Vivaldi Metal Project – интервю с Живко Коев, Катерина Симеонова и Димитър Белчев – Част I

 

Vivaldi Metal Project photoВ последните месеци Vivaldi Metal Project набира все повече известност не само поради самата идея за метъл опера по Вивалди, но и заради факта, че невероятния продуцент Maestro Mistheria (Италия) успя да събере и да обедини зад една обща идея едни от най-талантивите и способни музиканти на планетата, като:

Rick Wakeman (YES), Mark Boals (Y. Malmsteen), Rob Rock (Impellitteri), Edu Falaschi (Angra/Almah), Ruud Jolie (Within Temptation), Rolf Pilve (Stratovarius), Michael Lepond (SymphonyX), John Macaluso (ARK/TNT), Mark Cross (Scorpions/Firewind), Dirk Verbeuren (Soilwork), Chris Caffery (Savatage), Fabio Lione (Rhapsody of Fire/Angra), Dani Loeble (Helloween), Victor Smolski (Rage/Almanac), Marco Sfogli (J. LaBrie), Mark Wood (Trans-Siberian Orchestra), Andreas Passmark (Royal Hunt), Steve Di Giorgio (Testament), Anna Portalupi (Tarja), Atma Anur (T. MacAlpine/G. Howe), Tommy Denander (Radioactive/Toto), като трябва да спомена, че е общият брой музиканти ангажирани в този проект надминава 70 и всеки от тях заслужава специално внимание сам по себе си.

Съвсем естествено е, че в проект създаден от виртуози и таланти, има доста богато българско участие и това са:

Живко Коевкомпозитор, аранжьор във Vivaldi Metal Project (Allegorist, Pagliacci)
Катерина Симеоновавокал във Vivaldi Metal Project (Allegorist, Pagliacci)
Димитър Белчеввокал във Vivaldi Metal Project (ViolentorY, Pagliacci)
Цена Керчевавокал във Vivaldi Metal Project
Мария Диезвокал във Vivaldi Metal Project (Rampart)
Александра Зернеркитаристка във Vivaldi Metal Project

В проекта също така участва академичен хор “Angel Manolov” (Bulgaria) с диригент Дарена Попова.

С удоволствие ви представям трима от участниците, изключително талантливите Катя, Живко и Митко да разкажат за оргомния проект, от който са част и също да споделят някои бъдещи проекти и изненади. Както обикновено, разговора с тях беше изклщчително интересен и забавен, да не говорим, че всеки път научавам нови неща за процеса на създаване на качествена музика, а и някои тайни и изненади за нашата чудесна публика.

Интервюто ще бъде публикувано в две части. Тук можете да прочетете част първа.

Здравейте, радвам се да поговорим отново. Vivaldi Metal Project е вече известен на нашата аудитория, но бихте ли разказали с няколко думи какво представлява – участници, организация. В проекта участват и други българи – Цена Керчева и Мария Диез от Рампарт (след провеждането на това интервю бе обявено и участието на българската китаристка Александра Зернер). Как се свързахте с Mistheria и как стана факт вашето участие в този огромен проект?

Живко: Проектът се организира от двама италианци, Maestro Mistheria и Алберто Ригони. Другите български участници в проекта са академичен хор „Ангел Манолов“, както и Цена Керчева и Мария Диез, с които ние се познаваме задочно. Аз научих за проекта от някой от българските сайтове за метъл новини. Имаше новина, че Мария Диез ще участва в проекта и реших да проверя, защото ми прозвуча интересно и като отидох на страницата на Vivaldi Metal Project видях, че има обява за конкурс за аранжори и много се заинтересувах да участвам в този конкурс. Оставаше много малко време до крайния срок и направих каквото мога, за да направя аранжимент по частта, която беше „Пролет“ част 2.

Zhivko Koev; Photographer: Simeon Chengelski

 

Изискванията бяха да бъде много епично, мащабно, с много метъл и хорове, а всъщност тази част на „Пролет“е много далеч от епичност или мащабност и се мъчих доста да го направя така. Там много помогна Митака (Димитър Белчев, б.а.), който точно когато търсех да запиша някакви демо вокали в аранжимента, беше в София, у нас. Аз нямах намерение да го тормозя да записва демо вокали, което е далеч от неговата класа, обаче той ми каза, че много му се записва нещо. Казах му, че имам само едно демо за един проект и той много се изкефи, и така записахме вокалите. Моят аранжимент спечели конкурса, като няколко дни по-късно Mistheria ми писа с въпроса „Кой е този певец, който участва в това демо?“ и аз му обясних, че е Димитър Белчев, кой е, коя е неговата група (ViolentorY) и той ми каза „Говори с него, много искаме да участва“. По-късно ми е разказвал с повече подробности колко супер много били впечатлени с Алберто от това пеене. Той пратил аранжимента на Алберто и той му казал, „Абе, остави аранжимента, слушай ти вокалиста, трябва да го намериш този човек“ и така и Митака беше извикан. После имаше втори конкурс, за който аз питах мога ли да участвам пак и ми отговориха – може – и аз пак го спечелих. Тогава Митака го нямаше и Катето (Катерина Симеонова от Pagliacci б.а.) ми изпя демото. И тогава Mistheria ми писа: „Кой пее тези вокали? Ами пиши й да участва.” И след това имаше и трети конкурс и аз пак питах дали може пак да участвам и той ми отговори „Не може повече да участваш, имаме две части още за аранжиране, направо си избери едната и няма да я пускаме на конкурс, ти ще я направиш, защото ако пак направим конкурс – ти ще го спечелиш.“

Основна фигура в този проект е италианецът Джузепе Ямпиери, виртуозен пианист, органист и кейбордист, известен под името Maestro Mistheria. Вие се срещнахте с него на българска земя по време на записите с българския академичен хор „Ангел Манолов”. Какви са вашите впечатления от процеса на работа на Maestro Mistheria?

Живко: Мога да споделя впечатления от Mistheria и от Roberto Scarpa Meylougan, тонрежисьор и органист, който работи работи към Universal. Mistheria много държеше точно той да запише хора и съм много впечатлен от тяхната професионална класа. Работил съм с много различни музиканти, но наистина бях впечатлен от тях, от начина, по който работят, как направиха чудеса с няколко стола и възглавници и направиха залата максимално добре звучаща… И двамата имат изключителен музикален слух и изобщо е удоволствие да се работи с такива професионалисти, същото важи и за Дарена Попова, диригента на хор „Ангел Манолов“, също изключителен професионалист на световно ниво.

Katerina Simeonova

 

Катя: Аз искам да кажа, че персонално не присъствах на записите, но имах възможността да прекарам един ден и вечерите заедно с Maestro Mistheria и Roberto и мога да кажа, че са изключително земни хора, много сърдечни и приятелски настроени, с чувство за хумор, без грандомания или претенция, просто като влязат в работен процес, гледат да си изработят нещата максимално хубаво, но няма величаене, просто си работят тихо и скромно и накрая имат страхотни резултати. На мен ми допадна, че ни приемат като колеги, въпреки че имат много по-големи постижения

Живко: Само това искам да спомена, че едно от нещата, които най-много ми харесват в характера на Mistheria е, че той е супер надъхан, ентусиазиран и вдъхновен в това, което прави. Например като чу записа от репетицията на хора, който направих преди да дойдат за записите, той изпадна в екстаз… И за всяко нещо е така – супер надъхан и затова толкова приятно се работи с него, защото всеки иска да работи с човек, който прави нещата с вдъхновение и желание. По същия начин се работи и с Митака.

Ще ни разкажете ли случка, нещо интересно от този ден?

Живко: Първата интересна случка е първия ден преди записите. Когато те пристигнаха, ги заведохме на заведение и Mistheria си поръча една чешка бира, с която се напи. В смисъл, че успяхме още първия час да напием Mistheria 🙂 Накрая се оказа, че бирата е била 10,5% , което е доста повече от стандартната бира. Той беше уморен, целия ден беше карал и каза – тази бира е много силна, а ние му се смеехме, че се е напил от една бира… Та така, успяхме да го напием още когато пристигна и даже не ѝ помня името на тази бира, но завършваше нещо на „…атор“ и той я нарече бира „Терминатор“. И до ден днешен, като стане дума, се уговаряме, че като е готов албумът, ще се съберем да пием бира „Терминатор“.

Музикантите, които участват в този проект, са наистина огромни имена като Rick Wakeman (YES), Michael Lepond (Symphony X), Chris Caffery (Trans-Siberian Orchestra/Savatage), Fabio Lione (Rhapsody of Fire/Angra), Rob Rock (Impellitteri), Dani Loeble (Helloween) и разбира се, самия маестро Mistheria. Има ли такива от тях, които считате, че са повлияли на вашето развитие и с кои бихте искали да продължите по други проекти?

Violentory

Dimitar Belchev

Митко: Първо, аз изключително много харесвам Fabio Lione като певец и го слушам може би от 2001 – 2002 година и винаги много съм се възхищавал на Rhapsody. И Rhapsody много ме вдъхновиха и сега, след цялата тази върволица от събития, като се оказа, че сме в един проект с него, се накефих много. И разбира се, Mark Boals, даже на първо място, когато прочетох, че Mark Boals, човекът, който има албуми с Yngwie Malmsteen,и чийто глас изключително много ме е впечатлил още от първата песен, участва в същия проект, тогава направо останах без думи. Направо не мога да повярвам, че ще се намираме на един диск заедно. Другото интересно е, че ако пропуснем имената на по-известните изпълнители, има много млади изпълнители, които не са толкова известни, както и аз самият, и в същото време са много добри музиканти. Покрай техните демо записи и други презентационни материали на сайта на Vivaldi Metal Project, чух страхотни музиканти и по-конкретно певци, които наистина много ми харесват. Другото впечатляващо е, че групите от които участват музиканти са наистина любимите ми групи. Има музиканти и от Kamelot, от Symphony X, това е страхотно. Живко много се кефи на Rick Wakeman.

Живко: Да, едното от имената, и изобщо,YES са една от най-старите, най-класическите прог рок банди, които на мен са ми любими. Аз много се зарадвах, когато видях Chris Caffery от Savatage, които адски много съм слушал в ученическите си години. Освен това Chris Caffery изсвири солото в едната от песните с мой аранжимент (в която също така пее Митака) и направи супер яко соло. И въобще много от групите са ни повлияли по някакъв начин.

Митко и Катя, вие вече записахте вашите песни в поекта. Ако не е тайна, в кои сезони участвате, знаете ли кои са другите музиканти включени в тези части? Имаше ли предизвикателства и какви бяха те?

Живко: Митака пее във втората част на Пролет и има участие в една от авторските песни на Mistheria. Има една песен в началото и една в края като intro и outro, които са авторски. Митко участва в outro-то, а Катето пее в третата част на Зима, последната песен преди outro-то.

Катя: Като цяло аз съм много доволна, защото това е песента, за която правих демо и Mistheria много беше харесал как я изпълнявам и си ме оставиха на нея – просто ми дадоха текст. Освен мен, в тази песен участват Wade Black и Цена Керчева. На мен много ми хареса как се получават вокалите, но ще е голямо предизвикателство като микс – много различни гласове, но мисля, че комбинацията е добра.
Предизвикателството беше, че аз вече имах запис на вокалите на Wade и трябваше да внимавам да не излезе нещо прекалено контрастно, но се надявам да се е получило.

Митко: В началото, когато правихме демо вокалите за пролет, всичко беше много лесно и приятно, а вече предизвикателството беше след като дойде текста, защото самата партия е доста висока – просто самата песен си е предизвикателство за мен.

Живко: Аз бих казал, че Митака създаде предизвикателство за другия вокалист, Csaba Zvekan (Exorcism). Mistheria му е пратил вокалите с демото, което записахме с Митака, и той казал: „Ама какво да пея тука, този Димитър е изпял вече всичко толкова яко.“ и Mistheria му казал – сега ще крещиш и пееш и ти, за да го направим супер яко и той така и направи, стана супер яко.

Maestro Mistheria е поверил аранжимента на доста ограничен брой композитори и Живко, ти си един от тях. Ти не за първи път работиш по симфонични метъл проекти. По какъв начин този е по-различен? Кои части в проекта са записани по твой аранжимент?

Митко: Дават му много пари 😀

Живко: И преди сме правили неща, много повлияни от класиката, като Allegorist , но тук има продуцент – Mistheria, който казва кое как да звучи. Друг път не съм работил така – с някой, който казва как трябва да стане и трябва да спазваш нечии чужди изисквания. Песните не биха звучали по този начин, ако аз го бях писал сам и това мисля, че беше предизвикателството за мен.

В тази връзка, знаеше ли предварително кои музиканти ще участват в частите с твой аранжимент? Повлия ли се при композирането от техните умения и способности?

Живко: За жалост – не. Всъщност, когато работя с някой, винаги искам да се съобразя с техните способности, да се възползвам от силните им страни, но тук това е работа на продуцента, Mistheria. Той е човекът, който избира правилните музиканти за съответната част и върши много добра работа по това. Единствено хоровите партии са аранжирани съобразно с обхвата на всеки от гласовете, който е различен за всеки хор – в зависимост от певците, с които разполага хорът – и тук невероятна работа свърши Дарена Попова – диригентът на хора. Пак искам да кажа: страхотен професионалист, страхотен хор, италианците бяха изключително впечатлени от хора. Самият факт, че дойдоха до България, за да работят точно с този хор, говори много.

 

Очаквайте скоро втора част на интервюто с нова информация за Vivaldi Metal Project и някои много интерсни новини за останалите си проекти, които моите очарователни събеседници споделиха за нас.

 

For EN see page 2

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото