Фолккор – що е то? За една от малкото фолклорно насочени български метъл групи си поговорихме накратко с Мартин (вокали) и Симо (китари) от столично подвизаващата се банда Khanъ. Очакват ни и новости – момчетата наскоро представиха новия си (втори) вокалист, готвят албум с пълна сила и замесват фолк бърканицата за Spring Carnage Vol.2 на 10 май в Bar Zar.

Khan 2Най-напред вероятно е редно да ви запознаем читателите. Кои са Khanъ, как започна всичко? Как ти в частност стана част от групата?

Цялата идея започва от единия ни китарист, Симо, през 2009. Той всъщност е единственият оригинален член на групата. Тогава все още няма нито конкретна цел, нито достатъчно хора, които да поемат съответните инструменти. Единственото ясно нещо е идеята да се съчетае българската народна музика с метъл аранжимент. През 2011 с голяма подкрепа от Боян (Кълн) и Десо (озвучителят в тогавашния клуб „The Box“) е записано и заснето видео на парчето „Небе“.
И това е може би първата съществена крачка напред за групата. Следва напускане на почти всички поради различни причини и едно ново дълго начало. Малко по малко съставът отново се запълва, докато се стигне до днес, когато за трета поредна година записваме първия си албум.

Ще ни разкажеш ли за фолккора? Как стигнахте до този специфичен стил?
Тук няма нещо кой знае колко шокиращо, в България нямаше група, която да удря тежко народни песни и трябваше такава да бъде създадена.

Какви са наблюденията ти напоследък върху фолк метъл сцената в България и в света изобщо?
Не бих я разглеждал като отделна сцена, определено е част от просто-метъл сцената. 😀 За пример ще дам Kreator, които нямат нищо общо с фолка, но на някои от последните им концерти в България са с фолк-метъл банди – например с Eluveitie в София и после с Korpiklaani в Каварна. 

Фолклорно насочените стилове в метъла придобиват все по–широка популярност. Как, мислиш, това се отразява на народното творчество?
И не само в метъла. Като цяло последните години много нашумя идеята да бъдем етно, да се учим от корените и т.н… И в това няма нищо лошо, даже напротив. Страхотно е, че започваме да гледаме не само западната култура, ами и своята собствена. Колкото повече хора използват народно вдъхновение за модерните изкуства, толкова по-голямо, истинско и уникално наследство ще оставим на тези след нас.
Khan logo

Как, най-общо, фолк метълът запазва културните традиции? Смяташ ли, че вашата музика помага за съхраняването на българските такива?
Помага не само за съхраняването, но и за развитието. Все пак един ден това, което нашето поколение остави, ще бъде културна традиция. Трябва да внимаваме и да сме отговорни към нещата, зад които стоим. Би било ужасно след 200 години от периода 2000-2020 да са останали само Джорджано, Гангнам стайл, Криско и социалните мрежи.

Не мога да не забележа, че избирате да пеете на български език. Защо? Как изборът на език помага и/или пречи за предаване на посланието на песните?
Това не е нещо, което сме избирали. Просто щеше да е смотано Марто да пее с мощен хайдушки глас на английски.

А какви неметъл инструменти използвате?
На живо засега само тамбура. Единствената причина за това е човешкият фактор. В записите имаме също гайди и гъдулки. За съжаление трудно се намират народни музиканти, на които да им се занимава с тежка музика. Ако някой такъв чете този текст, нека не се стеснява да се свърже с нас!

Вече имате изградени отношения с Metal Hangar 18 – свирихте на концерта по случай седмия ни рожден ден (2014) заедно с Piknik и Horor Piknik. Какви са впечатленията и спомените ти от това шоу?

Сърбите са големи пичове. Прекарахме си доста добре, с удоволствие бихме забили отново с тях!

Издавате нов сингъл. Разкажете ни нещо повече за него!
Всъщност няма да е сингъл, а EP, което ще пуснем някъде около Гергьовден.
Това са първите ни записи с участието на нашето ново попълнение – Жо Василев (Dash The Effort, Fate Means Nothing). Начинът, по който двамата с Марто се допълват, отваря нови хоризонти пред групата. Така че на 10.05. в Bar Zar oчаквайте двойна доза тестостерон!

Какво още предстои на Khanъ?
Всичко! За момента приоритет е издаването на дебютния албум, тъй като това е основна крачка за всяка сериозна група. По-нататък – кой знае, бихме пообиколили страната с удоволствие… А защо не и Европа? Още е рано да се каже какво точно ни предстои. Но, повярвайте, тепърва започваме!