W.E.B. – “Tartarus” (2017)

 W.E.B. TartarusГърците W.E.B. се завръщат с четвъртия си студиен албум, носещ името “Tartarus”. Той ще бъде издаден чрез Apathia Records на 10-ти ноември, тази година. Свикнали сме , че качественият материал идва от Скандинавия, Великобритания, Финландия и т.н., само че това са предразсъдъци, защото в последно време нещата много се промениха. W.E.B. успяват за пореден път да докажат, че животът на юг си има предимства и съществуването на тази група е едно от тях. Всъщност, българската публика е запозната с творчеството на гърците, чийто първи концерт в България е през 2005 г. в София, като подгряващи на ORPHANED LAND. Рядко толкова млади групи създават нещо незабравимо, а още с дебюта на “Don’t Wake Futility“ става ясно че гърците притежават потенциал и бъдеще.

 Работата по “Tartarus” започва още през 2015-та година и безспорно усилията на групата са възнаградени. W.E.B. са избрали нетрадиционния подход да свирят твърда и провокативна музика по мелодичен начин. “Tartarus“ е най-комплексната творба в кариерата им до момента. Албумът е драматичен, включва много повече оркестрални елементи, и стъпва на основата на древногръцката идея за драма и трагедия, и най-вече за концепцията на първичния хаос в зората на света, която в този случай е представена по необичаен начин – напълно инструментална композиция. Тя започва деликатно и чисто, с цигулка и пиано, плавно legato, докато в един момент курсът не се променя напълно. Тогава се включва хорът, а стоновете на цигулката стават бързи и накъсани, martellato, което в буквален превод значи ударен с чук. Напрежението преди катаклизма се засилва, а хаосът се пробужда. Същинската част започва след второто парче – великолепна комбинация от симфоничен блек и дарк метъл, с технични сола и хорови аранжировки, допълнителната мощ внасят барабаните и тяхната динамика.

W.E.B Трудно е да се говори за песните като отделни компоненти от целия албум, защото макар и да са много различни, са част от цялата импресия и от баланса на Tartarus”, точно в хронологията, в която са. Но лично на мен парчето, което най-много ми хареса е „I, The Boneless“, защото силата му идва не от бързината, а от силата на вокалите, въвеждащи в идеята за трагедията на смъртта на светлината и суровата война на титаните и разрушението, което тъмнината носи в един древен, недостъпен свят. В един миг чуваме ударите, гръмотевиците, виждаме замръзналите капки черна кръв, носещи се в безбрежния и вечен мрак, а в следващия всичко затихва и остава далечен шепот, заглъхващ бавно сред звездния прах.

 W.E.B. пазят най-впечатляващата част от албума за края – тройната компилация “Thanаtos”. Нейната първа част е Golgotha”, в която участва Sotiris Vayenas от виртуозните SEPTICFLESH. В последвалия Epitaphios” чуваме и женско сопрано и арфа. Това е найкрасивото парче от целия албум и прекрасно допълва визуалната представа за пространството и великолепието на светлината от хиляди горящи кълба и предсмъртен вой на богове, миг преди абсолютния катарзис. Последната част на Thanatos”, “Mnemosynon”, контрастира с останалите, защото е най-тежката от трите и вокалите са по-скоро гърлени и по-обичайни за дет метъла.

 И така, “Tartarus” е многопластов, епичен албум и определено си струва да се чуе. Можем само да се надяваме, че W.E.B. ще ни навестят в близкото бъдеще да го представят и пред българската публика.

Tracklist:
01. Where Everything Begun
02. Tartarus
03. Ave Solaris
04. Dragona
05. I, the Bornless
06. Morphine for Saints
07. Cosmos in Flames
08. Thanatos Part I – Golgotha
09. Thanatos Part II – Epitaphios
10. Thanatos Part III – Mnemosynon

Оценка 10/10

За фенове на DIMMU BORGIR, BEHEMOTH, SEPTICFLESH, CARACH ANGREN и др.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото