VIVALDI METAL PROJECT в плен на пролетта

VIVALDI METAL PROJECT TMR След като покори Пловдив с фамозен спектакъл, с което направи електрическа премиера на шоуто, проектът на италианския пианист, композитор и продуцент Мaestro Мistheria VIVALDI METAL PROJECT гастролира и в столицата. Денят не бе избран случайно – 22-и март дава началото на най-цветния сезон, сезонът, в който всяко живо същество се пробужда за живот – пролетта. Именно около “The Four Seasons” – епохалното произведение на Antonio Vivaldi, влязло в основата на първия албум на формацията, бе концентрирана и програмата. Концертът бе и част от празненствата по случай 13 години радио Tangra mega rock. За домакин на спектакъла бе избран столичният клуб Mixtape 5.
Според предварителния график вратите на клуба трябваше да отворят в 19:00, а шоуто трябваше да започне в 20:00. Около 20 часа голямата зала на Mixtape 5 бе изпълнена с почитатели на формацията, които с трепет очакваха появата на любимците си. Известно забавяне накара част от феновете да започнат да губят търпение и точно когато търпението им бе почти на изчерпване – малко след 20:30 – фоновата музика спря и под звуците на интрото музикантите се подредиха пред своите почитатели, които бурно ги аплодираха. Пред сцената нямаше ограда и присъстващите буквално можеха да се докоснат до изпълнителите. Формацията стартира ударно, мощно и ентусиазирано и въпреки техническите проблеми в началото (певците почти не се чуваха), не даде вид, че това влияе на изпълнението.

vmp-7

Талантливите музиканти за пореден път доказаха старата максима, че когато се раздаваш до край, когато даваш всичко от себе си в името на доброто настроение и забавление на публиката, нещата се получават. Неминуемо се появи и сравнение с изявата в Пловдив, когато Maestro Mistheria и колегите му за първи път представиха продукцията си в електрически вариант и пред българска публика. Двата концерта обаче по никакъв начин не биха могли да се сравняват. Най-малкото заради мащабността – Античният театър предразполага към грандиозност, елитарност, духът на античността се усеща с цялото съзнание. Столичният концерт бе по-интимен, клубен, зрители и изпълнители стояха сравнително близо едни до други. Пък и сцената бе по-малка, членовете на формацията нямаха тоя размах. Което не им попречи да се раздвижват по малко, въпреки ограниченото пространство, и да изразяват различни емоции, свързани с композициите. С други думи, демонстрираха артистичния си талант.
vmp-4

“The Illusion Of Eternity”, “Vita”, “Euforia”, “Immortal Soul”, “Alchemy” – парчетата се редяха едно след друго без излишно губене на време. Аранжиментите на песните са така направени, че на моменти, особено китарните пасажи в комбинация с баса създават стена от звук и придават сериозна тежест на мелодиите. Това се усети и в петъчната вечер. Разбира се, напълно в духа на идеята на спектакъла, чухме целия албум “The Four Seasons” плюс една нова композиция от предстоящия втори албум и някои интерпретации на чужди произведения в биса. Но най-важното от всичко е, че музикантите се забавляват на сцената. Това ведро настроение се предаде и на публиката, която не спираше да аплодира и импонира на изпълненията и изпълнителите. След “The Meaning Of Life” Maestro Mistheria бе така любезен да представи участниците в състава един по един. Всички бяха бурно приветствани от присъстващите, като най-много овации отнесоха българите – Цена Стефанова, Димитър Белчев и Катерина Симеонова, която, въпреки, че вземаше епизодични участия, също бе посрещната изключително положително. Не бяха подминати и другите две дами зад микрофоните – гъркинята Angel Wolf-Black и италианката Nicoletta Rosellini,

vmp-5

както и впечатляващата американска цигуларка и модел Abigail Stahlschmidt. Последната успя да завладее сърцата и умовете на присъстващите не само с физическите си данни и вродена артистичност, но и с изкусни инструментални умения.
vmp-2
Останалите музиканти – китаристите Leonardo Porcheddu и Michele Viossy, басистът Dino Fiorenza, небезизвестният барабанист Mark Cross и архитектът на проекта, свирещ на клавишни, Maestro Mistheria, също получиха подобаващи овации. Китаристите се отличиха със своеобразни сола по време на “The Illusion Of Eternity” и “The Final Hour”, а Маестрото се прояви при изпълнението на “Immortal Soul” – прочувствена балада, в която основни действащи вокални лица бяха Цена Стефанова и Димитър Белчев – с изящно клавирно соло.

vmp-3
След паузата за представянето на групата се насладихме на още няколко композиции, а с изпълнението на “Beyond Eternity” приключи основната част от изявата на VIVALDI METAL PROJECT. Музикантите се оттеглиха от сцената, но отсъствието им трая съвсем кратко, след което формацията отново зае мястото си на сцената и изпълни “Eye Of The Storm”, по време на която бе дадена възможност на барабаниста Cross да покаже уменията си. В паузата Маестрото представи следващата песен – “A Lifetime Of Adventure”, авторска композиция на двигателя на знаменитите финландци NIGHTWISH Tuomas Holopainen. И тук последва изненада – на сцената се качи още една съществена българска фигура, свързана с проекта, и която е една от причините VIVALDI METAL PROJECT да бъдат сравнявани с NIGHTWISHПламен Димов. Той не пропусна да похвали групата и да сподели, че те изпълняват парчето по-добре от оригинала. Дежурен комплимент, но прозвуча мило и не без основание – изпълнението беше безупречно. Третата композиция в биса бе интерпретация на творба на един от любимите композитори на MistheriaФранц Шуберт, озаглавена “Tragic Serenade”.

vmp-6

Грандиозният финал бе оставен за забележителната “Phantom Of The Opera” и повторно изпълнение на “Vita”, за което на сцената излезе целият състав на VIVALDI METAL PROJECT. “Фантом”-ът е композиция, която е интерпретирана и от NIGHTWISH и съответно също е обект на сравнение. При VIVALDI METAL PROJECT обаче изпълнението се доближава до класическото произведение и звучи по-автентично.
След финала на шоуто формацията дълго бе аплодирана от феновете. Музикантите се поклониха, направиха си традиционната снимка на фона на пълния клуб, поздравиха се с някои от почитателите и слязоха гордо от сцената, удовлетворени от добре свършената работа. От своя страна, присъстващите напускаха клуба с усмивка на уста, станали свидетели на неповторим спектакъл на световен проект с изявено българско участие.

vivaldimetalproject-1

Над 2 часа продължи концертът на VIVALDI METAL PROJECT. Проектът постепенно набира скорост, доказаха го и двете му изяви у нас. Втората от тях достави незабравимо преживяване на родните симфо метъл фенове. Безупречно шоу, сценично присъствие, артистичност и позитивизъм белязаха изявата на формацията. Определено в този състав ги чака бляскаво бъдеще, надяваме се съвсем скоро отново да ни посетят и да опустошат душите ни с искрената си музика и чисто нови композиции.

 

СНИМКИ

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото