VILLE VALO отново в България – или как мечтите се сбъдват 22 години по-късно

Дългоочакваният първи самостоятелен концерт на VILLE VALO в България се състоя на 06.04.2024 г. в столичния клуб Joy Station. Гигът бе част от поредицата концерти по повод 18-ия рожден ден на радио Тангра Мега Рок. Събитието бе обявено за абсолютен sold out цели 25 дни преди насрочената дата, напълно логично предвид капацитета на венюто и величината на VILLE VALO. Изминаха цели 22 години от предишното гостуване на Valo на родна земя, когато харизматичният идол бе фронтмен на култовите HIM. Тогава, за мое съжаление, нямах възможност да видя групата на живо, затова и с огромно нетърпение очаквах вечерта на шести април. Oт няколко години Ville има успешна солова кариера заедно със своята банда под името VV. Концертът в Joy Station бе част от европейската обиколка на бандата и бе третата дата от тура, фокусиран върху представянето на първия  солов албум Neon Noir. Като заклет фен на HIM (все пак съм израснала сRazorblade RomanceиDark Light”) очаквах да чуя повече „стари неща“, въпреки че новото творчество от перспективата на дай-хард почитател си заслужава всяка една секунда от това дългогодишно очакване.

Вратите на Joy Station отвориха широко за насъбралото се множество фенове в предварително обявения час – точно в 19 ч. Без закъснения стартира и самото събитие с откриващата банда, лондонското дуо ZETRA. Стилът им е авангардно-готически, а стайлингът им се допълва от ефектен блек метъл макиаж. Задачата на  ZETRA да откриват за гигант като VILLE VALO е сложна, но пък те доказаха, че не са обикновена банда – може да се опишат и като смесица между „synth-goth“ и деструктивен индъстриъл. Съчетавайки алхимичното с футуристичното, дуум посланията на Adam (китара/вокали) и Jordan (клавишни/вокали) проникваха сред готиците измежду все още насъбиращата се разнолика фенска маса в клуба. Въпреки, че сетът беше сравнително кратък, те ангажираха успешно по-голяма част публиката и отстъпиха място, за да може сцената да се подготви за акцента на вечерта.

Пред нас грейна Heartagram-ът в цветовете на трибагреника и вълнението достигна нови висоти. По време на паузата човек спокойно можеше да се разходи до мърч щанда, който предлагаше глезотии на европейски цени – тениски, суичъри, шапки и винили. Времето минаваше неусетно, а за всички нас това означаваше едно-единствено нещо – скоро на сцената щеше да се появи  VV – иконичен, безкомпромисен професионалист, безаналогов артист, чието музикално творчество беляза нас – тийнейджърите на милениума. И не само…. Публиката бе разнородна – от едва проходили бебешори, през подрастващи фенове до музикални ценители на зряла възраст.

В 21:00 ч. за първи път след 22 години VILLE VALO се качи на сцената пред 1500 развълнувани до полуда фенове. Сетът на VV откри актуалната Echolocate Your Love. Въпреки, че целта на турнето на бандата е популяризация на новата тава, Ville заложи на печелившата за мен комбинация –  редуване на парче на HIM с парче от дебютния албум Neon Noir. Миксът от соловата му работа и любимите класики, демонстрира неговата гъвкавост като изпълнител. VALO продължава да плува в същите меланхолични води като преди, но този път с по-зрял, по-топъл и осъзнат възглед за живота и любовта. Това може и да е леко разочароващо за по-старите фенове, късният VILLE не звучи толкова „тежко“ като преди, както и се откроява с по-сдържано сценично поведение. Неминуемо в мен заговори носталгията по ранния VILLE …. Въпреки това, музицирането на групата бе първокласно, а емблематичният глас на VALO звучеше невероятно красиво. Вечните HIM класики Killing LonelinessиJoin Me in Deathбуквално взривиха Joy Station – честно казано толкова възторжени жени (а и мъже) не бях виждала скоро на концерт. VILLE определено е запазил чара си и гласа си, изминалите години са добавили мъдрост върху цялостната му визия и излъчване. Някогашното момче с цигара в ръка се е превърнало в харизматичен, помъдрял мъж, който завинаги ще владее сърцата на фенове и фенки. VALO демонстрира безкомпромисния си петоктавен диапазон за голяма радост на преданата публика. Както споменах по-горе, никога не съм имала възможността да гледам HIM на живо, така, че мога да изразя единствено собствено мнение – VV звучаха невероятно, особено когато забиха вечните „Right Here In My Arms“ и „The Funeral of Hearts“. СGone With The Sin VILLE ме върна в далечната 1999 г., когато 14-годишната мен тепърва откриваше неподозирани музикални хоризонти, безвъзвратно отнесена от магията на меланхоличната готика. От новото творчество с удоволствие се насладих на хитовото звучене на Neon Noir”, “Lovelettingи In Trenodia.

Геният на VILLE е навсякъде – в майсторските лирики, ефирните мелодии и осезаемата страст, прозираща из хипнотизиращите му композиции, а лайтмотивът е „любовта“, онази изгарящата, вечната, демонизиращата. А където има любов, там има и война……. По време на предпоследната песен от сетлиста Baby LaxrimariumVALO прекъсна лайва заради инцидент в близост до сцената – изблик на агресия между две дами бе поводът, който VILLE справедливо осъди. „When Love And Death Embrace“ постави финален щрих на концертния сет – шедьовър, любим на всеки VALO фен.

Вечерта се превърна в уникално изживяване за невероятната публика в Joy Station. Посещавала съм стотици концерти през годините, но хората тази вечер допълниха по един уникален начин вайба на събитието. С лека тъга изпратихме VV, но и с надежда, че за следващата ни среща на родна земя няма да се налага да чакаме две декади.

Сетлист на VILLE VALO

00 “Zener Solitaire”
01 “Echolocate Your Love”
02 “Killing Loneliness” (HIM song)
03 “The Foreverlost”
04 “Join Me In Death” (HIM song)
05 “Neon Noir”
06 “The Funeral Of Hearts” (HIM song)
07 “Salute The Sanguine”
08 “The Kiss Of Dawn” (HIM song)
09 “Heartful Of Ghosts”
10 “Poison Girl” (HIM song)
11 “Run Away From The Sun”
12 “Buried Alive By Love” (HIM song)
13 “Loveletting”
14 “Rip Out The Wings Of A Butterfly” (HIM song)
15 “Saturnine Saturnalia”

Encore
16 “Gone With The Sin” (HIM song)
17 “In Trenodia”
18 “Right Here In My Arms” (HIM song)
19 “Baby Laxrimarium”
20 “When Love & Death Embrace (HIM song)

Автор: Ljubetti

СНИМКИ ZETRA

СНИМКИ VILLE VALO (VV)

 1. #1 написан от Анонимен (преди 1 месец)

  Прекрасен и задълбочен анализ ! Благодаря,Люба !!

 2. #2 написан от Анонимен (преди 1 месец)

  “Гигът”, “абсолютен sold out”, “дай-хард почитател”, “стайлингът”, “макиаж”, …и още и още англицизми… Тук си отиваме на shliokavia вече…

  Хубаво е да пипвате текстовете преди публикуване 😉

  • #3 написан от Анонимен (преди 1 месец)

   Хубаво е също да знаеш, че „макиаж“ не е англицизъм, а чак францизъм!!! А как хубаво се говореше побайтошововреме…

   • #4 написан от Анонимен (преди 1 месец)

    Говориш на човек с много високо ниво на френски и английски. Да, думата „макиаж“ е чуждица, а не англицизъм, но е чуждица и в английския, от който очевидно авторът преписва. Но изобщо не е това въпросът.
    И вместо да губиш време да ми говориш за Бай Тошово време (доста преди моето „бай дъ уей“, да ти вляза в „сленга“), по-скоро го вложи в редакция преди публикация. Англо езични сайтове – бол.

 3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 4. Коментари за тази публикация
В началото