ВРАНИ ВОЛОСА на живо в „Бар Без Име”, Бургас

vrani_volosa_01.03.15_poster webБургаската метъл банда ВРАНИ ВОЛОСА се завръща в родния град Бургас с дебютен концерт за годината на 01.03.2015. Събитието ще се проведе в Бар без име (ул. „Климент Охридски” 2), началото е 21:00 ч., а цената на билета е 7 лв. Групата провежда регулярни сесии в Set Nitro Studio (Бургас) за да запише третия си албум, който ще излезе в края на 2015 г. Групата VRANI VOLOSA (на старобългарски „черни коси”) съществува от 2003 г. и е създадена от вокалиста Христо с първоначалното намерение за едноличен проект. Ранните идеи на групата са повлияни от музиката на групи като Primordial, Enslaved, Borknagar, Burzum, Bathory подправени с атмосферата на Pink Floyd и психеделията на 70-те години на 20-ти век. Христо започва записи на три песни в края на 2003/началото на 2004 г. с помощта на Любомир (барабани), Атанас (вокали) и Александър (бас). Последните двама музикантисе присъединяват към VRANI VOLOSA за постоянно, а трите песни влизат в EP-то „Vedi”, което е реализирано от бандата, появява през 2004 и е лимитирано до 120 копия. През 2005 г. VRANI VOLOSA откриват концерта на израелските фолк-прогресив метъли Orphaned Land, a това е и първото представяне на групата на живо.

През 2005 г. VRANI VOLOSA подписват договор с независимата българска звукозаписна компания Corvus/Arma Records, която издава на дебютният албум на групата „Where The Heart Burns” през октомври същата година. Дискът съдържа ремастерираните версии на трите песни от „Vedi” плюс 15-минутното епично заглавно парче „Там, където сърцето гори”.

Атанас напуска VRANI VOLOSA през 2005 г. и Хрито поема вокалните функции. Малко след това към групата се присъединяват Кольо (китари) и Десислав (барабани). В този състав квартетът изнася няколко концерта и участва в турне с легендарната австрийска дет-метъл банда PUNGENT STENCH, а през 2007 стартира звукозаписните сесии за втори албум.

Основата цел за записите е да се постигне драстична промяна в сравнение с първия албум – опростена и по-фокусирана структура на песни и доминиращи чисти вокали, изпълнени от Христо. В края на записите към тима се внедрява и втори китарист – младият и талантлив Петър.

Крайният резултат от продължилата около две години студийна работа е албумът „Heresy/Ерес” (отново под крилото на Corvus/Arma Records) – триумф на наследството на паган метъл музиката в Европа, смесено с влияния от българската фолклорна музика. До момента това е най-успешното издание на VRANI VOLOSA, което е причина за множество концерти в страната, два концерта с руските паган метъл великани АРКОНА, концерт с основоположниците на фолк-метъла SKYCLAD (Англия) и не на последно място безброй сподвижници и почитатели. Песента „Слънце” успява да достигне до позиция №1 в класацията Tuborg Top 40 на радио Тангра Мега Рок, a през лятото на 2010 г. участва във фестивала Spirit of Burgas като част от Jack Daniel’s Rock Stage.

В началото на 2011 г. немският лейбъл Einheit Produktionen проявява интерес към музиката на VRANI VOLOSA и подписва лицензионна сделка с Corvus Records за преиздаване на двата албума за територията на Германия, Австрия, Швейцария, Люксембург, Белгия и Холандия. Сътрудничеството води до първото европейско турне на групата и участието на големия паган метъл фестивал Fimbul в немския град Fürth.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото