WHILE SHE SLEEPS и BLOOD YOUTH на живо в София

while she sleeps sofia

Имало е времена, в които метъл концерти са се провеждали рядко и мнозина помнят. След това настъпи време, в което концерти имаше, но не на млади, сравнително нови групи. За щастие, в момента сме свидетели на отминаването и на този период. Красноречив пример беше концертът, провел се през (неудобната) понеделник вечер в добре познатото място „Mixtape 5“. „Свежата кръв“ в случая вземаше форма на две напълно нови за българската сцена групи – англичаните BLOOD YOUTH и WHILE SHE SLEEPS.

Концертът започна с BLOOD YOUTH, които ни разходиха из скромната си дискография, състояща се от едва две EP-та с общо 9 песни, но нека това не залъгва никого. Момчетата стоят добре на сцена и знаят какво правят там. Когато мелодичната хардкор група CLIMATES се разпада през 2014, членовете ѝ се пръскат в групи като NECK DEEP, NAPOLEON и нашите нови любимци BLOOD YOUTH. Да, точно така, нови любимци. Въпреки ранния час на събитието и това, че много от присъстващите все още не бяха влезли в залата, било то заради последна цигара, опашка за гардероб или проверка на билети, музикантите събраха пред себе си стабилна публика, която искрено се забавляваше с тях. Удоволствие беше гледката на някой даващ всичко от себе, обожавайки това, което прави. Удоволствие беше и за публиката да се запознае с почти напълно непозната група по този начин. Със сигурност малко хора са си пуснали BLOOD YOUTH предварително с идеята да добият представа как звучат. Истината е, че нямаше нужда. Момчетата представиха себе си по най-добрия възможен начин. Жажда за подобни групи има от край време, което отново подсилва гореспоменатото твърдение, че е дошъл точният момент за концерти от този калибър. В сетлиста на групата успяхме да чуем по-разпознаваемите им парчета като „Failure“ и „Closure“. По-късно момчетата от BLOOD YOUTH изказаха положително мнение за концерта в София, коментирайки, че това е най-далечното място, на което са свирили.

Сетлист на BLOOD YOUTH:

1. Mood Swing
2. Dead Space
3. 24/7
4. Cold Sweat
5. Parasite
6. Piece by Piece
7. Making Waves
8. Closure
9. Failure

blood youth sofia

Шоуто се движеше стриктно по график и WHILE SHE SLEEPS бяха на сцена точно в 21:00, започвайки с ударната „Brainwashed“. Всякакви крайници се размятаха, тела хвърчаха във въздуха, хора се хвърляха от сцената, пееха с пълно гърло и скачаха неуморимо. Тези концерти не са за хора със слаби сърца, но са за тези с големи. Това не е най-големият клуб, в който групата е свирила, нито е най-пълният, но се раздадохме максимално, защото първото впечатление е важно. Имаше хора, недоволстващи от атмосферата, но и това не е нещо, което самите WHILE SHE SLEEPS не са преживявали. Най-лошото, което може да се каже за този концерт е, че имаше редовната блъсканица и единици неадекватни персонажи, а това дори не звучи неестествено. За пореден път се представихме отлично като публика и показахме, че има защо да се провеждат такива събития. Имаше брутален wall of death и дори хората, които не взеха участие рязко бяха изместени от позицията си. В безопасност бяха само хората на балконите. Нищо не прави едно хардкор шоу по-специално от риска да се прибереш с охлузвания, синини или поне леко наболяване. Две думи – много енергия!

Кратка пауза за едно групово и силно „FUCK YOU, KYLE!“ с вдигнати средни пръсти по покана на групата се случи, докато приятелят им Kyle Jack (не е част от състава) снимаше кадри за предстоящ видеоклип. И концертът продължи.

В средата на това своеобразно добро преживяване имахме възможността да чуем най-новата песен на групата „Civil Isolation“, която също така е първата продукция, лишена от фактора звукозаписна компания. С други думи това са WHILE SHE SLEEPS в най-чистия им вид, точно така, както самите те искат да звучат. Очакваме с нетърпение песента да намери своето място в предстоящ албум. Другата приятна изненада дойде по време на „Crows“ с гост участието на Kaya Tarsus от BLOOD YOUTH, която ни върна във времената преди първите официални албуми, а именно EP-то „The North Stands for Nothing“.

Въпреки подвикванията на публиката с желания за различни песни, вокалистът Lawrence „Loz“ Taylor ни изясни, че имат точно време, в което трябва да се поберат и вече знаят какво ще свирят. Така стигнахме до закриващата „Four Walls“, която публиката почна да пее преди групата да засвири.

while she sleeps sofia
Тук някъде е важно да се спомене и оцени непретенциозността на тези групи и това, че бяха донесли със себе си дискове, тениски, блузи с дълъг ръкав, които се продаваха на напълно човешки цени, подредени прилежно на мърч маса, където самите музиканти след изпълнението си обърнаха внимание на феновете.

Сетлист на WHILE SHE SLEEPS:

1. Brainwashed
2. This Is the Six
3. Death Toll
4. Our Courage, Our Cancer
5. Civil Isolation
6. Trophies of Violence
7. New World Torture
8. Seven Hills
9. Our Legacy
10. Crows
11. Four Walls

Изводът е, че WHILE SHE SLEEPS и BLOOD YOUTH бяха в София и беше страхотно. Можем само да благодарим на Wrong Fest за гласуваното доверие и възможността да видим тези групи. Всичко това струваше на фена едва 20лв.

ГАЛЕРИЯ

sean long while she sleeps sofia

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото