Ventana

Ventana

 

Феновете на MUSHROOMHEAD, след като са чели информация за групата, няма как да не са попадали на името VENTANA. Двете банди може да споделят едни и същи членове, но приликите свършват до тук. Или поне през по-голямата част.

Кийбордистът St1tch  разказва:

VENTANA се дължи на моята любов към Industrial музиката. С MUSHROOMHEAD аз не съм отговорен за писането на песни, просто добавям звукови пейзажи и семпли. С Ventana имам възможност да създам съвременен стил, който произтича от моите детски влияния, с ясна продукция и запомнящи се припеви, а не само в типичния „Industrial стил„.

St1tch описва VENTANA  като „много по-вулгарна, по-тъмна, електронна банда от MUSHROOMHEAD. Има незначителни елементи, които могат да бъдат сравнени с MUSHROOMHEAD, но VENTANA определено е друга машина.“

Групата е създадена през 2004-та година в Кливланд, Охайо. В превод от испански, VENTANA означава „прозорец“. Точно онзи прозорец, през който трябва всички да погледнем и да се замислим какво даваме за света и какво взимаме от него.  Дебютният им албум (съдържащ 11 парчета) „American Survival Guide Vol. 1“ излиза на 6-ти октомври 2009-та година. Парчетата са сурови, тежки, агресивни. Текстовете им ни разкриват пейзажите на ужасяващата „медийна хипноза“, на която сме подложени всеки ден.

Откъс от първото парче в „American Survival Guide Vol. 1″ „Watch Us Burn“:

 „Good evening America. Tonight we feature
Anorexic beauty queens
Serial killer documentaries
Million dollar action scenes
Dry humping teenage magazines
Preaching pervert hypocrisy
Prescription drugs. Plastic Surgery
High school drama killing sprees
Arabian-Redneck conspiracies…“

Една наистина приятна изненада за мен беше кавърът на „Cry Little Sister“ от саундтрака на „The Lost Boys“.  Може би едно от парчетата, на които са правени най-много кавъри, но това е друга тема разбира се. Албумът е записан в Trustkill Records, в който са записвали банди като BULLET FOR MY VALENTINE, WALLS OF JERICHO, TERROR и много други. За съжаление феновете на VENTANA трябваше да чакат цели осем години, за да излезе на бял свят и вторият им албум, а именно „The Silent Majority“.

Да, правилно – звученето е още по-агресивно, като се запазват индъстриъл семплите. 2017-та година имаха европейско турне и успях да ги гледам за първи път в Кьолн. Тогава чух и парчето „3rd World Paradise“. В изпълнение на живо звучеше страхотно! А как звучи на запис – сами вие можете да прецените официалното им видео малко по-долу.

В сегашния си вид бандата се състои от:

Richard Thomas /MUSHROOMHEAD/- вокали, клавири, програмиране
Scott Beck – вокали
Daniel Fox /ex.MUSHROOMHEAD, DOPE, MARILYN MANSON/ – барабани
Tom Shaffner -/STATE OF CONVICTION, MUSHROOMHEAD/- китари

Като за финал мога да кажа едно: поредната супергрупа. Дано не ни държат отново осем години под напрежение.