Ядреният бумеранг на PRETTY MAIDS се върна в Каварна

PrettyMaids2015

По-малко от година мина от Kavarna Rock Fest 2014 и от първото посещение на датските хеви метъл легенди Pretty Maids у нас. И за огромна радост на феновете кметълът Цонко Цонев покани групата отново в Каварна, за 6-ти май – официалния празник на града. За заклетите фенове на Pretty Maids това беше едно отдавна чакано хедлайнерско шоу, което напълно и категорично оправда всички очаквания на присъстващите на площада в Каварна. Датският квинтет безапелационно демонстрира защо вече 30 години шества по металната сцена не спирайки да издава нови и свежи албуми със зряло и актуално звучене.

Както всеки път на 6-ти май в Каварна концертът беше организиран на централния площад на града, което носи усещането за по-близък контакт на фенове и група. Още към 20:00 в хладната майска вечер площадът започна постепенно да се изпълва с фенове, редиците фронтално пред сцената се сгъстиха. И Ronnie Atkins, Ken Hammer и компания не закъсняха. Точно в 21:00, както беше обявено началото на концерта излязоха на сцената под звуците на музикалното интро подсказващо мощно начало с „Mother of All Lies“. Лекият гаф в звука беше навременно коригиран от пулта и магията наречена Pretty Maids заля площада, предлагайки на феновете едно незабравимо пътешествие от далечната 1984 до миналогодишния „Louder Than Ever“. Веднага и без пауза последва ядрената експлозия на „Nuclear Boomerang“. В сетлиста бяха включени абсолютно задължителни концертни класики като „Back To Back“, „Rodeo“, „Little Drops of Heaven“ и „I See Ghosts“. Неизменно и за 2-ри път българската публика чу и комбинацията от „Another Brick In The Wall“ и „I.N.V.U.“. През цялото време Ronnie Atkins не спираше да общува с публиката и да приканва към типичните за него „ии-ее-оо“ разпявки. Отговаряхме му сърцато и с пълно гърло. На „Yellow Rain“ обаче, тъжният разказ за ветераните от виетнамската война Ronnie не остана доволен от начина, по който изпяхме прехода от меланхолична балада към агресивен рок и ни върна на поправителен. Е, втория път се справихме. Видимо през цялото време датчаните се забавляваха заедно с публиката. Не подминаха и баладичната „My Soul to Take“ от последния им студиен „Louder Than Ever“ (2014). Но до тук споменавам само парчета, който Pretty Maids свириха и при предишното си посещение на Kavarna Rock Fest 2014 ….. Този път групата добави 5 композиции, които звучаха в България за първи път на живо. Около 500 гърла изреваха, когато Morten Sandager подхвана на клавирите лекото начало на „Love Games“ – и площадът на Каварна запя с Ronnie Atkins. Този път в сетлиста бяха включени и 2 от популярните радио хитове на групата от 90-те години – а именно „Walk Away“ и „Please Don’t Leave Me“. Последната донесе както много носталгия по отминалите лета, така и очаквания за това, което ни предстои през 2015. Още едно, като че ли позабравено парче изпълниха Pretty Maids пред верните си фенове в Каварна – „Clay“ от „Carpe Diem“ (2000). Тази великолепна композиция олицетворяваща лекотата, с която групата създава красиви и лирични творби взриви публиката, а баладата „Sad To See You Suffer“ отново накара всички да пеят. Естествено финалът на концерта беше предварително запазен за „Future World“ и „Red, Hot & Heavy“ – песни който феновете по цял свят знаят наизуст и са свикнали да чуват на всяко шоу на бандата. Едва ли има какво повече да се добави за тях.

Като заключение не мога да не повторя, че Ronnie Atkins, Ken Hammer, Rene Shades, Morgen Sandager и Allan Tschicaja се раздадоха за феновете си в България, видимо се забавляваха по време на концерта и общуваха с публиката. Повече от 30 години българските фенове чакаха това хедлайнерско шоу на Pretty Maids и накрая то се случи – там, в Каварна, на площада. Групата завърши с шаблонно обещание да се завърне в България за представянето на новия си албум. Е, ние вече пак ги чакаме.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото