Южноафриканският фотограф afrometalPaul Shiakallis е продуцирал серия от снимки озаглавена “Leathered Skins, Unchained Hearts“на “кралиците“на ботсванската хеви метъл субкултура наречена “Марок“, което значи “рокер“ на сетсвански. Портретите са снимани в столицата Габороне и включват жените в техните “кралски“ алтер егота, използвайки имена като Onalenna Angelovdarkness, Amokian Lordess и Phoenix Tonahs Slaughter.

 SKINFLINT, METAL ORIZON, WRUST, CRACKDUST, OVERTHRUST и AMOK са едни от най-големите ботсвански метъл банди, но тъй като Марок сцената е доста малка, те изнасят концерти веднъж на няколко месеца. “Когато имат концерти, рокери от цяла Ботсвана полагат усилия да дойдат, дори ако им се налага да пътуват 700км от град до град.“ споделя Shiakallis.

 Той добавя “Всеки портрет изглежда така сякаш никога не се е случил. Понякога гаджета и съпрузите на кралиците пречат на снимките.“, тъй като не искат партньорите им да бъдат фотографирани или да се намират в присъствието на друг мъж. ‘‘Някои кралици се колебаят дали да участват в снимките, притеснявайки се за това къде биха били видени, тъй като те все още се “разкриват“ като рокери“.

 Всичките снимки може да разгледате на този адрес.

 “Метълът е музика за силата, независимостта и свободата,“ споделя Giuseppe Sbrana, който е вокалист на SKINFLINT. “В това вярвам аз – борбата за това в което вярваш, независимо от последствията. Отстояването това в което вярваш и показването на индивидуалност.“

 Друг африкански фотограф, Frank Marshall, който е снимал ботсванските рокери в целия им “Hell’s Angels“ блясък и слава като част от неговите “Renegades“ серии портрети споделя “Метълът се е зародил тук чрез банда, която е свирела класически рок през 70-те. От тогава насам, е еволюирал и израснал. В последните 10-20 години изглежда по начина, по който е в момента – мъжете облечени в кожа. Започнало е като класически рок и по-късно са били опознати и по-екстремните форми на метъла.