wormwoodcoverНаистина е крайно време да ви представя и този албум, не само защото датата на издаването му е 10 март (т.е. утре) чрез Non Serviam Records. WORMWOOD макар и новосъздадена група е събрала в състава си музиканти, които от дълги години са част от шведската екстремна сцена, като Tobias Rydsheim – Rydsheim (Månegarm, ex-Depraved) и двама членове на Withershin. Може би тази интересна комбинация от музиканти с различен почерк е повлиял и музиката на WORMWOOD. Трудно е да се определи еднозначно стилът им събрал ледената страст и ефирната нежност на Севера. Има и viking и фолк, и блек, всичко това смесено в изключително мелодични, надъхващи, но в същото време приказно омайни опуси. Дълъг път извървяха момчетата докато стигнат до тази творба, в този ѝ вид, записи, намиране на лейбъл, но „Ghostlands: Wounds from a Bleeding Earth“ най-накрая е факт.

Още интрото „Gjallarhornet“ ни пренася сред безкрайните ландшафти на Швеция с нейната синьо-зелена безбрежност. И ни подготвя за битка. Силно повлияна от фолклорните традиции на Севера музика, но облечена в епичност, която някак вдъхва ново звучене на блек метъла в този му вид. Батъл звучене, рифове, които давят в мелодии, композиции накъсани от скоростни бласт биитове и раздиращи блек вокали. Всичко това надстроено и изтъкано върху една омайваща нейтив основа. Когато попитах от къде са черпили вдъхновение, китаристът им коментира: „Когато нещата опрат до това, каква е песента като стил, мелодии и чувства, те са вдъхновени от старата северна природа и традиции. Нордическата меланхолия.“

И така унесени и настървени за битка стигаме до „Silverdimmans återsken“, кратичка, но много въздействаща песен. Омайно красивият женски глас, който сякаш ни води из загадъчните мистериозни гори, в които живеят безплътни същества е на Alexandra „Lalla“ Moqvist. Нейният глас се появява в още няколко композиции, но вече в съпровод с мъжките вокали. Акустичното солово изпълнение тематично прелива в „Tidh ok ödhe“. Композиция, която ни връща във времена на хармония, себеотрицание и отдаденост. Трудно е да се опишат всички нюанси, емоции и всичката музика, която WORMWOOD са вложили в „Ghostlands: Wounds from a Bleeding Earth“. Горещо го препоръчвам, както на феновете на viking/folk блека, така и на блек метъл феновете традиционалисти. Въпреки, че е доста продължителен (12 песни с обща продължителност почти час) не усещате как се изнизват минутите и стигате до последния такт. В албума е вложена много душа и талант, както и изключителни музикантски умения. Текстовете са предимно на шведски, което допълнително засилва общото въздействие от музиката.

„Ghostlands: Wounds from a Bleeding Earth“ е едно пътуване. Приказно и забулено в мистичните мъгли на миналото, но и изправящо ви пред пълнокръвни герои и съвсем реални преживявания. „What We Lost in the Mist“... Потопете се в мъглите на димящата земя, вдъхнете аромата на влажната гора и обърнете взор към догарящото слънце. Може и да намерите отговора. Ако не успеете – доверете се на WORMWOOD. Чрез музиката си те ще ви разкрият тайните на обвитата в мистерии северна природа.

WORMWOOD можете да намерите на следните ресурси:

Facebook
Bandcamp
Non Serviam Records
–––-
10/10