора са страхотни. Идете там, ще ви хареса, пийте ракия.“

– Тогава всички настръхнахме.

– О, аз също! След като всички запяха заедно с Ерик „Мила родино“, а не да си тананикат. Някои плакаха, други звъняха на приятели по телефоните си, за да чуят и те. Беше зашеметяващо.

– Знам, че се занимаваш с благотворителност. Как и на кого помагаш?

-Всеки член на бандатата помага на някои, които са по-зле от него. Аз лично подпомагам социалнослаби деца, както и деца, които са инвалидизирани по някакъв начин. Правя го, защото животът е бил добър с мен, аз трябва да предам нататък. Искам да имам добра карма.

– Религиозен ли си?

– Не, но имам много вяра. Вярвам, че каквото и да правиш, се отразява на други хора.

– Баща ти почина миналата година по това време. Промени ли се нещо след смъртта му?

– Той боледуваше много време. Знаехме, че ще дойде този момент, затова успяхме да се подготвим предварително. Много ми липсва, но аз помня всички неща, които ме е научил. Той беше полицай и можеше да вижда през хората като през стъкло.

– Той беше ли твой фен?

– Абсолютно. В началото, когато започнах да свиря, ме изгони от къщи за четири години. След това обаче всичко се промени. Все си мислеше, че покрай заниманията ми ще завърша в затвора. Предполагаше най-лошото. После обаче нещата се обърнаха, когато „Блек сабат“ дойдоха вкъщи на вечеря и той се запозна с тях и видя, че са добри хора. Видя, че от мен може да излезе нещо добро.

– Какво да очакват феновете на 5 юли на „Калиакра рок фест“?

– Този път ще свирим заедно с голям класически оркестър. Освен това ще се опитаме да се запишем в рекордите на „Гинес“ за най-дълъг метъл концерт. Ще бъде страхотно. Горди сме, че отново ще свирим тук. България вече е втората ми родина. Ще сритаме всички възможни задници.

– Каква мелодия отива най-много на твоята личност?

– (Запява) „Мила родинооо“! Защото е горда и те кара да се издигнеш. Тя казва: „Без значение какво става, аз ще вървя нагоре.“

Владимир Сестримски

Standartnews.com

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото