Интервю с Peter Waelti (KROKUS “Globe Club and Clan” )

Не е чудо, а знак от феновете колко много обичат „оригиналите”

SAXON – Здравей, Peter . Искам да ти задам няколко въпроса, относно кариерата ти като продуцент, мениджър и лидер на фен клана на Krokus. През 70-те години ти беше продуцент и мениджър на швейцарската група TEA. Кажи ни какви бяха рок сцената и рок живота през 70-те ?

Peter Waelti – Аз бях мениджърът на  TEA в началото на 70-те. Продуцент на албумите им беше Dieter Dirks от Кьолн, Германия. Marc Storace се присъедини към TEA през 1970 година и с неговото присъствие и уникален глас бяхме за доста много години рок група №1 на Швейцария . В действителност, Krokus (преди Marc Storace да се премести там) бяха десетки пъти подгряваща група на концертите ни. Веднага щом първият албум на TEA беше записан и заедно с наследника му “The Ship”, ние започнахме да правим големи турнета в Европа с групи като Queen, Nazareth . Направихме и първото си турне в Обединеното Кралство като подгряваща група на “Baker Gurvitz Army”. Попитах Ginger Baker (CREAM) през 2003г. дали все още си спомня нещо от това турне и той не можа да си припомни нищо. Той живя за малко време в Denver и играеше поло, а след поло игрите свиреше с местни музиканти. Освен това имахме концерт в световноизвестния “Marquee Club” в Лондон и за нас това беше звезден миг. Животът през 70-те беше много по-вълнуващ, изпълнен с много повече възможности за новосъздадените групи. Звукозаписните компании подкрепяха групите финансово, за да осъществяват големи турнета . Мърчъндайзът беше също заплащан от тях. В наши дни, цялата звукозаписна индустрия се сблъсква с огромни предизвикателства, за които не сме и сънували, че ще се случат. А и “Sex, drugs & ROCK’n’Roll” бяха много по – безопасни тогава. Или поне 2 от тези три понятия – Ха-Ха. TEA записаха още един албум “Tax Exile” и малко преди да се разпаднат, направиха “Best of … Volume 1”. Marc Storace напусна малко след това и заживя в Англия . Той основа там една група, наречена “Easy Money” и записа една песен . През 1979г., Krokus му предложиха да се присъедини към тях и той записа с тях “Metal Rendez-Vous”, един от най-обичаните и любими от феновете албуми на Krokus . През ноември 2006г. имахме концерти в Малта (родното място на Marc) 30+ години след като TEA свиреха там. Приемът, който получихме там, беше изумителен за Marc и за мен. В действителност, като единствено събитие, Marc се присъедини към подгряващите (стари негови приятели) и изпълни “Alexandra”, хит сингълът на TEA от албума “Tax Exile”. Беше много специално !

SAXON – Как стана лидер на KROKUS “Globe Club and Clan” ?

Peter Waelti – През 1980г. емигрирах в Съединените Американски Щати, но завинаги запазих  връзките си с моя стар приятел Marc. През 1983г. „оригиналната” формация (същият лайнъп, който току – що се събра отново) имаше участие в Denver и разбира се прекарах известно време с тях.  През октомври 2005г., Krokus имаха клубно турне в САЩ, просто, за да видят, дали са все още известни и една от спирките, беше Denver/Colorado. Денят преди и денят след концерта им бяха свободни и това ми даде възможност да се срещна отново, лице в лице, с Marc и да се срещна и с останалите от групата. Феновете не можеха да получат толкова много внимание чрез интернет, колкото искаше групата, но те нямаха и време за създаването на солиден фенски клуб. И тъй като познавах Marc от 70-те години и бях много близък до Krokus историята, бях помолен дали не бих могъл да стана “Шестият член на Krokus” – нещо като връзка между групата и феновете й. А и по този начин те получиха доста по-голямо внимание. И благодаря, че те ме приеха за тази нова роля и оценявам положителните писма, които получавам от феновете през всички тези години.

SAXON – Би ли могъл да опишеш най-трудния период за групата ?

Peter Waelti – Ако запиташ всеки един от музикантите, би могъл да събереш вероятно доста различни отговори. Навремето, аз бях човек, който гледаше отстрани. От тази гледна точка, считам , че форсирането на бандата след албума “Heart Attack” е и най-трудният момент за Krokus. Интензивните турнета в първата половина на 80-те просто изтощиха до краен предел главните създатели на крокусовия звук (Marc Storace – вокали, Fernando Von Arb – китари и Chris Von Rohr – бас). Те се разпаднаха след това турне и се предодоха емоционално и физически. След този период Fernando Von Arb – ( бас и китари ) свиреше под името Krokus. И все пак, без “The Voice” Marc Storace като вокал – на мен ми беше доста трудно да слушам следващите два албума “Stampede” и после “Round 13” без да чувам неговия характерен глас.

SAXON – Какво се случи с Krokus в Bulgaria’2008 ?

Peter Waelti – За жалост на българските фенове, датата за България беше обявена преди да е потвърдена от групата. Ние се извиняваме за объркването и се надяваме да бъдем в България през 2009г. или при първа възможност. Последният концерт с лайнъпа Krokus – “Hellraiser” беше в Малта /Гозо/ и след това Marc реши да направи завръщане с оригиналите, лайнъпът, който в началото на 80-те създаде хитовете и направи групата международно известна.

SAXON – Кажи ни – ще има ли Krokus ‘ 2008 албум и някаква тайна за него ?

Peter Waelti – След всички събития, както и след разпадането на “Hellraiser” лайнъпа, няма да има албум през 2008г.

SAXON – Знам, че има много фенове, но колко са включени в Krokus “Globe Club and Clan”?

Peter Waelti – Има и много фенове и скоро станаха над 10000 тези, които са активно въвлечени в “Globe Club”. И ние високо оценяваме тяхната лоялност към групата за тези три десетилетия.

SAXON – Твоята любима песен на Krokus e …… ?

Peter Waelti – Освен задължителните “Headhunter” и “Screaming in the Night”, любимата ми песен е “Winning Man” от албума “Hardware”. Има много хубаво послание и текст. Като балада, любимата ми е “Our Love” от “The Blitz”.

SAXON – А чудо ли е това ? 28 години по-късно … сингъл на Krokus влиза в швейцарските класации! Как би могъл да опишеш това ?

Peter Waelti – Не е чудо, а знак от феновете колко много обичат „оригиналите”. През ноември Marc Storace, Fernando Von Arb, Chris Von Rohr и Freddy Steady (The “Metal Rendez-Vous ” line-up от 1980г.) се появиха по телевизията в едно шоу, което се казва “Greatest Swiss Hits Of All Times”. След бурни аплодисменти и публика на крака, те получиха “Diamond Record Award” и точно след това, един от техните хитове “Bedside Radio” влезе отново в класациите 28 години след като е бил записан.

SAXON – Като лидер на KROKUS “Globe Club and Clan” какво би казал специално на читателите на “Metal Hangar 18” ?

Peter Waelti – Най-важното, и също от страна на цялата група, е, че искаме да благодарим на читателите на “Metal Hangar 18” за тяхната подкрепа и лоялност към Krokus през тези повече от три десетилетия. Без тях, няма смисъл групата да продължава да съществува. Ако искат да научат какво става с Krokus чрез циркулярни писма, могат да се запишат за редовното Globe Club нюз писмо. Просто идете на www.krokusonline.com и натиснете линка GLOBE CLUB и въведете инфото си. И ще знаете всичко, което се случва с Krokus. Групата ще има само един концерт с новата/стара оригинална формация на 02.08.2008г. в Берн, Швейцария @ Stade De Suisse (www.stadedesuisse.ch) .
Вземете своите билети и станете част от Krokus историята. След което, групата ще работи по новия си албум, който ще излезне в началото на 2009г. и ще бъде последван от турне. Отложените дати за САЩ ще бъдат през юли 2009г. Скоро ще обявим и състезание чрез нашето нюз писмо, наградите за което са билети за концерта в Берн.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото